Creta – ce poti vizita si cand merita sa vii pe insula, care sunt plajele care merita vizitate si unde sa-ti petreci timpul?

Creta – ce poti vizita si cand merita sa vii pe insula, care sunt plajele care merita vizitate si unde sa-ti petreci timpul?

Daca te intrebi unde este Creta, insula legendara si pamantul pe care s-a nascut Zeus, parintele si stapanul tuturor zeilor eleni, o vei gasi domnind in largul Marii Egee.

A cincea insula ca marime din Marea Mediterana si cea mai mare insula a Greciei, Creta este locul in care orasele moderne, ruinele si frumusetea naturala se imbina perfect. Cu peste 4000 de ani in urma, aici se nastea prima civilizatie a Europei, cea minoica. Dupa declinul acesteia, insula a trecut printr-o serie de schimbari importante. Micenienii, dorienii si romanii, apoi bizantinii, arabii, venetienii si turcii au ocupat, rand pe rand, Creta, modeland-o si schimband-o in functie de propriile obiceiuri, traditii si particularitati. Intr-un final, in 1913, insula s-a intors in bratele patriei mama, Grecia.

Influentele ocupantilor de dinainte se mai pot observa si astazi, prin elemente arhitecturale distincte, ruine si relicve, dar si gastronomie. Astazi, insula este un mix de statiuni si resorturi turistice, satucuri pescaresti si orase, precum Chania si Heraklion, locuite de aproape 8000 de ani.

Creta - Ce poti vizita pe aceasta insula a Greciei

Creta – Ce poti vizita pe aceasta insula a Greciei?

Supranumita si ,,Insula Zeilor”, Creta este un mic univers situat la intersectia dintre Europa, Asia si Africa si incorporeaza numeroase atractii turistice, potrivite pentru orice calator. In continuare vei regasi principalele obiective pe care acesta insula ti le pune la dispozitie.

Obiective turistice in Chania

Obiective turistice in Chania

Situata in vestul insulei, prefectura Chania este una dintre cele mai indragite destinatii din Creta. Este potrivita atat pentru un sejur impreuna cu familia, cat si pentru o vacanta cu prietenii sau, de ce nu, singur. Fara doar si poate, odata ajuns aici, va fi imposibil sa te plictisesti. Iata cateva obiective turistice din aceasta regiune pe care ar fi pacat sa le ratezi.

Obiective turistice in Chania - Farul

Farul din Chania
Similar unui minaret, farul, care se inalta 21 de metri, este unul dintre cele mai vechi obiective de acest gen din Europa, poate chiar din lume, iar lumina sa parcurge o distanta de aproximativ 11 km. Situat in faimosul port, farul incorporeaza elemente arhitecturale venetiene si egiptene. Spre deosebire de alte structuri de acest fel, el nu are o camera speciala pentru personal, fiind situat in cadrul unei zone locuite.

Vechiul Port Venetian

Considerat unul dintre cele mai importante obiective istorice, portul a fost construt in perioada 1320-1356 AD de catre venetieni, cu scopul de a servi ca scut impotriva atacurilor otomanilor. In ziua de astazi, acesta este impanzit de turisti, baruri, cafenele si restaurante special amenajate pentru acestia.

Fortareata Firkas

Construita initial pentru apararea orasului si ulterior transformata in inchisoare, dupa atacurile otomanilor din 1645, Fortareata Firkas este situata in capatul vestic al Portului Venetian. Astazi, ea poate fi vizitata, o parte din ea gazduind Muzeul Maritim.

Muzeul Maritim

Aflat in cadrul Fortaretei Firka, muzeul gazduieste numeroase expozitii despre tehnicile antice si traditionale de constructie a navelor, despre speciile gasite in mediul marin si despre bataliile purtate in Creta.

Muzeul de Arheologie

Acesta a fost initial Biserica venetiana San Francesco, iar mai apoi, moschee, dupa atacurile otomanilor. In prezent, ea gazduieste numeroase exponate cu importanta istorica si culturala, colectii de ceramica, mozaicuri si sculpturi.

Obiective turistice in Chania moschee

Moscheea Ienicerilor
Cea mai veche cladire otomana, Moscheea Ienicerilor dateaza din anul 1645. Desi aceasta a fost renovata dupa stricaciunile survenite in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cladirea nu este folosita ca loc de cult, ci gazduieste numeroase expozitii de arta.

Piata Centrala

Pe timpuri, terenul pe care este aceasta piata se afla era la marginea orasului Chania. Din cauza faptului ca era o locatie rau-famata, in 1911 s-a decis construirea unei cladiri amenajate corespunzator. Aceasta are forma unei cruci, avand patru intrari, astfel ca este considerata o bijuterie arhitecturala. In prezent, ea gazduieste numeroase magazine de suveniruri, tarabe de legume si fructe, condimente specifice locului, ulei de masline si haine ori obiecte lucrate manual.

Manastirile din Peninsula Akrotiri

Peninsula Akrotiri este situata chiar la granita dintre provincia Chania si Rethymno. Pe dealurile sale sunt situate cateva manastiri de calugari, iar la baza, pe Culmea Profitis Ilias, poti vedea mormantul eroului national cretan, Eleftherios Venizelos.

Gradina Botanica

Pe cele aproximativ 20 de hectare de teren, Gradina Botanica gazduieste sute de specii de pomi fructiferi, ierburi, condimente si flori. Drumurile serpuite care te duc dintr-un capat in altul al acestei oaze de liniste iti vor da sansa sa observi maretia naturii.

Obiective turistice in Chania - Omalos

Platoul Omalos si Cheile Samariei
Fiind o zona preponderent muntoasa, nu e de mirare ca unele dintre cele mai frumoase locuri pe care le poti vizita sunt cele din jurul Muntilor Albi(2,453m). Deoarece nu exista un drum facut special pentru a strabate lantul muntos, locul in care se opresc majoritatea autobuzelor si mijloacelor de transport este localitatea Omalos. Acesta este cel mai inalt punct locuit din zona, iar de acolo, singura cale de a strabate muntii este Defileul Samaria(18 km). Toate acestea fac parte din Parcul Natural Samaria, iar in cadrul acestui colt de rai se adapostesc numeroase specii de pasari si animale pe cale de disparitie.

Obiective turistice in Chania defileul samariei

Lacul Kournas

Daca iti plac drumetiile, ai sansa sa vizitezi cel mai mare lac de apa dulce din Creta. Acesta este inconjurat de dealuri, astfel ca mediul este prielnic pentru numeroasele specii de pesti, broaste si alte vietati. Este un loc cu adevarat spectaculos, iar adancimea acestuia atinge 22,5 metri.

Obiective turistice in Heraklion

Obiective turistice in Heraklion

Capitala Cretei si cel mai mare oras al ei, Heraklion, este usor accesibil, datorita aeroportului cretan aflat pe teritoriul sau. Orice preferinte ai avea, orasul va putea, cu siguranta, sa te multumeasca. Fie ca iti place aglomeratia si agitatia specifica zonelor urbane, fie ca iti doresti sa petreci cateva clipe in locuri ceva mai pitoresti, Heraklion este locul in care poti experimenta trecerea de la medieval la modern.

Orasul Vechi

Mergand prin oras, vei da, la un moment dat, de o formatiune de ziduri venetiene, ce despart orasul vechi de cel nou. In trecut, Heraklion a reusit sa devina unul dintre cele mai fortificate orase portuare din zona Marii Mediterane. Poti merge la o plimbare pe strazile inguste si poti observa fantanile turcesti si cladirile cu arhitectura venetiana, dar si bisericile ce amintesc de vremurile trecute.

Palatul din Knossos

Cel mai bine conservat sit minoic si locul nasterii legendei minotaurului, Palatul din Knossos nu inceteaza sa uimeasca turistii, de la mic la mare. Chiar daca nu vei vedea Minotaurul inchis, te poti delecta cu aerul sofisticat pe care il are locatia. Daca vrei sa pasesti pentru cateva ore in trecut, nu rata acest loc.

Muzeul Arheologic din Heraklion

Acesta este un muzeu care nu trebuie ratat, deoarece in cadrul lui sunt expuse artefacte provenite de la civilizatia minoica din trei mari orase antice: Knossos, Gortyn si Phaistos.

Muzeul Istoric al Cretei

Vechi de 1700 de ani, muzeul gazduieste numeroase obiecte religioase, costume traditionale din diferite perioade de ocupatie, sculpturi si alte obiecte cu importanta istorica. De asemenea, in muzeu exista un spatiu dedicat celor care si-au pierdut viata in bataliile din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Cretaquarium Thalassocosmos

Pentru cei pasionati de viata acvatica, acvariul gazduieste mii de specii de pesti, caluti de mare, rechini, meduze etc., fiind unul dintre cele mai mari complexe de acest fel de pe continent.

Palatul din Phaestos

Este o alta atractie turistica de origine minoica. Situat pe un deal, ruinele palatului nu au avut parte de proceduri de restaurare. Pasionatii de istorie se vor putea bucura de atmosfera autentica a locului si, bineinteles, de priveliste.

Fortareata Koules

Inainte de ocupatia otomana, fortareata era folosita cu scopul de depozitare a alimentelor si armelor, iar ulterior, aceasta a devenit inchisoare. Koules este construita cu ziduri inalte, care sa opreasca valurile puternice ale marii, si in stil venetian, doar din piatra.

Satul Agioi Deka

,,Zece Sfinti”, asa cum e supranumit locul, gazduieste mai multe obiective turistice din perioade diferite ale istoriei. O biserica crestina, un templu dedical zeului Apollo si ruinele unei acropole pot fi admirate intr-o vizita la acest obiectiv turistic.

Podgoria Lyrarakis

Atunci cand doresti sa savurezi un vin local, podgoria iti pune la dispozitie cele mai rare soiuri locale, intr-o zona feerica, inconjurata de munti.

Topul celor mai frumoase plaje din Creta

Topul celor mai frumoase plaje din Creta

Daca te-ai saturat de vizitat obiective turistice, ce ar fi sa stai putin la plaja ori, daca vremea nu te ajuta, sa te plimbi, macar putin, la malul marii. Fie ca vrei sa mergi in Chania, fie in Heraklion, plajele nu vor lipsi. Iata cateva plaje de care te poti bucura daca alegi sa iti faci o vacanta in Grecia, mai precis in Creta.

Plaje din Creta – Chania

Cu o abundenta de plaje, Chania te poate delecta cu nisipurile sale roz, cu locuri special amenajate pentru sporturi acvatice si, bineinteles, cu temple si ruine direct pe plaja.

Plaje din Creta - Chania Elafonissi

Elafonissi
Este considerata una dintre, daca nu chiar cea mai frumoasa plaja din intreaga insula. Farmecul sau sta in nisipurile roz si in apa putin adanca, specifica unei lagune. Poti petrece ore bune la umbra palmierilor, bucurandu-te de un cocktail si de clipe linistite.

Plaje din Creta - Chania Balos

Balos
Aflata si ea in topul preferintelor turistilor, Laguna Balos si plaja acesteia sunt faimoase pentru apa calda si deloc adanca, facand acest loc foarte potrivit pentru o vacanta in Creta – Chania alaturi de familie.

Marathi şi Loutarki – ambele plaje sunt la mare cautare de catre turistii care vin impreuna cu familia si copii, deoarece apa nu este adanca, iar atmosfera este linistita.

Falassarna – este o alta plaja populara din Chania. Nisipiul fin se intinde pe toata lungimea si latimea acesteia, iar stancile de pe fundul marii dau acestui loc un aer special. In cadrul sau exista mai multe plaje mai mici in dimensiune.

Ravdoucha – este foarte buna pentru snorkeling. Pentru cei care nu sunt fani ai sporturilor, plaja ofera o atmosfera linistita si mancare delicioasa. O alta plaja cautata pentru pasionatii de snorkeling este si Afratolakkoi.

Sfinari – este foarte potrivita pentru camping, fiind o plaja retrasa. Aici te poti bucura de liniste, departe de orice fel de agitatie si aglomeratie.

Menies – este o plaja potrivita atat pentru pasionatii de snorkeling si sporturi acvatice, datorita fundului stancos al marii, cat si de pasionatii de istorie, pe plaja aflandu-se unul dintre templele zeitei Artemis.

Plaje din Creta - Heraklion

2.2.  Plaje din Creta – Heraklion

Cand ajungi in frumoasa capitala a Cretei, e si pacat sa nu stai putin la plaja. Cu plaje amenajate, mari mari si pline de facilitati, Heraklion este locul perfect daca vrei sa iti petreci sejurul la plaja, bucurandu-te de atmosfera.

Akti – plina de sezlonguri, umbrele si baruri si foarte accesibila folosind mijloacele de transport publice, plaja situata la aproximativ 7 kilometri de oras este in topul celor care viziteaza Creta.

Palaiokastro – este o plaja amenajata cu pietricele in loc de nisip si este un punct de atractie pentru inotatori, apa fiind foarte adanca, in comparatie cu restul plajelor.

Ammoudara – este aproape de oras, la aproximativ 5 km. Aceasta este destul de incapatoare, iar apa calda si facilitatile din jurul ei o fac sa fie foarte populara printre turisti.

Hokkini Hani – este o plaja foarte populara printre tineri. Cluburile si barurile o fac sa fie extrem de aglomerata in timpul sezonului.

Agia Pelagia – daca mergi cu masina prin Creta, vei gasi plaja la aproximativ 16 kilometri de oras. Cu numeroase restaurante, taverne si hoteluri, aceasta este una dintre cele mai aglomerate.

Kommos – gazduieste specia de testoase pe cale de disparitie, Caretta, si este o plaja plina de copaci, fiind foarte potrivita pentru ceva mai multa liniste.

Vremea in Creta - Care este cea mai buna perioada a anului pentru vacanta in Creta si unde te poti caza

Vremea in Creta – Care este cea mai buna perioada a anului pentru vacanta in Creta si unde te poti caza?

Ca sa-ti poti planui o vacanta ca la carte, e necesar sa stii cand e recomandat sa mergi in Creta, in functie de vreme, si, de asemenea, unde iti poti petrece sejurul. Vestea buna este ca nu exista un moment perfect pentru vizita, deoarece in functie de activitatile de care vrei sa te bucuri in timpul vacantei, fiecare anotimp poate fi cel potrivit.

Iarna

In perioada noiembrie-decembrie, turismul scade destul de mult pe insula. Desi vremea este considerabil mai buna decat in ianuarie ori februarie, trebuie sa fii pregatit si pentru zile friguroase si ploioase.

Adevarata iarna are loc in urmatoarele trei luni, din ianuarie pana in martie. Desi vremea este ploioasa si rece, cu sanse mari si de ninsoare, e important sa stii ca in aceasta perioada infloresc migdalii si anumite tipuri de flori, asa ca poate fi un moment bun pentru o vacanta plina de drumetii.

In aceasta perioada, e recomandat sa stai in hoteluri si statiuni amenajate, pentru a evita riscurile de accidentare posibile la camping.

Primavara

Lunile martie si aprilie pot fi foarte instabile in termeni de vreme, iar marea este inca mult prea rece pentru o balaceala. De indata ce temperaturile incep sa creasca, zonele rurale devin adevarate ,,gradini ale Edenului”, fiind pline de verdeata, flori si copaci infloriti. Turismul renaste in aprilie, in acelasi timp cu Pastele Grecesc. Daca iti planifici o vacanta in Creta – Heraklion sau in alta provincie din Creta, acesta este un moment oportun pentru a te bucura de ospitalitatea pentru care sunt vestiti grecii.

Din mai, vremea se incalzeste, la fel si marea.

Vremea in Creta - Care este cea mai buna perioada a anului pentru vacanta in Creta si unde te poti caza vara

Vara
Fara doar si poate, iulie si august sunt lunile de sezon. Creta este impanzita de turisti, vremea este perfecta atat pentru statul la plaja, cat si pentru drumetii pe munte.

Toamna

Daca preferi o vreme buna, dar lume mai putina, septembrie si octombrie sunt lunile tale. Marea este perfecta pentru inot, drumurile pentru plimbari cu bicicleta, pe munte ori prin zonele muntoase.

Unde te poti caza in Creta?

Hoteluri – cele de pe insula sunt echipate cu toate facilitatile esentiale. In functie de zona si de nivelul de dezvoltare, marimea si numarul facilitatilor disponibile in ele difera. De asemenea, foarte populare sunt si cele all-inclusive.

Apartamente – sunt recomandate daca stai pe o perioada mai indelungata. Foarte bune pentru cei care vin in vacanta cu familia ori daca nu doriti sa mergeti prea des la restaurant, fiind echipate cu bucatarii amenajate.

Pensiuni si vile – acestea variaza de la unele simple la cele de lux, in functie de bugetul pe care il ai la dispozitie. In ultimii ani au fost in ce in ce mai cautate, oferind ceva mai multa intimitate si distantare sociala.

Chania vs. Heraklion - Unde sa te duci

Chania vs. Heraklion – Unde sa te duci?

Adevarata dilema apare cand vine momentul sa alegi dintre cele doua regiuni foarte populare. Cu toate acestea, in functie de atmosfera pe care o cauti si de ce interese ai, una dintre optiuni s-ar putea sa fie mai potrivita decat cealalta.

Chania

Daca esti pasionat de soare si stat la plaja, acesta este locul pe care il cauti. Fiind o zona mai linistita decat Heraklion, este potrivita pentru momente de relaxare. Chania ofera o diversitate gastronomica de care te poti bucura, in cazul in care esti iubitor al mancarurilor bune, dar ofera si posibilitatea de a arde caloriile, cu numeroasele ei dealuri ori defileuri. De asemenea, te poti bucura de una dintre cele doua lagume populare, Elafonisi si Balos, savurand linistea Greciei.

Chania vs. Heraklion - Unde sa te duci Heraklion

Heraklion
Este locatia potrivita pentru persoanele pasionate de istorie, cultura si trecutul zonelor pe care le viziteaza. Fiind capitala insulei, agitatia si aglomeratia nu vor lipsi, dar daca aceste lucruri nu te deranjeaza, Heraklion este cea mai potrivita locatie pentru tine. Accesul la aceasta zona este facil din orice punct, datorita aeroportului si portului.

Daca vrei sa ajungi intr-o locatie in care nu esti nevoit sa te deplasezi cu masina personala ori cea inchiriata, in Heraklion vei vedea ca datorita retelei de transport public puternic dezvoltata, poti ajunge aproape oriunde, relativ rapid.

Desi este capitala Cretei, Heraklion este foarte accesibil ca pret, comparativ cu Chania.

Curiozitati despre Creta

Curiozitati despre Creta

Daca iti planuiesti o vacanta in Creta, de ce sa nu stii si niste curiozitati despre ea?

Asadar, iata cateva lucruri fascinante:

  • Se vorbeste, in mare parte, dialectul cretan. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor stiu si engleza, asa ca nu e cazul sa iti faci probleme.
  • Legendele spun ca acesta este locul in care s-a nascut Zeus, iar poetii antici au facut tot posibilul sa transmita legenda din generatie in generatie.
  • E posibil ca intreaga civilizatie europeana sa fi inceput acolo, in Creta, existand izvoare istorice chiar din Era Neolitica.
  • Pe teritoriul insulei exista cei mai vechi maslini din lume, trunchiul unuia avand un perimetru de 9,5 metri si o varsta de 2800 de ani.
  • Creta se inalta cu 1 centimetru o data la 1000 de ani, din cauza nisipului venit din Sahara.
  • Distanta dintre Creta si continentul Europa este aceeasi ca cea dintre ea si Africa.

Acum ca stii ceva mai multe despre Creta si frumusetile ei, e timpul sa te pregatesti de vacanta. Hai sa petreci un sejur de neuitat intr-unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa. Vino si delecteaza-te cu preparatele locale, plimba-te pe malul marii sau priveste-o de sus, de pe dealurile impunatoare. Poti admira natura, te poti relaxa sau poti petrece in stil grecesc alaturi de prieteni si familie ori, de ce nu, de localnici. Concediu placut!

Surse foto: pexels.com, unsplash.com, pixabay.com
Acest articol a fost despre:
Te-ar putea interesa și...