Antalya – paradisul Rivierei turcești

Antalya – paradisul Rivierei turcești

Turcia reprezintă un amalgam de culori, sunete, senzații, emoții și experiențe. Pe teritoriul acestei țări te poți bucura de fascinantele peisaje din Capadocia, te poți plimba ore în șir pe străduțele pline de viață și culoare în orașe precum Istanbul, Ankara sau Bursa, poți admira sălbăticia zonei Konya și nu în ultimul rând te poți relaxa pe plajele cu nisip fin de pe malul Mării Mediterane.

În articolul de astăzi, vom descoperi zona Antalya – paradisul Rivierei turcești, una dintre cele mai populare destinații de vacanță.

Cele mai populare stațiuni din Antalya

Cele mai populare stațiuni din Antalya

Antalya

Marea, soarele, plajele și istoria au făcut ca Antalya să fie unul dintre cele mai vizitate orașe ale Turciei. O plimbare în centrul vechi al orașului, numit Kaleici în turcă, vă va oferi șansa să descoperiți unele dintre cele mai frumoase monumente istorice, să interacționați cu localnicii, să faceți cumpărături în bazar și nu în ultimul rând să vă bucurați de atmosfera turcească. Dacă vizitați orașul Antalya, trebuie să vizitați și zona portului, dar și cascada Duden, care se varsă direct în mare.

Lara

Stațiunea Lara este preferata familiilor cu copii, fiind recunoscută pentru plajele cu nisip și pentru numeroasele hoteluri de cinci stele. Aflată la doar 12 km de Antalya, Lara este locația ideală pentru a te bucura de o zi plină de distracție pe plaja, construind castele de nisip sau încercând noi sporturi de apă. Seara vă puteți bucura de preparatele turcești sau de un cocktail delicios chiar pe malul mării, la unul dintre restaurantele și barurile de pe promenadă.

Kemer

Farmecul stațiunii Kemer este oferit fascinanții munți Tahtali. Aflat la poalele acestora, orașul se bucură de un peisaj aparte: munți înalți acoperiți de păduri dese de pini, sate și hoteluri ce se îmbină armonios cu cadrul natural și nu în ultimul rând plaje de o frumusețe aparte. Chiar dacă natura este factorul dominant al stațiunii, hotelurile de aici își așteaptă oaspeții cu servicii de înaltă calitate, camere moderne și preparate culinare delicioase.

Belek

Stațiunea Belek reprezintă mixul perfect dintre cultură, natură și esențele mediteraneene. În această regiune flora este una bogată, majoritatea resorturilor având grădini largi, luxuriante, creând astfel atmosfera ideală pentru relaxare și momente de răsfăț. Aflată la doar 20 de minute de Antalya, Belek dispune de 17 km de coastă, zeci de hoteluri de cinci stele cu servicii de înaltă calitate și numeroase activități de petrecere a timpului liber atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici.

Side

Orașul vechi din Side este unul dintre cele mai importante centre culturale și istorice din sudul Turciei. Fermecătoarele străduțe pavate cu piatră cubică și casele din piatră decorate cu luminițe și flori sunt cadrul ideal pentru o plimbare. O altă atracție a acestui oraș sunt drumurile acoperite cu sticlă prin care poți admira ruinele antice sau mozaicuri vechi de mii de ani.

Antalya - Side

Alanya

Stațiunea Alanya este una dintre cele mai căutate stațiuni ale Rivierei Turcești. Plajele sale cu nisip fin, numeroasele hoteluri, dar și fascinantele atracții turistice fac ca stațiunea să fie destinația preferată a mii de turiști. O vizită în Alanya nu este completă fără vizitarea castelului. În timp ce te plimbi pe lângă vechile ziduri ale cetății, te poți bucura de priveliștea fascinantă asupra Mării Mediterane sau poți să-ți imaginezi cum era viața de zi cu zi în acele timpuri.

Indiferent de stațiunea pe care o alegi atunci când îți planifici vacanta ta in Antalya, hotelurile vă vor întâmpina cu cele mai bune servicii, numeroase activități pentru cei mici, dar și pentru cei mare, cu restaurante tradiționale sau cu specific internațional și nu în ultimul rând veți putea descoperi celebra ospitalitate turcească.

Ce poți să faci atunci când vizitezi Antalya

Ce poți să faci atunci când vizitezi Antalya

Golf

Antalya este una dintre cele mai populare destinații de golf din Turcia. Numeroasele terenuri de golf, cu diferite niveluri de dificultate și disponibile pe tot parcursul anului fac ca această regiune să fie paradisul pasionaților de golf. Designul terenurilor de golf au fost create de unii dintre cei mai renumiți designeri din lume și echipate cu cele mai moderne dotări, fiind adesea alese pentru competițiile internaționale.

Rafting

Pasionații de adrenalină se pot bucura de o experiență unică atunci când aleg Antalya: rafting pe râul Manavgat! Echipați-vă și aventurați-vă pe apele repezi ale râului pentru a vă bucura de senzații inedite. Pe lângă emoțiile trăite o să vă puteți bucura și de peisaje de o frumusețe aparte în timp ce înaintați în canion.

Vizitează orașele vechi

Istoria Turciei este una dintre cele mai fascinante și cu o vechime de mii de ani, astfel întreaga zonă a Antalyei este presărate de situri arheologice fascinante. Unul dintre cele mai emblematice situri din Antalya este Templul lui Apollo din Side. Apollo era considerat zeul muzicii, poeziei, soarelui și luminii în mitologia romană, iar în onoarea acestuia a fost ridicat acest templu de pe malul mării. Conform legendei, Marcus Antoniu a construit templul în secolul al doilea î. Hr. pentru a-și demonstra devotamentul și dragostea față de frumoasa Cleopatra.

Aquarium din Antalya

Aquarium-ul este unul dintre cele mai interesante și antrenante atracții turistice din Antalya. Acesta este unul dintre cele mai mari complexe acvatice din lume, oferind o gamă variată de activități și spații tematice. După ce vizitați cele 40 de bazine tematice o să puteți parcurge și cel mai lung tunel subacvatic din lume de 131 metri. Turul continuă în Wild Park, unde o să admirați cele mai colorate și interesante reptile ale planetei, dar și unele dintre cele mai veninoase. Iar pentru a vă răcori, puteți începe o bătaie cu bulgări de zăpadă în Snow World sau să vizitați Muzeul de Gheață. Cei curajoși pot opta pentru a hrăni rechinii sau alte creaturi marine printre care și peștii Koi.

Kaputaș

Plaja Kaputaș este una dintre cele mai fotografiate plaje ale Turciei. Peisajul inedit creat de stâncile abrupte și nuanțele intense de albastru și turcoaz ale mării a făcut ca această plajă să fie considerată una dintre cele mai frumoase plaje ale Mării Mediterane. Aceasta poate fi admirată de pe stânci sau puteți opta pentru a petrece o după-amiază aici și să coborâți cele 187 de trepte către plajă.

Antalya - Plaja Kaputaș

Tainele gastronomiei turcești

Bucătăria turcească are la bază trei elemente: tradiție, sănătate și fără risipă. Rețetele sunt transmise din generație în generație, la fel și metodele tradiționale de preparare, însă modul de prezentare este modern. Printre principalele ingrediente folosite în preparatele turcești sunt: uleiul de măsline, vinetele, peștele, fructele de mare, dar și carnea de miel.

Antalya - Tainele gastronomiei turcești

Pe lista celor mai populare și cunoscute preparate turcești se numără:

  • Menemen sau omleta turcească este unul dintre cele mai întâlnite preparate la micul dejun. Aceasta este formată din ouă, roșii, ardei, uneori ceapă și condimente;
  • Covrigul Simit este adesea servit cu ayran – un iaurt ușor sărat sau cu ceai;
  • Gozlemele sunt asemenea unor plăcinte plate umplute în general cu brânză feta, mărar, spanac sau carne de vită. Acestea sunt foarte subțiri și sunt considerate o mâncare simplă, rurală;
  • Pidele turcești au fost unor bărcuțe din aluat și cel mai adesea sunt umplute cu carne, brânză sau legume;
  • Kebabul poate fi regăsit sub diferite forme și variante. În bucătăria turcească este popular cel din carne de miel, găsită la rotisor și servită cu legume proaspete;
  • Baclavaua este poate cel mai cunoscut desert turcesc, putând fi găsit în diferite forme și cu arome diferite. Tradițional, baclavaua este făcută dintr-un strat de foi fine de aluat umplut cu nucă și însiropat;
  • Kunefe este un alt desert cunoscut al Turciei. Acesta constă într-un strat de brânză proaspătă învelită într-o crustă crocantă de tăiței subțiri, adesea însiropate;
  • Cafeaua turcească se remarcă prin aroma intensă. Aceasta este inclusă în lista Patrimoniului mondial UNESCO;
  • Ceaiul este nelipsit din dieta turcească. Servit în pahare sub formă de lalea, ceaiul este un element important din cultura și tradiția Turciei.

Așa cum ai putut observa, Antalya este destinația ideală atât pentru iubitorii de natură și liniște, cât și pentru cei aflați în căutarea aventurii și senzațiilor tari. Hotelurile recunoscute la nivel internațional, calitatea serviciilor, varietatea activităților de petrecere a timpului liber, istoria tumultoasă, gastronomia incredibilă și ospitalitatea turcească vor face ca următoarea ta vacanta in Antalya să fie una de neuitat.

Te-ar putea interesa și...