Insulele Greciei pe care iti poti petrece concediul – De la plajele vulcanice din Santorini pana la cetatea medievala din Rhodos

Insulele Greciei pe care iti poti petrece concediul – De la plajele vulcanice din Santorini pana la cetatea medievala din Rhodos

Cunoscuta pentru istoria sa bogata, legende, arta si filosofie, Grecia, locuita inca din preistorie, este unul dintre cele mai importante centre culturale si turistice din Europa. Astazi, mai mult decat oricand, ea este faimoasa pentru numeroasele insule si plaje perfecte pentru un sejur pe cinste.

Celebre in intreaga lume pentru frumusetea lor, insulele Greciei sunt case ale peisajelor naturale neegalate. Daca te imbie apele cristaline si insulele pitoresti, un sejur in Creta, Thassos, Halkidiki ori alta insula elena va fi remediul la care ar trebui sa te gandesti inca de pe acum.

In continuare, vei descoperi un top si informatii interesante despre unele dintre cele mai frumoase insule din Grecia, pe care nu trebuie sa le ratezi.

Cele mai frumoase insule din Grecia - Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi

Cele mai frumoase insule din Grecia – Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi

Insulele Greciei adapostesc minuni de tot felul, de la cele naturale, pana la cele facute de oameni. Iata care sunt cele mai cunoscute zone pe care merita sa le vizitezi, daca vrei sa petreci momente de neuitat alaturi de familie sau prieteni ori pur si simplu, sa te delectezi cu lucrurile pe care ti le pot oferi.

Cele mai frumoase insule din Grecia – Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi - Corfu

1. Corfu
Situata in Marea Ionica, insula Corfu a devenit o destinatie turistica extrem de populara datorita istoriei, culturii bogate si frumusetii peisajelor. Initial condusa de fenicieni, insula a fost, de-a lungul timpului, sub ocupatia venetienilor, francezilor si britanicilor, printre altii. Rezultatul acestei istorii tumultoase este o diversitate culturala, arhitecturala si culinara.

Cele mai frumoase insule din Grecia - Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi -corfu casa cu flori

In Corfu poti ajunge cu avionul sau feribotul, in functie de locatia din care pornesti si de modalitatea de transport preferata. Avand un aeroport international, accesul pe insula este facil, din orice oras mare din Europa.

Una dintre atractiile principale ale insulei sunt plajele cu nisip fin, unele dintre cele mai cunoscute fiind Glyfada, Sidari si Paleokastritsa. Pe langa plaje, iubitorii de cultura se pot bucura de Centrul Vechi, un obiectiv din Patrimoniul UNESCO. Acesta iti va oferi diferite atractii turistice, precum Fortareata Veche ori Palatul Achilleion. Strazile inguste si arhitectura fac din Centrul Vechi o oaza de cultura. De asemenea, daca alegi sa vizitezi insula pe timp de iarna, tine cont ca in februarie are loc Carnavalul din Corfu, plin de parade si petreceri.

Daca iti doresti un sejur in Corfu, ar trebui sa stii ca istoria bogata nu se reflecta doar in monumente, ci si in mancare, aceasta avand influente din Grecia, Italia si Franta. Opreste-te la unul dintre restaurantele locale, comanda-ti un sofrito si bucura-te de feliile subtiri din carne de vita sotate la foc mic in sos de vin si usturoi, garnisite cu patrunjel.

Cele mai frumoase insule din Grecia - Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi - Creta

2. Creta
Presupusa a fi locul de bastina al civilizatiei Minoice, Creta este o locatie cheie din istoria Greciei. Minoicii au lasat in urma lor numeroase structuri arhitecturale extraordinare, printre care Palatul din Knossos, pe vremuri un centru comercial si cultural, iar in prezent, unul dintre cele mai importante situri arheologice din intreaga tara.

Daca iti doresti sa faci o vizita muntilor, defileurilor ori plajelor de pe insula, frumusetea naturala a zonei te va lasa cu cura cascata. Poti vizita Muntii Albi ori plaja Elafonisi, celebra pentru nisipurile sale rozalii. De asemenea, poti experimenta magia acestei insule, daca alegi sa iti faci sejurul in Creta, bucurandu-te de apele turcoaz din zona Balos ori de palmierii de pe plaja Vai.

Sfarsitul iernii si inceputul primaverii aduc cu sine Carnavalul din Rethymno, asa ca te poti bucura de cateva zile pline de petreceri, mascarade si diverse evenimente si spectacole.

Fie ca esti pasionat de cultura si istorie, de bucataria locala ori de peisajele ce iti taie respiratia, Creta are ceva de oferit pentru toata lumea, iar localnicii cunoscuti pentru caldura si ospitalitatea fata de turisti, vor face ca aceasta experienta sa fie una de neuitat.

Cele mai frumoase insule din Grecia - Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi - Halkidiki

3. Ammouliani – Halkidiki
Peninsula Halkidiki este situata in nordul tarii si este cunoscuta pentru cele trei brate ale sale: Sithonia, Muntele Athos si Kassandra. Singura insula locuita din Halkidiki este Ammouliani.

Umbrita de faima peninsulei, aceasta insulita este o comoara ascunsa. Desi nu este foarte populara, deoarece nu multa lume stie de existenta ei, Ammouliani iti poate oferi momente de liniste. Nu este impanzita de hoteluri si statiuni turistice, precum celelalte insule, si iti da impresia ca ai venit in vizita acasa la cineva drag. Odata ajuns aici cu feribotul, ia-ti cateva momente in care sa privesti imprejurimile, sa observi localnicii, sa privesti inspre Muntele Athos si sa te plimbi pe plaja.

Cele mai frumoase insule din Grecia - Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi - Kefalonia

4. Kefalonia
Cea mai mare insula din Marea Ionica, Kefalonia este cunoscuta pentru plajele sale superbe si pentru atractiile naturale demne de vizitat, precum Muntele Ainos sau Pestera Melissani. Regiunea este, in mare parte, muntoasa, iar campiile, padurile, lacurile, raurile, pesterile si plajele aurii ii dau un aer fermecat. Ca restul insulelor ionice, Kefalonia a fost sub stapanirea multor civilizatii si imperii, iar influentele acestora se pot regasi in elementele arhitecturale. Intreaga insula este la granita dintre trecut si prezent, datorita cutremurului din anul 1953 si a reconstructiilor realizate ulterior.

In componenta sa intra multe sate si orase care merita vizitate, dar unul singur isi mai pastreaza si astazi cladirile in stil neoclasic – Fiscardo. Daca vrei sa iti petreci vacanta in Kefalonia, trece-ti pe lista o vizita la manastirile din zona, precum cea din Panagia Atrou, cea din Agrilion ori Manastirea din Kipoureon.

Denumirea insulei vine de la primul rege din era Paleolitica, Kephalos. Conform legendelor si localnicilor, el a fondat cele patru mari orase: Sami, Krani, Pronnoi si Pahli, numindu-le dupa fii sai.

Cele mai frumoase insule din Grecia - Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi - Lefkada

5. Lefkada
Este atat de simplu sa ajungi din vestul Greciei continentale in Lefkada, ca tot ce trebuie sa faci este sa treci cu masina peste un pod. Cunoscuta drept ,,Caraibele Greciei”, Lefkada te va incanta cu munti si plaje, sate de munte, muzee si manastiri.

Cele mai frumoase insule din Grecia - Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi - Lefkada mare albastra

Perioada mai-octombrie este cea mai buna pentru o vacanta in Lefkada, temperatura fiind situata intre 20 si 25 de grade Celsius. Plajele sale, printre care si Porto Katsiki, Egremni, Milos ori Kalamitsi sunt perfecte pentru sejururi insorite alaturi de familie, iar cascada Nidri, situata intr-o parte muntoasa a insulei, poate fi locul perfect pentru momente de liniste si meditatie.

Daca esti pasionat de cultura, nu rata muzeele din apropiere ori castelele si ruinele de pe insula si, bineinteles, nu uita sa te bucuri de produsele traditionale. Cele mai multe restaurante sunt localizate in Nidri, Lefkada si Vassiliki, iar cele mai interesante taverne se gasesc in satele din jur.

Cele mai frumoase insule din Grecia - Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi - Mykonos

6. Mykonos
Supranumita „Insula Vanturilor”, Mykonos are pe teritoriul ei mai mult de 600 de capele mici si biserici ce dateaza inca din perioada bizantina. Se spune ca primul rege al insulei, Mykonos, unul dintre descendentii zeului Apollo, a gazduit lupta legendara dintre Zeus si Titani si ca acestia sunt inca tinuti prizonieri sub stancile din regiunea Houlakia.

Nu ai cum sa te plictisesti pe insula, deoarece restaurantele, barurile si cluburile sunt deschise in majoritatea timpului. Daca nu esti un impatimit al distractiilor de acest fel, te poti bucura de un apus in zona cunoscuta sub numele de Mica Venetie, te poti plimba prin capitala Chora ori te poti bronza pe plajele aurii.

Daca esti in Mykonos, nu poti rata morile de vant, un adevarat muzeu in aer liber. In trecut, ele erau folosite pentru grau si cereale, insa in ziua de azi, ele amintesc de importanta fenomenelor naturale in economia locala de acum un secol.

Cele mai frumoase insule din Grecia - Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi - morile de vant din Mykonos
Cele mai frumoase insule din Grecia - Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi - Rhodos

7. Rhodos
Cunoscuta sub numele de „Insula Cavalerilor”, istoria Rhodosului combina frumusetea peisajelor naturale, o istorie bogata si arhitectura medievala impresionanta. Unele dintre atractiile principale ale insulei ce atrag mii de vizitatori in fiecare an sunt: Centrul Vechi, Strada Cavalerilor, Piata Hippocrate si portul Mandraki.

Pe langa acestea, te poti bucura si de plajele superbe, amenajate astfel incat sa nu iti lipseasca nimic. Poti poposi la barurile ori tavernele din zona, la restaurante pentru a te delecta cu specialitati locale si apoi poti profita de vreme, luand parte la diferite activitati sportive. Fie ca te pasioneaza sporturile pe mare, fie ca vrei sa te refugiezi in plimbari prin zona rurala a insulei, o vacanta in Rhodos te poate aduce mai aproape de natura, astfel ca te poti relaxa si bucura de viata.

Cele mai frumoase insule din Grecia - Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi - Santorini

8. Santorini
Este unul dintre locurile magice pe care le vei putea vizita. Formata, distrusa de catre vulcanul activ si refacuta, insula iti pune la dispozitie o multime de peisaje feerice. Daca esti curajos, te poti cufunda intr-unul dintre izvoarele termale de pe insulita Palea Kameni, de langa Nea Kameni. Acolo este situat vulcanul care, pe vremuri, a eradicat intreaga civilizatie Minoica.

Datorita activitatii vulcanice, plajele din Santorini sunt foarte diferite fata de oricare alta insula. Nisipiul auriu, precum celdin Mykonos ori Thassos, este inlocuit cu unul negru-rosiatic, Plaja Rosie fiind una dintre atractiile principale.

Cele mai frumoase insule din Grecia - Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi - Santorini oras

Pe langa zilele petrecute la plaja, nu uita sa vizitezi si restaurantele ori tavernele locale sau, de ce nu, du-te si viziteaza podgoriile. Datorita solului vulcanic, insula Santorini este cunoscuta pentru vinurile sale.

Cele mai frumoase insule din Grecia - Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi - Thassos

9. Thassos
Insula Thassos este locatia perfecta pentru o vacanta alaturi de familie, dar si pentru cei care iubesc natura ori cei pasionati de cultura. Datorita faptului ca are o istorie bogata, Thassos are numeroase situri arheologice, temple antice, ruine si sanctuare. Merita sa faci o vizita Manastirii Arhanghelului Mihail, protectorul insulei, locatia avand vedere la mare. Daca decizi sa te plimbi prin zona, nu rata satele traditionale, precum Theologos, Panagia si Potamia, si podgoriile pentru care este faimoasa. Vinurile specifice locului au o aroma distinctiva de mar si un gust fin si dulceag.

Cele mai frumoase insule din Grecia - Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi - Thassos natura

Pentru iubitorii de drumetii, Thassos este un soi de Paradis, cararile sale oferind privitorilor unele dintre cele mai spectaculoase privelisti. Cel mai inalt punct al insulei este Muntele Ypsarion, situat la 1,045 de metri, un loc de baza pentru apicultori, datorita florei diverse. Produsele pe baza de miere sunt, astfel, gasite in forme variate, de la lichior de miere si nuci pana la prune pastrate in miere.

Cele mai frumoase insule din Grecia - Top 10 insule pe care nu ar trebui sa le ratezi - Zakynthos

10. Zakynthos
vacanta in Zakynthos iti aduce prilejul de a vizita faimoasa plaja Navagio si de a vedea o specie de testoase pe cale de disparitie, Caretta Caretta, ce aleg sa isi depuna ouale pe nisipul acesteia. In nordul insulei se afla Pesterile Albastre, unde care te poti bucura de ceva mai multa frumusete bruta a naturii, datorita faptului ca sunt accesibile doar de pe mare.

De asemenea, Biserica Agios Dionyssios, cea mai mare de pe intreaga insula si deosebit de importanta din punct de vedere cultural, pentru localnici, are portile deschise pentru turisti. In interiorul ei poti vedea numeroase obiecte de arta realizate manual, de la icoane si vitralii pana la candelabrele aurite.

De ce sa alegi o vacanta pe cele mai frumoase insule din Grecia

De ce sa alegi o vacanta pe cele mai frumoase insule din Grecia?

Frumusetea Greciei a meritat dintotdeauna admiratia privitorilor. Casa zeilor eleni, tara este printre putinele care are mai putini rezidenti decat turisti. Avand cateva mii de insule, mai mici si mai mari, munti ce sunt raspanditi pe aproape tot teritoriul ei si unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa, Grecia are inca multe de oferit atat pentru turistii noi, cat si pentru cei care au mai avut tangente cu aceasta zona. O vacanta in Grecia iti va bucura simturile in orice moment al anului. Republica Elena sau Ellada, cum este numita de locuitori, te asteapta cu o multime de delicii, comestibile sau nu.

Pe langa frumusetea naturala, Grecia este faimoasa si pentru atitudinea ospitaliera. In perioada antica exista conceptul de „philoxenia” ori „prietenie fata de un musafir”, iar acest obicei, care spune ca trebuie sa fii generos, prietenos si devotat fata de calatori, este inca prezent in mintea si comportamentul grecilor.

Asemenea oamenilor, vremea este si ea prietenoasa in majoritatea timpului. Desi verile sunt toride, iar iernile sunt umede si reci, temperatura nu scade sub 0 grade Celsius. In lunile reci, insulele devin, brusc, aproape parasite, asa ca e un moment bun sa vizitezi in tihna. Cu toate ca farmecul lor este, la prima vedere, compus de plaje si apa, toamna ori iarna te poti bucura de monumente, drumetii si de un peisaj pe care nu il vei putea uita vreodata.

Ce poti face pe insulele din Grecia

Ce poti face pe insulele din Grecia?

Grecia are in jur de 100 de insule locuite, asa ca, daca vrei sa ai optiuni diverse de a-ti petrece sejurul, cele mai cunoscute insule sunt optiunea potrivita, fie ca ai la dispozitie un buget mai mare sau nu. Cu toate ca cele populare sunt foarte bine dezvoltate din punct de vedere turistic, ele pastreaza o atmosfera autentica, dand sansa tuturor vizitatorilor sa se bucure de esenta Greciei. In continuare, vei gasi o lista cu principalele activitati pe care le poti face intr-un sejur in Grecia, precum si locatiile principale in care te poti bucura la maximum de acestea:

1. Cumparaturi

Avand magazine locale din abundenta, shoppingul in insulele Grecesti poate satisface pe oricine. Daca ajungi in centrele comerciale din insulele cosmopolite, precum Corfu, Santorini, Rhodos, Zakynthos, Kefalonia, Mykonos, Lefkada, Kos, Skiathos etc., pregateste-ti cel putin cateva ore dedicate doar acestei activitati. De la magazine de suveniruri, care pot multumi si pe cel mai pretentios turist, pana la buticuri ori magazine cu produse traditionale, insulele ofera posibilitati pentru orice gust. Nu poti pleca de acolo fara vreo sticla de vin, o bijuterie sau vreun obiect de arta ori unul vestimentar.

2. Iesiri in club
Daca au ceva in comun, grecii si romanii impartasesc aceeasi dragoste pentru petreceri. Daca cele mai multe baruri isi inchid portile pe la 2 sau 3 de dimineata, majoritatea cluburilor raman deschise pana cand se crapa de ziua. Iubirea pentru muzica, dans, distractie si voie buna se raspandeste prin Mykonos, Corfu, Creta, Zakynthos ori Santorini, printre altele, si le readuce la viata, chiar si in zilele mohorate. Unele cluburi sunt situate in aer liber, asa ca imagineaza-te sorbind dintr-un cocktail, ascultand muzica si privind marea. Poti da o fuga pana in cluburile Ahoy (Halkidiki), Capital Nightclub (Lefkada), Cavo Paradiso (Mykonos), Downtown (Kos), Enigma (Santorini), Katavothres Club (Kefalonia), pentru o noapte de neuitat.

Ce poti face pe insulele din Grecia noaptea

3. Viziteaza siturile arheologice

Cand auzi „Grecia”, nu e posibil sa nu te gandesti si la numeroasele ruine si situri arheologice. Departe de partea continentala a tarii, unde siturile sunt cele mai vizitate locuri, insulele te asteapta sa le descoperi trecutul.

  • Insula Sacra Delos – langa MykonosConsiderabil mai mica decat vecina sa, Mykonos, Delos este una dintre cele mai importante locatii sacre din Grecia. Acesta este locul nasterii celor doi zei gemeni eleni, Apollo si Artemis. Poti vizita Templul lui Apollo, teatrul antic si Terasa Leilor.
  • Palatul din Knossos – Creta

Dateaza din timpul civilizatiei minoice si a fost redescoperit in 1878 de arheologul Minos Kalokairinos. Pe la inceputul secolului XX a fost demarat proiectul de restaurare, iar astazi poti vizita monumentele importante din cadrul sitului: Vila Regala, micul palat si, evident, Palatul din Knossos.

  • Orasul minoic Akrotiri – Santorini

O alta relicva din timpul civilizatiei minoice, Akrotiri este situat in sudul insulei Santorini. Pe vremuri, acesta a fost un centru dedicat negustorilor, asa ca devenise unul dintre cele mai dezvoltate orase din antichitate. Declinul lui a survenit cel mai probabil, in urma eruptiei vulcanului din Santorini, in jurul anului 1500 i.Hr, moment in care locuitorii au fost nevoiti sa abandoneze orasul.

4. Incearca un tur al insulelor

Daca nu poti sa stai intr-un singur loc si vrei sa vizitezi cat de mult poti in timpul sejurului, feriboturile grecesti stau la dispozitia ta pentru tururi organizate. Deoarece majoritatea insulelor sunt localizate relativ aproape una de cealalta, un astfel de tur iti poate potoli curiozitatea. Ai sansa sa parasesti zonele cosmopolite si sa te bucuri si de insulitele izolate, de multe ori, cu importanta istorica ori spirituala.

5. Bucura-te de zile cu soare, la plaja

Cand te gandesti la insule, te gandesti, automat, la apele cristaline si la plajele cu nisip fin, incins de soare. Daca statul la plaja se afla pe lista ta de activitati preferate, e important sa te intrebi daca vrei ceva mai multa intimitate ori daca, din contra, vrei sa vezi cat mai multa lume in jur. Spre exemplu, plajele din Naxos ori Ios sunt rareori aglomerate, reusind sa-si mentina frumusetea departe de ochii lumii. In acelasi timp, plajele insulelor Lefkada, Kefalonia, Zakynthos ori Mykonos au fost mereu in topul turistilor. Iata cateva dintre plajele populare si insula pe care sa o vizitezi daca vrei sa te bucuri de ele:

  • Elafonisi – Chania, Creta
  • Balos – Chania, Creta
  • Vai – Lasithi, Creta
  • Myrtos – Kefalonia
  • Navagio – Zakynthos
  • Plaja Rosie – Santorini
  • Lalaria – Skiathos
  • Koukounaries – Skiathos
  • Paleokastritsa – Corfu
  • Aliki – Thassos

6. Ia cate o gura din fiecare preparat local

Dieta grecilor este plina de alimente proaspete si sanatoase, bogate in nutrienti si extrem de gustoase. In Creta, spre exemplu, te poti delecta cu feluri de mancare delicioase si sanatoase, pe insula punandu-se mare pret pe bogatia gastronomica.

7. Pune-ti sangele in miscare iesind pe mare

Esti pasionat al sporturilor? In majoritatea insulelor din Grecia poti practica sporturi de apa, precum kitesurfing, windsurfing sau snorkeling. La fel de bine, daca esti fan al adrenalinei, te poti interesa de locuri special amenajate pentru bungee jumpingparagliding sau datul cu parasuta.

8. Delecteaza-te cu o gura de cultura

Cafeaua nu este o simpla bautura pentru greci, ci un element central al vietii de zi cu zi si al culturii. O intalnire la cafenea poate dura in jur de o ora si jumatate, timp in care e cazul sa te relaxezi, sa discuti si sa te bucuri de priveliste.

Fiecare insula are propriul sau farmec, propriile atractii, evenimente culturale ori frumuseti naturale. Inainte de a pleca intr-o vacanta pe una dintre ele, fa-ti temele, vezi ce se poate vizita, ce se poate manca si, evident, unde si cum te poti relaxa. Concediu placut!

Te-ar putea interesa și...