Lefkada – cele mai importante plaje si obiective turistice si de ce merita aceasta insula sa fie adaugata pe lista urmatoarelor destinatii de vacanta

Lefkada – cele mai importante plaje si obiective turistice si de ce merita aceasta insula sa fie adaugata pe lista urmatoarelor destinatii de vacanta

Esentele tari se tin in sticlute mici! Acesta este modul perfect de a descrie in cateva cuvinte superba insula greceasca Lefkada. Cu o suprafata de doar 302 km², Lefkada ofera o gama variata de activitati si atractii. 

Situata pe coasta de vest a Greciei, Lefkada ii fascineaza pe cei ce ajung acolo inca din primele secunde. Coastele cu versanti inalti si plajele cu nisip fin, azuriul de neimaginat al marii si verdele padurilor de pini creeaza un tablou idilic. Cadrul natural este intregit de creatiile popoarelor ce au trait in aceste locuri. Influentele otomane, Venetiene si britanice sunt prezente la tot pasul, dar si in traditiile si gastronomia locala.

Idilicele plaje Porto Katsiki, Egremni, Kathisma sunt principalul motiv pentru cei care aleg Lefkada, insa odata ajuns aici vei descoperi ca poti avea si parte de aventura. Muntele Stavrota este ideal pentru drumetii, hiking sau mountain bike, plajele Agios Ioanis si Vasiliki sunt preferate de pasionatii de sporturi nautice precum kitesurfing si windsurfing, iar statiunile si satele sunt ideale pentru a descoperi traditiile si legendele locale. Experienta in Lefkada este completata de celebrele preparate culinare grecesti: tzatziki, souvlaki, spanakopita.

Acest articol isi propune sa iti starneasca dorinta de a calatori si de a descoperi insula Lefkada. Iti vom prezenta cele mai frumoase plaje si atractii turistice, dar si experiente pe care nu trebuie sa le ratezi atunci cand vei vizita „Caraibele grecesti”.

Lefkada – ce poti vizita in Lefkada

Numeroasele popoare ce au pasit pe aceasta insula au lasat in urma lor o imensa bogatie culturala si istorica. Indiferent de locul in care te vei afla pe insula, vei putea admira opere ale venetienilor, otomanilor, francezilor si chiar ale britanicilor. Pentru a afla istoria locuitorilor din Lefkada, o vizita la muzeele insulei este ceea ce ai nevoie. Acestea gazduiesc artefacte din perioadele antice, dar si din perioada recenta.

Dar, pentru a te bucura pe deplin de o experienta in Lefkada, trebuie sa descoperi si frumusetea naturala ale insulei: cascadele, plajele cu nisip fin, coastele abrupte si livezile de maslini.

Pentru a-ti veni in ajutor, am creat o lista a celor mai importante obiective turistice ale insulei:

  • Orasul Lefkada este ideal pentru a descoperi cultura si obiceiurile acestei insule. Planul urbanistic al orasului este unul inedit, asemanandu-se scheletului unui peste. Aleile pitoresti, casele traditionale si numeroasele taverne ofera orasului un caracter aparte.
  • Urmatoarea oprire va fi la fortul Agia Mavra, construit in anul 1300 de catre Giovanni Orsini. Daca in perioada medievala acesta a avut scopul de a projeta insula de invaziile otomane si venetiene, astazi cetatea este locatia ideala pentru evenimentele culturale. De asemenea, este un punct de belvedere asupra Marii Ionice.
  • In interiorul cetatii se afla si biserica Santa Mavra un loc cu o importanta incarcatura curturala si istorica. In secolul al XV-lea aceasta a fost folosita de catre otomani ca moschee, iar in perioada ocupatiei venetienilor, ca biserica crestina. In anii 1810, aceasta a fost distrusa de catre britanici, dar a fost reconstruita cativa ani mai tarziiu. In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, biserica a fost invadata de trupele germane.
  • Biserica Sf. Spiridon este situata in centrul orasului, in una dintre cele mai animate zone pietonale. Aceasta a fost construita in anul 1687 si este una dintre cele mai vechi biserici a insulei. Arhitectura bisericii este inspirata din cea venetiana.
  • Un alt lacas de cult important al insulei este Manastirea Panagia Faneromeni. Aceasta  a fost construita in anul 1634 pe un vechi templu al zeitei Artemis, pe unul din dealurile din apropierea orasului Lefkada. In perioada venetienilor, in secolul al XVIII-lea, manastirea a fost reconditionata, dar din pacate a fost ulterior afectata de doua incedii. O noua renovare a manastirii a avut loc in secolul al XIX-lea. Astazi, aici poate fi vizitat si Muzeul Ecleziastic ce gazduieste icoane bizantine rare, manuscrise vechi si multe albe obiecte bisericesti.
  • Farul insulei este situat pe coasta de sud in Capul Ducato si a fost construit in anul 1913. Zona farului este cunoscuta de pasionatii de scuba diving, aici avand posibilitatea de a cobori pana la adancimea de 40 de metri. Privelistea de pe coasta abrupta taie respiratia oricarui vizitator.
  • Un alt obiectiv turistic ce nu trebuie omis este Biserica Agios Ioannis Antzoussis. Unicitatea acestei biserici consta in faptul ca este construita intr-o stanca. Aceasta este una dintre cele mai vechi biserici ale insulei, fiind construita in secolul al XVI-lea de catre francezi.
  • Biserica Hodegetria este cea mai veche a insulei, datand din secolul al XI-lea. Numele acesteia este amintit intr-un document ce dateaza din anul 1025, aflat in Biblioteca Vaticanului.
  • Muzeul de Arheologie din Lefkada este un centru cultural modern ce prezinta istoria insulei din Paleolitic pana in perioada Imperiului Roman. Aici puteti admira obiecte din viata publica si privata a localnicilor din diferite perioade istorice. Principalele domenii prezentate sunt metodele de comert, pescuitul, agricultura, monetaria, dar si imbracamintea sau muzica. Tot in cadrul muzeului poti afla despre zeitatile acestei insule si obiceiurile de inmormantare, precum si despre celebrul arheolog William Dorpfeld.
  • Muzeul broderiei reprezinta colectia personala a lui Theodoros Katopodis dedicata Mariei „Koutsohero” Stavraka (1860-1948) cea mai cunoscuta artista a broderiei din regiune, care si-a creat un stil unic numic „karsaniki”. Muzeul a fost inaugurat in anul 1990 si alaturi de obiectele din broderie, gazduieste numeroase piese de mobilier si unelte gospodaresti din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea.
  • Muzeul Fonografelor este situat in centrul orasului Lefkada. Acesta a fost inaugurat in anul 1980 de catre un iubitor al fonografelor, gramofoanelor si radiourilor. Pe langa numeroasele aparate, cei ce pasesc pragul muzeului pot admira ziare, vederi, arme, bijuterii si monede din perioada anilor 1880-1950.
  • Lagunele orasului: Divari si Ivaria,  sunt un ecosistem unic, acestea fiind casa a numeroase specii de plante si animale: pescarusi, lebede, cormorani, starci, vulpi, iepuri de camp, nevastuici si multe altele. Aici poti vizita o ferma piscicola in care pestii sunt crescuti in mediul natural.
  • Cascadele Dimossari sunt situate in apropierea orasului Nidri. Pentru a te bucura de frumusetea cascadelor si de apa cristalina, trebuie sa traversezi defileul. Traseul este unul usor, iar verdele padurilor de pini si albul stancilor te vor fermeca la fiecare pas.

Daca nu ti-ai rezervat inca urmatoarea vacanta, Lefkada este destinatia ideala. Aici poti avea parte de relaxare, distractie si momente unice alaturi de cei dragi. Profita acum de ofertele noastre pentru vacanta in Lefkada si descopera „Caraibele grecesti”.

Ce poti vizita in Lefkada

Lefkada, Grecia – cum este vremea în Lefkada și care este cea mai potrivita perioada din an pentru a o vizita

Insula Lefkada se bucura de un climat mediteranean, putand fi vizitata in orice perioada a anului. Dar, pentru ca unele activitati sunt influentate si de conditiile meteorologice, ti-am pregatit o serie de sfaturi si activitati potrivite fiecarui sezon.

Pentru a te bucura de bai lungi de soare si de apa marii, trebuie sa vizitezi Lefkada intre lunile iunie si septembrie. In aceasta perioada, temperaturile medii sunt situate intre 24 si 30 de grade Celsius, cu precipitatii putine. Printre activitatile pe care le poti desfasura in lunile de vara se numara: statul la plaja, sporturile nautice, drumetii usoare, vizitarea muzeelor.

Cu toate acestea, trebuie sa tii cont de faptul ca aceasta este si cea mai aglomerata perioada a anului, iar majoritatea plajelor si obiectivelor turistice vor fi aglomerate. Asigurate ca ai rezervat din timp cazarea si mijlocul de transport catre Lelfkada.

Lunile martie, aprile, mai si octombrie sunt ideale pentru cei ce vor sa descopere peisajul natural al insulei. Temperaturile sunt placute, cu valori medii intre 16 si 23 de grade Celsius, fiind ideale pentru drumetii lungi sau plimbari cu biciclete mountain bike. Vegetatia luxurianta transfera complet insula, creand peisaje unice. Un alt punct forte al acestei perioade este faptul ca insula nu este aglomerata, astfel te vei putea bucura pe indelete de obiectivele turistice si de momentele alaturi de cei dragi.

Indiferent de perioada in care alegi sa vizitezi Lefkada, vei avea parte de momente si peisaje unice, insula oferind mereu ceva interesant de facut si de vazut.

Vremea in Lefkada

Plaje si obiective turistice din Lefkada – Cele mai frumoase plaje din Lefkadade aici

Cunoscute pentru peisajele exotice si nuantele azurii ale marii, plajele din Lefkada sunt unele dintre cele mai frumoase plaje ale Greciei. Dar, asa cum am mentionat inca de la inceput, varietatea acestei insule este surprinzatoare: fie ca alegi o plaja cu nisip fin si intrare lina in mare, plaje salbatice sau esti in cautarea unui loc pentru a practica sporturi nautice Lefkada are plaja ideala pentru tine.

Ți-am pregatit un top al celor mai populare plaje si activitatile pe care le puteti face. Haide sa descoperim insoritele plaje din Lefkada!

Plaja Porto Katsiki este principala plaja aleasa de cei ce ajung in Lefkada. Aceasta este situata in apropierea satului Athani si este recunoscuta pentru frumusetea ei. Plaja se afla la poalele unei stanci albe abrupte acoperita de o vegetatie luxurianta. Nuantele de albastru ale marii, albul stancilor si verdele arbustilor creeaza unul dintre cele mai idilice peisaje din lume. Bine de stiut este ca accesul la plaja se face coborand o serie de trepte, iar pentru un acces mai facil se poate opta pentru un transfer cu barca din Vassiliki sau Nidri.

Plaja Egremni este o alta plaja emblematica a insulei. Asemenea plajei Porto Katsiki, accesul se face coborand 347 de trepte. Frumusetea acestei plaje este oferita de contrastul creat de mare si stancile ce o inconjoara. De asemenea, pasionatii de fotografie vor putea realiza cadre inedite cu frumoasa plaja, fiind unul dintre cele mai fotografiate locuri din lume.

Agios Nikitas este un mic sat pescaresc situat la 13 km de orasul Lefkada. Plaja acestui sat este aleasa in special de familiile cu copii, intrarea in mare fiind lina. De asemenea, aici poti degusta preparate delicioase din peste.

O plaja apreciata de familiile cu copii este plaja Nikiana, situata la 10 km de orasul Lefkada. Farmecul acestei plaje este oferit de frumusetea naturala a locului, aici fiind disponibile o gama restransa de activitati. Poti incheia ziua de plaja admirand zecile de barcute de pescuit si yahturi din portul din apropiere.

Plaja Vassiliki este situata langa satul pescaresc cu acelasi nume la o distanta de 38 de km de orasul Lefkada. Popularitatea acestei plaje este oferita de conditiile optime pentru practicarea sporturilor nautice, precum windsurfing. Pe plaja vei gasi numeroase cluburi pentru a inchiria echipamentul necesar.

Plaja Gialos este una dintre cele mai lungi plaje ale insulei. Aceasta plaja nu se numara printre cele mai aglomerate plaje ale insulei, asadar este alegerea ideala pentru a te putea bucura in liniste de soare si valurile marii.

Dupa cum ai putut vedea deja, aceasta insula ofera o varietate de plaje uimitoare si locuri de vizitat. Daca inca nu ai apucat sa iti rezervi urmatorul sejur, analizeaza acum ofertele pentru vacanta in Lefkada si nu mai sta pe ganduri.

Sfaturi si recomandari pentru vacanta in Lefkada cu copii

Insula Lefkada este o destinatie perfecta pentru o vacanta in familie, oferind o varietate de activitati si locuri de vizitat. Daca planifici sa vii aici cu copiii, exista totusi cateva aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare, pentru a te asigura ca toata familia se va bucura de timpul petrecut aici.

In primul rand, alege cazarea cu atentie. Opteaza pentru un hotel sau o vila care sa va ofere diferite facilitati pentru copii, precum piscina pentru cei mici sau un teren de joaca, detalii extrem de importante. De asemenea, este important sa iei in considerare amplasarea cazarii, in raport cu plajele si obiectivele turistice pe care planuiti sa le vizitati, pentru a evita drumurile lungi cu masina.

Un alt aspect important este alegerea obiectivelor pe care vrei sa le vizitati impreuna. Cei mici vor fi fascinati de fortul Agia Mavra, Canalul Lefkada, o fasie ingusta de apa, care separa insula de continent si lagunele Divari si Ivaria. Puteti sa va distrati in Aqua Park-ul Lefkada, o oaza de divertisment cu tobogane, piscine si multe alte atractii acvatice de care cei mici se vor indragosti pe loc.

Cand vine vorba de plaje, Lefkada este cu siguranta o destinatie cu multe optiuni, insa nu toate sunt potrivite pentru cei mici. Recomandarea noastra este plaja Nydri, care ofera ape linistite si o zona de joaca pentru micuti.

Lefkada este o destinatie sigura si prietenoasa pentru copiii de toate varstele, dar pentru a evita evenimentele, asigura-te ca ai la indemana inclusiv medicamente si nu uita de crema de protectie solara. Nu uita sa respecti regulile de siguranta pe plaja, precum utilizarea echipamentului de salvare si supravegherea copiilor in timpul bailor in mare.

Lefkada – mancaruri traditionale din zona pe care trebuie sa le incerci

O vacanta nu este completa fara a incerca deliciile culinare locale. Principalele produse ale insulei sunt uleiul de masline, mierea de albine si vinul dulce „Vertzami” considerat unul dintre cele mai bune vinuri ale Greciei. Mozaicul culinar al acestei insule este oferit de bogatia produselor din peste si a ierburilor aromatice. Profita de vacanta in Lefkada pentru a degusta:

Celebra „Sofigado”- o tocanita dulce-acrisoara de vita cu gutui si petimezi (sirop de struguri). Originile acestui preparat dateaza din perioada ocupatiei venetiene.

Un alt preparat din vita „Sofrito”. Carnea este gatita la foc mic, timp de cateva ore, pentru a fi moale si suculenta, iar sosul este gatit cu usturoi, otet si ulei de masline. Este adesea servit cu cartofi prajiti sau cu paine, pentru a savura sosul delicios.

Cei ce prefera pestele pot incerca „Bourdeto”, un preparat picant, cu peste proaspat si multa ceapa. Pestele este fiert in sos de rosii si condimentat cu ardei iute si alte mirodenii, iar sosul bogat este perfect pentru a fi mancat cu paine proaspata, specific greceasca.

Daca doresti sa incerci ceva mai usor, opteaza atunci pentru „Avgolemono”, o supa cremoasa cu lamaie si oua. Este facuta cu un amestec de supa de pui, orez si oua batute si este adesea servita cu paine prajita.

Pentru desert, trebuie sa optezi pentru „Pasteli”, o bomboana traditionala greceasca, facuta din miere si susan. Este o gustare dulce, dar nu prea grea, si este perfecta pentru a fi savurata in timpul unei plimbari pe insula.

In ceea ce privesc bauturile, te poti racori cu un pahar de „soumada” o bautura locala produsa din sirop de orz sau migdale si apa de flori de portocal. Cei ce prefera bauturile alcoolice pot incerca lichiourile traditionale cu aroma de scortisoara si portocale, menta sau trandafiri.

Atunci cand te afli in Lefkada, nu trebuie sa ratezi niciunul dintre aceste delicioase preparate traditionale. Asigura-te ca vizitezi cat mai multe restaurante si taverne, pentru a descoperi toate aromele si gusturile insulei.

In concluzie, Lefkada este o destinatie turistica deosebita, cu o varietate de activitati si locuri minunate de vizitat. De la plajele cu ape cristaline, la obiectivele turistice istorice si culturale, de la bucatele traditionale, la optiunile diverse pentru familii cu copii, Lefkada ofera ceva inedit pentru toata lumea. Adauga Lefkada pe lista de dorinte pentru urmatoarea vacanta – cu siguranta nu vei regreta.

Sursa foto: unsplash.com
Acest articol a fost despre:
Te-ar putea interesa și...