Madeira – Alege o destinatie de vacanta exotica
fara sa te indepartezi de Europa

Madeira – Alege o destinatie de vacanta exotica fara sa te indepartezi de Europa

Concediul este una dintre cele mai asteptate perioade din an, mai ales atunci cand este planificat. De la destinatii mai aproape sau mai departe de casa, la munte sau la mare, in Europa, Asia sau Africa, optiunile au devenit atat de variate incat uneori poate fi chiar dificil sa alegi. Una dintre tarile care iti ofera experiente de neuitat fara a te indeparta prea mult de Romania este Portugalia, mai precis Madeira. Acest arhipelag de insule din Oceanul Atlantic te va incanta prin exotism, fiind in acelasi timp foarte potrivit daca alegi sa mergi cu copiii.

Madeira te va incanta atat cu plaje spectaculoase, cat si cu peisaje montane de care te care vei indragosti iremediabil si care te vor face sa te intorci cu siguranta intr-o zi. Peninsula Iberica, unde se afla Spania si Portugalia, poate fi vizitata in orice anotimp, deoarece clima blanda de aici o transforma intr-un loc exotic in Europa. Deci, atunci cand iti doresti o vacanta care sa semene cu una in cele mai indepartate insule din lume, iata o alternativa mult mai aproape de casa. Dar ce poti vedea aici? Afla din articolul de mai jos.

Madeira – De ce nu trebuie sa ratezi o vacanta aici

Cu un nume care tradus din portugheza inseamna lemn, si care desemneaza padurile de laur de aici, Madeira este una dintre cele mai frumoase insule din Oceanul Atlantic. Se remarca prin faptul ca este un arhipelag alcatuit din formatiuni muntoase cu iesire la apa. Mai mult, daca pana acum ai vizitat insulele Canare sau Azore, afla ca alaturi de acestea, Madeira face parte din regiunea vulcanica Macaronesia.

Situata mult mai aproape de Africa, mai exact de Maroc, decat de Europa, dar apartinand Portugaliei, localnicii din Madeira imbina calmul si traditionalismul european cu exotismul african. Cei 600 de ani, perioada in care s-a scris istoria arhipelagului, si-au pus amprenta atat asupra mestesugurilor locale, dar si aspura gastronomiei de aici. Acest lucru a dus la desemnarea sa drept Cea mai buna destinatie insulara din lume la World Travel Awards 2015 – 2021.

Dar de ce nu trebuie sa ratezi o vacanta in Madeira? Iata doar cateva motive:

  • insula are o vegetatie verde si luxurianta tot timpul anului;
  • clima din Madeira este una blanda, ceea ce o face ideala atat pentru o vacanta de iarna, cat si pentru una de vara;
  • poti ajunge aici in aproximativ 5 ore, in functie de tipul de zbor pentru care optezi;
  • nu ai nevoie de viza, asadar, iata un pas pentru care nu trebuie sa iti faci griji in pregatirea vacantei.

Chiar daca nu este vazuta ca una dintre destinatiile de vacanta exotice renumite, precum Zanzibar, Mauritius sau Sri Lanka, Madeira este o varianta de luat in considerare pentru o vacanță exotică.

Insula Madeira

Madeira – Insula in care exoticul se intalneste cu calmul european

Atunci cand ajungi in Madeira, pare ca timpul s-a oprit in loc in vechea Europa. Aici, mestesuguri precum broderia si impletiturile din lemn si rachita sunt cateva dintre activitatile de baza care reprezinta aceasta insula.

Dar ce este exotic la Madeira si ce este de vizitat aici? De la plajele salbatice din Formosa si pana la culmile muntoase ale lui Pico Ruivo, care este cel mai inalt punct al insulei, masurand 1.861 de metri, traseele de aici iti vor purta pasii printr-o multime de peisaje, exact ca intr-o insula asiatica, unde verdele crud este culoare predominanta.

Madeira are de oferit o multime de obiective turistice care sa iti incante privirea, dar si plaje linistite unde te poti relaxa sau din care poti face diverse sporturi acvatice, cum ar fi snorkeling in apele Atlanticului. Toate acestea fac din aceasta insula o destinatie cu adevarat exotica in Europa, deci nu prea departe de casa.

Plaja Madeira

Madeira si cele mai frumoase plaje pe care trebuie sa ajungi

Daca iti doresti o vacanta la mare, Madeira este unul dintre locurile pe care nu trebuie sa le ratezi. Aceasta este cunoscuta pentru plajele spectaculoase pe care te poti relaxa.

Fiind inconjurata de apa, Madeira are unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa, fiind destul de greu de stabilit care este cea mai frumoase dintre ele. De aceea, atunci cand alegi o vacanta aici este bine ca aceasta sa fie suficient de lunga pentru a putea vedea cat mai multe dintre ele si a-ti putea face o parere.

Pana atunci, iata un top al plajelor din Madeira din care poti alege pe care sa le vezi de indata ce iti incepi concediul aici:

  • plajele din Funchal, capitala Madeirei, sunt printre cele mai frumoase, printre ele regasindu-se Formosa, Machico, Ponta do Sol, Porto da Cruz, Garajau, Ribeira Brava si Cabo Girão;
  • Calheta care se afla in sud-vestul Madeirei;
  • Seixal care se remarca prin nisipul negru care creeaza un contrast superb cu apele azurii ale Atlanticului;
  • Praia da Fontinha care in contrast cu Seixal are nisipul galben care se gaseste si in Romania sau Grecia si care este foarte fin;
  • Santa Cruz care mai este cunoscuta si ca Plaja Palmierilor care este ideala si pentru o vacanta cu copii mici.

Pe langa acestea, cu adevarat unice sunt piscinele naturale Porto Moniz, care se numara printre principalele puncte de atractie ale Madeirei. Aparute in urma eruptilor vulcanice care au avut loc de-a lungul anilor, acestea sunt umplute cu apa oceanului. Cu adancimi care variaza, acesta sunt potrivite si pentru familiile cu copii.

Cele de mai sus sunt doar cateva dintre plajele Madeirei, iar varietatea acestora le face ideale atat pentru relaxare, cat si pentru petreceri, precum si pentru diverse activitati si sporturi acvatice.

Datorita faptului ca face parte din aceeasi regiune cu Insulele Canare, exista confuzia ca Madeira apartine de Spania. Insa, acest arhipelag este portughez. Asadar, limba oficiala vorbita aici este portugheza.

Madeira

Pe langa plaje, Madeira ofera privelisti superbe si pe traseele montane de care te poti bucura atunci cand alegi o vacanta aici. Astfel, pe langa Pico Ruivo ai si alte variante de plimbari pe carari cu vegetatie luxoasa care te vor face sa privesti aceste locuri ca pe unele dintre cele mai exotice din Europa, mai ales ca temperaturile si clima sunt influentate de cele din Africa.

Trasee montane pe care le poti face pe insula Madeira

Madeira si traseele montane pe care le poti face pe insula

Madeira este insula care nu va inceta niciodata sa uimeasca, indiferent ca alegi sa te relaxezi pe plajele sale cu nisipuri aurii sau negre ori ca alegi sa vizitezi oraselele si satele pitoresti unde poti admira arta si mestesugurile localnicilor. Insa, daca iti doresti sa simti ca atingi norii, traseele catre culmile montane de aici sunt una dintre cele mai inedite experiente.

Iata cateva idei de trasee montane din Madeira de vizitat pe care nu le vei uita niciodata:

  • Varful sau Pico de Arieiro este locul unde vei putea admira rasarituri unice, asadar, chiar daca trebuie sa te trezesti devreme, va fi una dintre cele mai puternice amintiri din Madeira;
  • traseul Vereda dos Balcoes este unul dintre cele mai usoare, avand aproximativ 3 km, fiind ideal pentru plimbari printre gradini si paduri de dafini traversate de parauri, dar si cu cascade si iazuri;
  • traseul Levada das 25 Fontes care la capat te va delecta cu o cascada superba, insa si pe drum te vei putea opri in destul de multe puncte de belvedere de unde poti admira insula;
  • Vereda da Ponta do Sao Lourenco este unul dintre traseele din cel mai estic punct al arhipelagului, in peninsula St. Lawrence;
  • Levada do Caldeirão Verde care se intinde de-a lungul parcului natural Queimadas.

Pe langa acestea, Madeira are si alte obiective turistice de care te vei indragosti si care te vor face sa te intorci cat mai curand sau care te vor determina sa iti iei concediu doar pentru a reusi sa le vezi pe toate.

Care este cea mai buna perioada de vizitat Madeira? Clima acesteia o face destinatia ideala de vacanta pentru aproape tot anul, inclusiv in luna ianuarie.

Cele mai bune perioade pentru o vacanta aici

Madeira, Portugalia – Cele mai bune perioade pentru o vacanta aici

Atunci cand compari Madeira cu alte tari exotice, fie ca este vorba despre Emiratele Arabe Unite, fie Republica Dominicana, ia in considerare si vremea, deoarece poti calatori aici oricand in timpul anului.

Daca iti doresti sa vezi Madeira in ianuarie, dupa perioada agitata a sarbatorilor de iarna, vei face una dintre cele mai bune alegeri, deoarece temperaturile pot varia de la 17 la peste 20 grade. Si restul anului te poti bucura de vreme frumoasa si foarte frumoasa. Iata si cateva detalii legate de cele mai bune luni pentru un concediu in aceasta parte a Portugaliei:

  • iulie, august, septembrie si octombrie sunt cele mai calde luni in Madeira, temperaturile situandu-se intre 26 si 27 de grade;
  • ianuarie, noiembrie si decembrie au temperaturi de peste 20 de grade si sunt cele mai ploioase luni;
  • intre martie si mai se inregistreaza cele mai scazute temperaturi in Madeira, insa acestea nu vor scadea sub 17 grade.

Madeira este insula in care 11 luni pe an te poti bucura de vreme buna. Asadar, iata un motiv bun de a o pune pe lista ta de calatorii exotice in Europa.

Dar ce atractii turistice poti vedea in Madeira pe o astfel de vreme? Pregateste-te pentru peisaje, traditii, gastronomie si privelisti superbe.

Madeira - Obiective turistice de neuitat

Madeira – Obiective turistice de neratat

Madeira, Portugalia, este plina de atractii turistice de care nu ai cum sa te plictisesti, iar aceasta insula este una dintre cele mai frumoase din Europa.

Din punct de vedere al obiectivelor turistice, Madeira este foarte ofertanta, aici putand sa admiri:

  • Gradina Botanica din Funchal care se intinde pe nu mai putin de 80.000 de metri patrati si care adaposteste o minunata flora subtropicala in care 16% dintre plantele si florile de aici nu se gasesc nicaieri altundeva in lume;
  • tot in Funchal si in Gradina Botanica se afla si Muzeul de Istorie Naturala din Madeira;
  • un alt muzeu unde poti vedea istoria arhitecturii si a mobilierului portughez este Quinta das Cruzes, o adevarata incursiune in istoria acestei tari;
  • Cabo Girao, una dintre cele mai inalte stanci oceanice din lume de pe varful careia te vei bucura de o priveliste unica, mai ales ca acolo este amenajata o pasarela din sticla;
  • Tipicas de Santana, cele mai vechi asezari de pe insula care au fost conservate si pe care le poti gasi in satul Santana.
Madeira - Portugalia

Madeira in sine poate fi o experienta grozava, pe care nu o vei regreta. Astfel, atunci cand ajungi aici, nu doar plajele, traseele montante si vizitele in diverse puncte ale insulei te vor impresiona, ci si multe altele. Trebuie sa te opresti si sa degusti bunatatile gastronomiei de aici. Printre acestea se numara urmatoarele:

  • bolo do caco, o paine traditionala coapta pe piatra incinsa;
  • pestele Espada Preto sau pestele-monstru care traieste la adancimi de peste 800 de metri si care este foarte greu de prins, asadar, iata o experienta culinara pe care nu ai cum sa o ratezi;
  • tonul este o alta specie de peste de care te poti bucura in Madeira;
  • te poti delecta si cu varietati de carne, precum cea de vita, alaturi de legume cultivate de localnici.

Ca bautura, vinul de Madeira este emblema insulei Primaverii Eterne. In plus, poti sa te plimbi pe cararile si strazile pe care a crescut celebrul fotbalist Cristiano Ronaldo, astfel incat sa te asiguri ca vei avea o vacanta excelenta.

Asadar, Madeira este una dintre cele mai frumoase, chiar cele mai spectaculoase insule din Europa, pe care o poti incadra la destinatii exotice de vizitat. Astfel, atunci cand nu vrei sa te indepartezi prea mult de casa, aceasta este una dintre cele mai bune optiuni atat pentru o vacanta plina de aventura, cat si pentru un concediu cu copii de toate varstele. De la flora bogata la privelisti sublime, de la plajele superbe la zonele montane de pe varfurile carora poti privi rasaritul si asfintitul soarelui si chiar gastronomia locala impresionanta, aceasta parte a Portugaliei este cu adevarat unica.

Surse foto: pexels,com, unsplash.com
Acest articol a fost despre:
Te-ar putea interesa și...