MORMANTUL SFANT: Unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Ierusalim!

MORMANTUL SFANT: Unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Ierusalim!

Biserica Mormantul Sfant se enumera printre cele mai cautate obiective turistice din Ierusalim. Aceasta este pozitionata in interiorul zidurilor vechii cetati.

Un numar impresionant de turisti ii calca pragul anual, fiind cel mai insemnat loc de pelerinaj. Biserica Mormantul Sfant mai este denumita si Biserica Sfantului Sepulcru sau Biserica Sfintei Vineri. Acesta este locul unde Hristos a fost rastignit, inmormantat si inviat. Mormantul Sfant este recunoscut in prezent de 5 comunitati: ortodox siriana, ortodox copta, ortodox greaca, romano-catolica si siriana. Daca ai ocazia sa ajungi intr-un Circuit in Tara Sfanta, Biserica Mormantului Sfant trebuie sa se regaseasca neaparat printre obiectivele tale de vizitat cand pleci intr-o destinatie atat de speciala.

Inainte de a pleca in vacanta trebuie sa te informezi cat mai bine pentru a face o lista a obiectivelor pe care sa le vizitezi. Totodata, cu acest prilej poti sa consulti ofertele de vacanta si sa-ti alegi pachetul pe care il consideri avantajos tie si celor dragi care te vor insoti.

Biserica Sfantului Mormant

Capela lui Adam

Capela lui Adam este recunoscuta drept locul unde Fiul lui Dumnezeu si-a dat duhul, moment in care a aparut o despicatura in stanca. Conform unei legende, craniul lui Adam a fost gasit sub crucea Mantuitorului Iisus Hristos, de aici si denumirea capelei. Aceasta este o biserica Ortodoxa Greceasca. In dreptul fiecarei intrari din capela este gasita cate o banca. Acestea sunt recunoscute ca locuri unde primii conducatori Godefroy de Bouillon si Baldwin, se odihneau, insa in anul 1808 acestea au fost sparte de calugarii din Grecia.

O alta legenda spune ca Adam a fost inmormantat acolo, fiind primul botezat cu apa si sangele lui Iisus Hristos. Se gasesc numeroase icoane care prezinta rastignirea Domnului, cu Adam la baza crucii. Acesta este considerat ca fiind primul om care a pacatuit si primul care a fost curatat si invesmantat. Pentru a ajunge la Capela lui Adam trebuie sa urci numeroase trepte abrupte, din piatra, si vei ajunge pe muntele Golgota, acolo unde este situata si Capela.

Capela Sfantului Mormant

Capela a fost construita intre anii 1782 si 1784 combinand atat elemente neoclasice, cat si elemente baroce. In anul 2000 aceasta a fost declarata monument istoric. Aceasta este situate in partea vestica a bisericii, dupa Piatra Ungerii, loc in care Iisus Hristos a fost uns dupa rastignire. La intrare se regasesc 43 de lampi care atarna apartinand bisericilor: latine, ortodoxe, armeene si grecesti. Lacasul este construit din doua camera, Capela Sfantului Mormant si camera Sfantuui mormant. In anul 1808 a avut loc un incendiu provocat de catre un grec, iar exteriorul Rotondei a fost reconstruit in stil turcesc. Pe langa utilitatea sa ca si lacas sfant, Capela a fost folosita si ca loc de primire a dinastiei de Savoia.

In fiecare an, in Duminica dinaintea Pastelui, are loc o ceremonie in care Patriahul Ortodox Grec ia din interiorul Capelei Lumina Sfanta pe care o imparte crestinilor din intreaga lume. Focul Sfant este o minune care se intampla in fiecare an, fiind considerat cel mai vechi miracol crestin prezent inca din anul 1106.  Aceasta ceremonie este un simbol al eternitatii, pacii si Invierii Mantuitorului.

Capela Sfintei Elena

Pentru a ajunge la Capela Sfintei Elena trebuie sa treci prin Capela Impartirii Hainelor si Capela lui Longinus. Aceasta dateaza inca din perioada bizantina si este formata din patru coloane scurte. In dreapta altarului, Sfanta Elena a gasit Crucea Adevarata. Ce este Crucea Adevarata? In momentul in care Constantin cel Mare a inceput lucrarile de constructie, a fost nevoie ca templul Afroditei sa fie demolat. Atunci, Sfanta Elena a gasit ramasitele unor cruci. Pentru descoperirea crucii Mantuitorului, un bolnav a atins toate cele trei cruci. In momentul in care bolnavul a atins crucea lui Iisus s-a vindecat in mod miraculous.

Capela Ingerului

Aceasta este o constructie mica in forma dreptunghiulara si are doua incaperi. Intrarea se face pe o usa micuta unde vei ajunge in Capela Ingerului, loc unde se afla o piatra in forma patrata protejata de un geam, aceasta fiind asezata la usa mormantului Mantuitorului. In fiecare noapte, pe aceasta piatra este asezata o masuta unde se savarseste Sfanta Liturghie. Atat in stanga, cat si in dreapta, se afla doua nise care fac legatura cu exteriorul. In Sambata Mare, de dinaintea Sfintelor Pasti, pe ele este scoasa torta cu lumina sfanta care a coborat din cer si pe care credinciosii o asteapta.

Altarul închisorii lui Iisus

Altarul închisorii lui Iisus

In Biserica Sfantuli Mormant se afla si un altar construit unde soldatii l-au pazit pe Iisus Hristos inainte de rastignire. In aceasta incapere se afla un paraclis unde condamnatii erau introdusi si legati cu lant. Aici a fost tinut si Iisus Hristos legat inainte de rastignire. Fecioara Maria, alaturi de alte femei credincioase, a stat zi si noapte plangand, loc in care Aceasta a si lesinat de durere. Acest loc este marcat de o icoana facatoare de minuni. Credinciosii o numesc ”Icoana Maicii Domnului care clipeste” deoarece ea isi inchide incet ochii si apoi ii deschide.

Istoria Mormantului lui Iisus

Cladirea a fost conceputa de Constantin cel Mare in anul 335. Ea a fost construita in jurul dealului Rastignirii, unde existau trei biserici legate intre ele.  Istoria Mormantului lui Iisus a avut numeroase distrugeri si renovari in decursul anilor. Imediat dupa infrangerea imparatului Adrian, care era impotriva crestinilor si iudeilor, toate edificiile iudaice si crestine au fost profanate. Asa a fost construit templul pagan. La inceputul secolului IV, acesta a fost daramat la dorinta Sfintilor Constantin si Elena, iar in locul lui s-a construit un ansamblu de edificii. Persii au incendiat ansablul in anul 614. In secolul al XI-lea ansamblul crestinilor a fost complet distrus, dar bizantinii au construit-o la scurt timp. Dupa ce a avut loc un incendiu devastator, biserica a fost reconstruita in secolul al XIX-lea. De atunci biserica a tot fost reconditionata in urma stricaciunilor aparute dupa razboi sau dupa cutremure.

Biserica Mormantului Sfant este cel mai frumos loc de pe pamant, de aceea trebuie sa il vizitezi. Aici poti sa descoperi cele mai mari minuni ale crestinismului, ele continuand si in zilele noastre. Aceste minuni sunt inspirate din realitate, iar credinciosii care ajung la Mormantul Sfant se intorc acasa mult mai impliniti si cu credinta in Dumnezeu. Rezerva-ti o excursie de la Karpaten pentru a descoperi toate aceste locuri superbe fara sa fii nevoit sa faci un sacrificiu financiar!

Configuratia actuala a Mormantului Sfant din Ierusalim

In centrul Bisericii se regaseste Sfantul Mormant, acest loc fiind folosit de toate cele trei biserici. Atat armenii, cat si latinii si grecii slujesc Sfanta Liturghie si Mesa aflate in interiorul Sfantului Mormant. Acolo are loc si slujba Sfintei Lumini din Sambata cea Mare efectuata de catre Patriahul Ortodox al Ierusalimului. In spatele lui se afla un altar sub forma unei custi de fier. In zona din dreapta se afla zona romano-catolica, formata dintr-o capela patrata si dintr-o capela privata. In fata Mormantului stau credinciosii veniti la slujba, fiind o zona inconjurata de ziduri dedicate ortodoxilor. La intrare este zona dedicata adapostirii pietrei mirungerii, unde Iisus Hristos a fost uns cu miruri inainte de inmormantare. Sus, in dreapta, este locul unde Mantuitorul a fost crucificat. Zona aceasta este administrata de ortodoxi, in timp ce romano-catolicii au un altar in partea laterala. Zidurile orasului au fost largite de catre Irod Agripa in 44, iar atunci a fost inclus si Sfantul Mormant.

Minunea aprinderii luminii la Mormantul Sfant

Lumina Sfanta a aparut inca din secolul al IV-lea, daca nu de mai demult, nefiind inregistrata o data exacta. Unul dintre cele mai cunoscute incidente a avut loc in anul 1579, cand patriaul ortodox a fost scos din mormant de turci si de catre patriahul oriental ortodox, moment in care Sfanta Lumina sau Focul Sfant, a tasnit dintr-o coloana aflata in afara bisericii ajungand la patriahul orthodox si la credinciosi. Chiar si in zilele noastre coloana despicata inca face parte din cladire.

Anual, in Sambata Mare, are loc un eveniment plin se semnificatie. Patriahul Ierusalimului, alaturi de preoti, diaconi si Patriahul armean merg la Sfantul Mormant. Imediat ce rugaciunile au fost spuse apare lumina miraculoasa asteptata de toti credinciosii. Se spune ca in primele secunde de la aparitia flacarii aceasta nu arde, astfel multi pelerine isi scufunda fetele sau mainile.

Destinatia este una cu totul speciala, in mod special datorita faptului ca orice calator va fi cuprins de un amalgam emotional si va simti o incarcare spirituala specifica locului. In functie de perioada cand vrei sa calatoresti la Mormantul Sfant vei avea ocazia sa vezi in desfasurare evenimente deosebite.

Sursa foto: shutterstock.com
Acest articol a fost despre:
Te-ar putea interesa și...