Bodrum – Poarta catre Riviera Turca si Marea Egee

Bodrum – Poarta catre Riviera Turca si Marea Egee

Turcia a fost si este in continuare una dintre cele mai populare destinatii de vacanta ale romanilor. Cu orasele boeme de la marginea marii Egee, plajele cu nisip cristalin si apa turcoaz, fiecare statiune si oras este unic si merita vizitat.

Tocmai de aceea, astazi vorbim despre Bodrum, o localitate pitoreasca, aflata pe o peninsula, care isi asteapta cu nerabdare vizitatorii. Acesta este destinatia ideala pentru relaxare si aventura.

Bodrum – informatii interesante despre micul orasel

Bodrum – informatii interesante despre micul orasel

Bodrum este un oras turistic foarte popular aflat pe coasta de sud-vest a Turciei, in provincia Mugla. Este cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase, plajele pitoresti si cultura bogata cu care incanta vizitatorii. Orasul este situat intr-un golf frumos si este renumit pentru castelul sau medieval, care a fost construit in secolul al XV-lea.

Bodrum a fost fondat în secolul al XI-lea i.Hr. de catre dorienii greci si a fost numit Halicarnas in timpul acestora. In perioada elenistica, Halicarnas a devenit un centru important al culturii si artei grecesti, fiind cunoscut pentru templul sau dedicat zeului Apollo si pentru mausoleul lui Mausolus, care a fost considerat una dintre cele Sapte Minuni ale Lumii Antice. Astazi, castelul gazduieste o colectie impresionanta de artefacte antice, dar si o serie de expozitii temporare.

In secolul al XII-lea, Halicarnas a fost cucerit de turci si a devenit parte a Imperiului Otoman in secolul al XV-lea. In timpul dominatiei otomane, orasul si-a pierdut importanta, iar castelul sau candva apreciat a inceput sa fie folosit ca inchisoare.

In anii 1950, Bodrum a inceput sa devina o destinatie turistica populara pentru vizitatorii straini, atrasi de plajele sale frumoase, de apele cristaline si de atmosfera relaxata. Orasul se mandreste cu plajele sale, cele mai populare fiind plaja Bitez, plaja Gumbet si plaja Turgutreis, despre care vei citi putin mai tarziu. In prezent, Bodrumul este unul dintre cele mai vizitate zone turistice din Turcia si unul dintre cele mai cautate locuri pentru vacante.

Bodrum, Turcia – clima si temperatura, cel mai bun moment pentru a vizita orasul

Bodrum, Turcia – clima si temperatura, cel mai bun moment pentru a vizita orasul

Orasul Bodrum are un climat mediteranean, ceea ce inseamna ca aici sunt mereu veri calde si uscate si ierni blande si umede, in care precipitatiile sunt destul de dese. In timpul verii, temperatura medie este de aproximativ 30°C, iar pe timpul iernii, temperatura medie este de aproximativ 15°C. Orasul are in medie 300 de zile insorite pe an. Vremea in Bodrum este mereu prielnica pentru a primi vizitatori, insa fiind un oras turistic, cel mai probabil iarna nu vei gasi multe lucruri de facut.

Cele mai bune perioade pentru a vizita Bodrum sunt perioadele de primavara si toamna, cand temperatura este mai placuta, undeva intre 20°C si 25°C. In timpul verii, temperaturile pot depasi chiar si 35°C, ceea ce poate fi inconfortabil pentru cei care nu sunt obisnuiti cu caldura. Desigur, acest lucru nu inseamna ca orasul este pustiu. Foarte multe persoane vin aici in toiul verii pentru a se bucura de apa cristalina calda si de soare. Depinde foarte mult de preferintele personale si de ce vrei sa te bucuri mai mult in timpul vacante. Daca iti doresti sa iti faci timp si pentru a vizita orasul si imprejurimile, atunci alege o vacanta in Bodrum in extrasezon.

De asemenea, din iulie pana in septembrie este sezonul de varf pentru turism, iar orasul poate fi aglomerat, iar preturile pot fi mai ridicate. Pentru a evita aglomeratia si pentru a beneficia de tarife mai bune, este indicat sa vizitezi Bodrum in perioada mai-iunie sau septembrie-octombrie. In timpul iernii, orasul poate fi destul de pustiu, dar aceasta poate fi o oportunitate pentru cei care doresc sa se bucure de o vacanta linistita si sa descopere orasul intr-o maniera mai intima. Totusi, alegerea depinde de preferintele si bugetul fiecaruia, pentru ca Bodrum ofera optiuni pentru oricine de-a lungul intregului an.

Bodrum – hoteluri de top la care merita sa stai

Bodrum – hoteluri de top la care merita sa stai

Un aspect extrem de important atunci cand vine vorba despre vacanta in Bodrum consta in cazarea pe care o alegi. De aceea, ti-am pregatit mai jos un top cu hoteluri din Bodrum si cu facilitatile acestora, pentru ca tu sa alegi varianta cea mai buna pentru sejurul tau!

Zeytinada Hotel Bodrum

Acesta este un hotel de patru stele, situat intr-o gradina plina cu maslini, pe un deal cu o vedere spectaculoasa catre Golful Torba. Aici te poti bucura de doua piscine in aer liber si un centru SPA in care te poti relaxa dupa bunul plac cu tratamente traditionale si sauna. De asemenea, hotelul are propria sala de jocuri si zona de agrement pentru pasionatii de sport. Toate camerele sunt moderne, dispun de baie proprie, TV si aer conditionat. In plus, oaspetii pot servi aici micul dejun si cina, dar pot comanda si prin room service, serviciu care este disponibil non stop. Nu in ultimul rand, de la receptie se pot inchiria masini, aeroportul Milas se afla la 30 de km distanta, iar vis a vis de hotel se afla o statie de autobuz care ofera acces la centrul orasului, aflat la doar 6 km de hotel.

Hotel Ambrosia Bodrum

Tot un hotel de patru stele, care se afla la doar 7 km de centrul orasului si este o destinatie de vis. Acesta dispune de cea mai mare plaja privata din zona. In ceea ce priveste facilitatile, turistii se pot bucura de activitati sportive, baruri, restaurante, piscine pentru adulti si copii. De asemenea, hotelul dispune de sauna, tratamente, aromaterapie, sala de sport si baie turceasca. Fiecare camera este dotata cu balcon privat si aer conditionat.

Bodrum – hoteluri de top la care merita sa stai

Jasmin Beach Hotel Bodrum

Hotelul de patru stele are facilitati all inclusive, iar principalul avantaj este ca se afla la doar 3 km de centrul Bodrumului. Cazarea ofera clientilor trei piscine, sauna, SPA, teren de sport, dar si o plaja privata. In plus, sunt organizate mereu seri cu muzica si divertisment live. Camerele dispun de aer conditionat, balcon privat si o vedere spectaculoasa. Este un hotel perfect pentru vizitatorii care isi doresc sa experimenteze viata de noapte a orasului Bodrum, fiind situat la aproximativ 5 minute de mers cu masina de centru.

Alkan Hotel Marmaris

Hotelul se afla la doar 100 de metri de malul mediteranean. Aici te poti bucura de piscina in aer liber, WiFi, camere dotate modern cu balcon, aer conditionat si baie privata. Restaurantul hotelului pune la dispozitia vizitatorilor optiunea de bufet si meniuri à la carte. De asemenea, clientii se pot bucura de piscina pentru copii separata, room service si birou de turism.

Hotel Centro Bodrum Bodrum

Pentru cei care isi doresc sa se bucure de o vacanta intima, dar sa nu fie departe de oras, acesta este hotelul perfect pentru ei. Se afla in centrul Bodrumului, la doar 800 de metri de port, iar celebrul Castel Bodrum este la 2 km de cazare. Hotelul dispune de piscina in aer liber, intima si spatii de cazare moderne, dotate cu aer conditionat, baie proprie si TV. De asemenea, vizitatorii se pot bucura de un mic dejun in stil bufet, iar restaurantul hotelului este specializat si in bucatarie mexicana.

Bodrum, Turcia – harta obiectivelor turistice pe care le poti vizita

Bodrum, Turcia – harta obiectivelor turistice pe care le poti vizita

Bodrum are obiective turistice care merita vizitate, indiferent de anotimp. Acest oras frumos situat pe coasta sud-vestica a Turciei, ofera o varietate de atractii, de la cladiri istorice, la evenimente culturale si artistice. Iata cateva dintre cele mai interesante obiective turistice din Bodrum:

  • Castelul Bodrum – este una dintre cele mai impresionante atractii turistice, fiind si principala zona de interes a orasului. A fost construit in secolul al XV-lea de catre cavalerii din Ordinului Sfantului Ioan ca fortareata, pentru a apara insula impotriva posibilelor atacuri ale piratilor. In secolul al XIX-lea, cladirea a fost renovata si transformata in muzeu de arheologie. Printre exponatele sale se gasesc artefacte antice recuperate din epavele de pe fundul marii, inclusiv ceramica, sculpturi, mozaicuri, monede si alte obiecte. Printre cele mai importante exponate se numara faimosul vas din Uluburun, o epava antica descoperita aproape de oras, ce continea o multime de artefacte pretioase.
  • Mausoleul lui Halicarnas – Mausoleul lui Halicarnas este o ruina a unei structuri masive, care a fost considerara a fi una dintre cele Sapte Minuni ale Lumii Antice. Acesta a fost ridicat in secolul al IV-lea i.Hr. si era dedicat lui Mausolos, guvernatorul din Caria. Din pacate, astazi au ramas doar cateva pietre si coloane din vechea cladire, dar ele sunt suficiente pentru a oferi turistilor o imagine a magnificei structuri antice de altadata.
  • Muzeul de Arta Contemporana din Bodrum – cei pasionati de arta moderna nu trebuie sa rateze acest loc. Muzeul gazduieste o colectie de arta turceasca, dar si internationala, precum: picturi, sculpturi si alte obiecte de arta contemporana.
  • Moscheea Mustafa Pasa – construita in secolul al XVII-lea de un important om de stat otoman, moscheea are un design unic si o arhitectura uimitoare, pe care nu trebuie sa o ratezi daca ajungi in Bodrum. Din fericire, cladirea a fost restaurata in ultimii ani pentru a-si recastiga frumusetea originala.
  • Muzeul Zeki Muren – Muzeul Zeki Muren este un loc de interes pentru fanii muzicii turcesti. Acesta gazduieste o colectie de obiecte personale si de costume ale celebrului cantaret turc Zeki Muren, care a trait in Bodrum in ultimii ani ai vetii sale.
  • Piata Cumalikizik – o piata traditional turceasca de unde se pot cumpara suveniruri, produse alimentare si alte obiecte traditionale. Alte doua piete de interes sunt: Piata Gumbet si Piata Ortakent.
Bodrum, Turcia – harta obiectivelor turistice pe care le poti vizita
  • Marina din Bodrum – O marina eleganta unde poti vedea o multime de iahturi și barci de agrement. Este locul perfect pentru o plimbare romantica seara sau pentru a vizita barurile si restaurantele cu specific.
Bodrum – plaje, atractii turistice si sfaturi pentru o vacanta perfecta

Bodrum – plaje, atractii turistice si sfaturi pentru o vacanta perfecta

In Bodrum atractiile turistice sunt nenumarate, iar la acestea se incadreaza si plajele superbe cu apa cristalina si nisip fin, care atrag turistii an de an. Iata cele mai populare plaje care merita vizitate:

  • Plaja Bitez – este situata la aproximativ sase kilometri de centrul orasului Bodrum si este cunoscuta pentru apele sale linistite, ceea ce o face perfecta pentru familiile cu copii. Plaja ofera o varietate de activitati de agrement, cum ar fi windsurfing, kitesurfing si plimbari cu barca.
  • Plaja Gumbet – este una dintre cele mai populare plaje din Bodrum, aflata la aproximativ trei kilometri de centrul orasului. Aceasta ofera o multime de activitati, pune la dispozitia turistilor sporturi nautice, terenuri de volei pe plaja si o varietate de baruri si restaurante.
  • Plaja Ortakent – este o plaja populara printre localnici, situata la aproximativ zece km de centrul orasului. Plaja are nisip fin si ape linistite, perfecte pentru inot si relaxare. De asemenea, plaja este cunoscuata pentru peisajul natural pitoresc, cu coline verzi si vegetatie luxurianta.
  • Plaja Torba – situata la aproximativ 6 kilometri de centrul orașului este una dintre cele mai frumoase plaje din regiune. Aici te poti bucura de nisip fin, ape limpezi si un peisaj natural spectaculos. De asemenea, aici se gasesc restaurante excelente, care servesc preparate din bucataria traditionala turceasca.
Bodrum – plaje, atractii turistice si sfaturi pentru o vacanta perfecta

Alte plaje pe care le poti vizita, dar vei avea nevoie de transport pana la ele: Plaja Yalikavak, Plaja Akyarlar si Plaja Turgutreis. De asemenea, alte orase de vizitat pe langa Bodrum sunt: Antalya, Cappadocia, Istanbul, etc.

Pentru a te bucura de o vacanta reusita este important sa alegi o agentie de turism care sa iti puna la dispozitie o gama variata de facilitati. In acest fel, ai posibilitatea sa achizitionezi o vacanta de neuitat la preturi accesibile, intr-un oras pitoresc, asa cum este Bodrum, la un hotel pe placul tau. In plus, ai la dispozitie si optiunea de a apela la ghizi pentru a vizita cele mai importante obiective turistice ale zonei. In acest fel, nu iti mai faci griji cu privire la itinerariu si ajungi sa te bucuri de tot ce iti ofera orasul!

Asadar, ia in considerare informatiile si sfaturile de mai sus si alege chiar acum vacanta visurilor tale!

Sursa foto: unsplash.com
Acest articol a fost despre:
Te-ar putea interesa și...