Paphos – ce trebuie sa pui pe lista daca planuiesti sa vizitezi locul de nastere al zeitei Afrodita din Cipru

Paphos – ce trebuie sa pui pe lista daca planuiesti sa vizitezi locul de nastere al zeitei Afrodita din Cipru

Daca esti in cautarea urmatoarei tale destinatii de vacanta si nu ai fost pana acum niciodata in Cipru, asigura-te ca treci aceasta insula magica pe lista ta de prioritati pe anul acesta. Cunoscuta si ca insula zeitei Afrodita, Cipru este o destinatie faimoasa pentru plajele sale intinse cu ape albastre si cristaline, gazduind, conform Agentiei Europene de Mediu, cele mai curate si bine ingrijite plaje din intreaga Europa.

Cu toate acestea, ceea ce-ti ofera aceasta tara insulara nu se limiteaza doar la posibiltatile atat de vaste de relaxare sub razele soarelui si sub sunetul linistitor al valurilor calme ale Marii Mediterane. Fiind o insula cu o istorie impresionant de vasta in spate, aflata succesiv sub dominatie asiriana, egipteana, persana, greaca si romana, Cipru le ofera turistilor care ii trec pragul numeroase situri arheologice, muzee si ruine care stau inca martore diverselor culturi ce l-au transformat in ceea ce putem vedea astazi.

Unul dintre cele mai populare orase ale Ciprului este Paphos, situat pe coasta sud-vestica a insulei. Desi nu este capitala, Paphos este unul dintre cele mai mari si mai populate orase din Cipru, aproximativ 36.000 de oameni numindu-l ”casa”.

Daca-ti place ceea ce ai citit pana acum si planuiesti sa faci si tu o excursie in Cipru, dar nu stii inca ce orase sa vizitezi, citeste in continuare articolul pe care ti l-am pregatit despre Paphos. Vei afla de aici atat cum este vremea in Paphos si care este cea mai buna perioada pentru a-l vizita, cat si care sunt obiectivele turistice pe care nu trebuie sub nicio forma sa le ratezi sau hotelurile si pensiunile la care te poti caza pentru o experienta turistica completa.

Paphos – cum este vremea in Paphos, Cipru si cand este recomandat sa-l vizitezi pentru a te putea bucura de vacanta la cote maxime

Fiind situat in sud-vestul Ciprului, Paphos se bucura de un climat subtropical-mediterranean, ceea ce inseamna ca are cea mai blanda vreme de pe intreaga insula. In general, verile sunt uscate si calduroase, iar iernile blande si ploioase. Deci, vei avea parte de o vacanta placuta chiar daca vizitezi acest loc, de exemplu, in octombrie, noiembrie sau decembrie. In plus, atunci cand vorbim despre vremea din Paphos, este bine de cunoscut faptul ca perioada ploaioasa este cuprinsa, de regula, intre lunile noiembrie si martie/aprilie, iar ninsorile sunt extrem de rare (ultima ninsoare notabila in Paphos a avut loc acum mai bine de 20 de ani, in iarna anului 2001).

Paphos – cum este vremea in Paphos, Cipru si cand este recomandat sa-l vizitezi pentru a te putea bucura de vacanta la cote maxime

Astfel, daca planuiesti sa faci o vacanta in Cipru si sa vizitezi orasul Paphos pe timpul verii, te poti astepta la temperaturi cuprinse, in medie, intre 26 si 31 de grade Celsius. De altfel, vara, intre lunile iunie si septembrie, este considerata a fi cea mai prielnica perioada pentru vizitarea orasului Afroditei, caci atunci ai sanse sigure de a te bucura de soare, de cer senin si de temperaturi perfecte pentru sesiuni de bronz si relaxare la malul marii.

Paphos, Cipru – plaje, atractii si obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratezi

Desi o mare parte dintre turisti sunt atrasi de Cipru pentru peisajele pitoresti, pentru marea linistita si pentru plajele intinse si vaste pe care le ofera, experientele cu care te poate surprinde aceasta insula nu se limiteaza doar la atat. Stiai ca, conform mitologiei grecesti, orasul Paphos a fost fondat sub patronajul zeitei Afrodita de insusi regele Cinyras, fiul lui Paphos si nepotul Galateei si a lui Pygmalion? Conform legendelor, se spune ca Afrodita a calcat pentru prima oara aici atunci cand s-a ridicat din mari, iar tarmul orasului Paphos fiind considerat a fi locul sau de nastere. Altarul dedicat zeitei frumusetii este mentionat inclusiv de Homer in Odiseea, Paphos fiind centrul venerarii sale in perioada antica, pentru intreaga cultura egee.

Astfel, pe langa hotelurile de lux, parcurile tematice, viata activa de noapte, nisipurile fierbinti si apele blanzi, turistii indragostiti de arte si istorie pot gasi aici si numeroase situri arheologice care dateaza de mii de ani, inca din perioada Antichitatii, dar si diverse muzee, palate si lacase de cult apartinand diferitelor culturi care si-au pus amprenta pe acest oras al extremelor de-a lungul istoriei. Mai multe despre toate minunatiile pe care le poti vedea in Paphos vom discuta, insa, in randurile ce urmeaza.

Plaje din Paphos, Cipru – cele mai frumoase plaje pe care trebuie sa le vizitezi daca ajungi aici

De pe intregul teritoriu al Ciprului, Paphos este mandrul detinator al celei mai intinse coaste. Astfel, vei putea gasi aici numeroase plaje care mai de care mai ofertante si mai impresionante. De la a fi martorul zecilor de broaste testoase care traverseaza nisipul fierbinte pentru a-si depune ouale si pana la a vedea cu proprii tai ochi locul nasterii zeitei Afrodita, plajele din Paphos au cate ceva de oferit pentru fiecare. Iata principalele plaje pe care ti le recomandam noi:

Petra Tou Romiou

Petra Tou Romiou se numara, cu siguranta, printre cele mai faimoase plaje din Paphos, mai ales printre turistii insetati de mitologie si istorie. Aici vei putea vedea celebra Piatra a Afroditei care, conform legendelor, reprezinta chiar locul unde frumoasa zeita a acostat dupa ce s-a ridicat din mari, la nastere.

Tot conform legendelor, se spune ca daca inoti de trei ori in jurul acestei stanci, Afrodita iti va oferi tinerete si frumusete eterna. Acest lucru este interzis, insa, din cauza marii agitate si a valurilor puternice care se sparg de marginile sale. De asemenea, daca vei vizita plaja Petra Tou Romiou, te vei putea bucura de o multime de bauturi si preparate traditionale la cafenelele de pe tarm, dar si de privelisti absolut inedite, mai ales la rasarit sau la apus.

Golful Coralilor (Coral Bay)

Plaja Coral Bay este o statiune sub forma de potcoava, aflata la doar 6 km departare de Paphos. Atat la nord, cat si la sud este marginita de formatiuni stancoase, apele fiind calme si sigure pentru inot, inclusiv pentru copii. De asemenea, te vei putea bucura aici de diverse activitati acvatice precum schi nautic,scufundari sau chiar zbor cu parapanta deasupra apei.

De-a lungul intregului tarm, vei putea gasi aici si restaurante traditionale, cafenele, baruri si sezlonguri. De asemenea, pentru iubitorii de istorie, in capatul nordic al plajei sta ascuns Maa Palaiokastro, un sit arheologic ce dateaza inca din secolul al XIII-lea i.Hr. si care abia asteapta sa-i descoperi secretele.

Plaja Polis

In nordul tarmului orasului Paphos vei gasi plaja Polis, marginita de portul Latchi si de zona de campare Polis. Daca te numeri printre turistii aventurieri, poti inchiria o rulota si poti campa aici peste noapte, pentru a te bucura de frumusetea naturii neatinse de mana omului si a evada din cotidian.

Plaje din Paphos, Cipru – cele mai frumoase plaje pe care trebuie sa le vizitezi daca ajungi aici

Daca ti se face foame, nu iti face griji, caci vei putea gasi pe intreaga suprafata a plajei diverse restaurante, unde vei putea degusta celebrele preparate traditionale, precum sheftalia, afella sau diverse preparate ce au la baza branza halloumi.

Plaja Laguna Albastra (Blue Lagoon)

Daca vrei sa te bucuri de o experienta de inot asa cum nu ai mai trait pana acum, atunci plaja Laguna Albastra trebuie sa se regaseasca pe lista ta de to-do. Poti ajunge aici doar cu barca, insa peisajele parca scoase din picturile lui Monet merita cu siguranta efortul. Daca te hotarasti sa vizitezi aceasta plaja, vei ramane impresionat de apa de un verde-albastrui intens, extraordinar de limpede si linistita.

Plaje din Paphos, Cipru – cele mai frumoase plaje pe care trebuie sa le vizitezi daca ajungi aici

Plaja Lara Bay

Plaja Lara Bay este situata in nordul tarmului orasului Paphos si este una dintre cele mai izolate plaje de aici, putand fi vizitata doar inchiriind un 4WD. Tocmai din acest motiv, este si una dintre cele mai bine conservate plaje din Cipru, flora si fauna fiind complet neafectate de interventia umana.

Daca te numeri printre iubitorii de natura, Lara Bay este locul perfect pentru a vedea numeroase specii de pasari, dar si de broaste testoase, avand si posibilitatea de a vizita Conservatia Naturala de Broase Testoase Lara Bay. De asemenea, daca ai destul de mult noroc si alegi sa calatoresti in Paphos intre lunile mai si august, ai sanse mari sa fii si martorul eclozarii oualor de testoasa!

Plaje din Paphos, Cipru – cele mai frumoase plaje pe care trebuie sa le vizitezi daca ajungi aici

Locuri de vizitat in Paphos – obiective si atractii turistice din Paphos pe care trebuie sa le treci pe lista de to-do

Acum ca ti-am prezentat cele mai impresionante plaje pe care le poti vizita si unde te poti relaxa in Paphos, este timpul sa afli cateva curiozitati si despre alte obiective turistice care te asteapta aici. Te intrebi ce poti vizita in Paphos? Iata cateva idei de obiective si atractii turistice pe care le poti descoperi in urmatorul tau concediu in Paphos, dar si cateva lucruri pe care le poti face aici, la care probabil ca nici nu te-ai fi gandit pana acum!

Obiective turistice pe care le poti vizita in Paphos:

Parcul Arheologic Kato Paphos

Daca ai fost vreodata in Roma si ai ramas impresionat de maretia Coloseumului, atunci cu siguranta nu iti vei dori sa ratezi Parcul Arheologic Kato Paphos. Vei putea gasi aici structuri care dateaza inca din era Preistorica, insa majoritare sunt ruinele romane, care dateaza din Antichitate. De asemenea, tot aici vei putea vizita si ruinele catorva case antice, pe peretii carora vei descoperi mozaicuri detaliate, infatisand scene din mitologia romana si datand inca din anul 100 d. Hr.

Tot in Parcul Arheologic Kato Paphos vei putea vizita si Ateneul Odeon, constructie antica romana, asemanatoare coloseumului si folosita inclusiv in prezent de localnici pentru concerte si spectacole de teatru. De asemenea, daca vei ajunge in acest sit arheologic, nu trebuie sa ratezi nici Mormintele Regilor, necropola subterana sustinuta de coloane doriane ramase in stare intacta si datand de peste 1500 de ani. Incepand cu anul 1980, arena antica este inclusa oficial in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Muzeul Arheologic Paphos

Daca te numeri printre pasionatii de istorie, Muzeul Arheologic trebuie cu siguranta sa se regaseasca in topul listei tale de obiective de vizitat in Paphos. Aici vei putea gasi diverse tipuri de marturii a activitatilor umane de pe teritoriul Ciprului datand inca din perioada Neoliticului si pana la finalul secolului al XVII-lea. Conform statisticelor, artefactele pe care le vei putea observa aici au fost extrase din nu mai putin de 15 situri arheologice, printre altele regasindu-se si o colectie impresionanta de monede batute in Paphos in urma cu mai bine de o mie de ani.

Muzeul Arheologic Paphos

Unul dintre cele mai interesante aspecte in ceea ce priveste organizarea muzeului este faptul ca acesta este impartit pe camere diferite, fiecare incapere apartinand uneia dintre influentele cu care insula s-a confruntat de-a lungul istoriei. Astfel, vei putea face aici o imersie totala in istoria Ciprului, vazand cu proprii tai ochi artefacte vechi de sute si mii de ani apartinand culturilor greci, romane si chiar persane.

Castelul Medieval din Paphos

Castelul Medieval este situat in port si a fost construit, initial, ca fortareata bizantina, fiind demolat ulterior de catre venetieni si reconstruit de catre Otomani in forma pe care o poti vedea astazi. In ultimele cateva sute de ani, castelul a fost folosit drept inchisoare, insa in prezent este una dintre cele mai mari atractii ale orasului si poate fi vizitat de catre orice turist dornic sa afle mai multe despre influenta otomata asupra Ciprului.

Parcul Acvatic Afrodita (Aphrodite Water Park)

Daca planuiesti sa mergi in vacanta cu prietenii sau familia si sunteti interesati de locurile cele mai interesante de vizitat din Paphos, atunci trebuie cu siguranta sa va rezervati o zi intreaga pentru a va putea bucura de toate atractiile Parcului Acvatic Afrodita. Vei putea gasi aici nu mai putin de 17 atractii, atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari, incluzand tobogane abrupte cu apa pentru amatorii de adrenalina.

Manastirea Chrysorrogiatissa

La nord-est de Paphos, la baza muntilor Troodos, vei putea gasi Manastirea Chrysorrogiatissa, ridicata in secolul al XII-lea de catre bizantini. Vei putea admira aici celebra arhitectura bizantina si icoanele placate cu aur, dar vei putea vizita si un mic muzeu dedicat artelor bizantine, unde vei putea vedea o statueta a Fecioarei Maria, sculptata in intregime din argint pur!

Gradina Zoologica

Daca esti iubitor de animale, Gradina Zoologica din Paphos te va impresiona cu siguranta. Fiind construita initial ca menajerie privata a celebrului colectionar de animale Christos Christoforou, Gradina Zoologica a fost pentru prima oara deschisa publicului la finalul anilor 90. Te vei putea plimba aici alaturi de cei dragi prin gradinile si iazurile pitoresti, admirand indeaproape animale salbatice impunatoare, precum girafe, kanguri, tigri sau chiar rarii lei albi.

Ce poti sa faci in Paphos? Activitati inedite la care nici nu te-ai fi gandit!

Participa la un meze

Daca vrei sa degusti in totalitatea ei bucataria cu specific cipriot, cu siguranta vei vrea sa participi pana la finalul vacantei tale la un meze, masa traditionala compusa din multiple feluri de mancare diferite, in portii mici. Atentie, insa! Este recomandat sa vii la acest tip de masa flamand, caci gazdele te vor servi, pe rand, cu aperitive (paine si masline), tahini, humus si skordalia, dar si cu preparate din fructe de mare si legume, branza halloumi, chiftele, loukaniko sau kebap.

Bea niste bere traditionala la Aphrodite’s Rock Brewing Company

Stim, probabil cuvantul ”bere” nu este primul lucru la care te gandesti atunci cand te gandesti la Cipru, insa stiai ca cipriotii au propriile lor soiuri de bere traditionale, preparate aici de peste o mie de ani? Daca vrei sa le descoperi, trece Aphrodite’s Rock Brewing Company pe lista, prima berarie deschisa oficial pe insula. Vei putea degusta aici numeroase soiuri de bere artizanala, dar vei putea participa si al un tur ghidat al berariei in zilele lucratoare pentru a afla secretele din spatele acestora.

Participa la un wine tour

Iar daca berea ti-a deschis putin apetitul pentru alcool, vei fi incantat sa afli ca Paphos este locul ideal pentru a participa la o degustare de vin. Daca ai o parere buna in aceasta privinta, atunci in vecinatatea orasului vei putea gasi numeroase podgorii unde cresc strugurii Xynisteri, un soi de struguri traditionali din Cipru, folositi in prepararea celor mai fine vinuri albe sau Mavro, struguri rosii folositi in prepararea vinurilor rosé.

Fa o expeditie in muntii Troodos

Daca esti adeptul excursiilor in natura si ti-ai dori sa evadezi pentru o zi din agitatia statiunii, Muntii Troodos iti ofera numeroase trasee montane spectaculoase, care pot fi descoperite la pas. La baza muntilor poti vizita podgoriile, satele traditionale si manastirile bizantine, iar spre varf te vei putea bucura de peisaje impresionante si de paduri dese de pini inalti.

Ia cateva lectii de calarie in mijlocul naturii

Si pentru ca tot suntem la capitolul natura, nu puteam incheia acest top fara sa te sfatuim sa iei si cateva lectii de calarie chiar de la localnicii din Paphos, mai ales daca planuiesti sa pleci in vacanta alaturi de cei mici. Ai la dispozitie numeroase centre de echitatie dintre care poti alege, care te vor ghida prin trasee pline de salbaticie, pana-n inima muntilor.

Hoteluri din Paphos, Cipru – cele mai faimoase si bine cotate unitati de cazare din Paphos

Bineinteles, succesul unui sejur nu depinde doar de cat de multe ai de descoperit in destinatia pe care o alegi, ci si de confortul pe care ti-l ofera cazarea pentru care optezi. Pentru a-ti face treaba mai usoara, iata cateva idei de hoteluri spre care-ti poti indrepta atentia in urmatoarea ta vacanta in Paphos, care te vor face sa te intrebi serios daca chiar mai ai nevoie si de biletul de intors:

Hoteluri din Paphos, Cipru – cele mai faimoase si bine cotate unitati de cazare din Paphos
  • Daca esti in cautarea unei unitati de cazare de 3 stele, Paphos Gardens Holiday Resort este situat la doar 5 minute de plaja si iti ofera vedere spre Marea Mediterana. De asemenea, te vei putea bucura aici si de SPA, servicii de masaj, sauna si preparate traditionale, servite la restaurantul hotelului. Hotelul Kissos si Mayfair Gardens pot fi, de asemenea, optiuni foarte bune, mai ales daca vrei sa te bucuri si de cateva dimineti relaxante la piscina alaturi de cei mici.
  • In ceea ce priveste hotelurile de 4 stele din Paphos, Cipru, Eleni Holiday Village poate fi cu siguranta alegerea ideala. Complexul are vedere spre litoral si dispune de camere spatioase tip apartament, dotate cu balcon. De asemenea, hotelul iti pune la dispozitie si diverse servicii de divertisment, o zona extinsa de piscina & SPA, dar si terenuri de sport si sala de fitness. Aliathon Aegean Resort si Kefalos Beach Tourist Village sunt, de asemenea, optiuni pe care ar trebui sa le iei in considerare, cel din urma fiind situat chiar pe plaja Kato Paphos, la o distanta mica de celebrul Parc Arheologic.
  • Daca planuiesti sa te bucuri de viitoarea ta vacanta la cote maxime si cauti o unitate de cazare de 5 stele, Azia Resort & Spa poate fi exact ceea ce cauti. Situat la doar 3 minute de mers pe jos de plaja, hotelul dispune de o zona extinsa cu piscina exterioara, dar si de o piscina interioara si de alte facilitati suplimentare, precum servicii SPA, bai cu hidromasaj sau activitati sportive si de wellness, precum polo in apa sau yoga. Atlantica Mare Village Paphos, Olympic Lagoon Resort Paphos sau King Evelthon Beach Hotel & Resort pot reprezenta alte optiuni all-inclusive, ce merita sa fie luate in considerare daca vrei sa te simti ca un adevarat star de cinema in urmatorul tau sejur.

Asadar, insula Cipru are cu siguranta multe de oferit, iar daca nu ai mai fost niciodata aici, Paphos poate fi destinatia perfecta pentru a descoperi cultura cipriota atat de multi-fatetata. De la plaje linistite cu nisip fin si ape limpezi, pana la mall-uri ultramoderne, restaurante traditionale, parcuri tematice si situri arheologice vechi de mii de ani, orasul este o oaza de cultura si divertisment pe care trebuie sa o vezi cel putin o data in viata. Tu ce mai astepti, ti-ai planuit deja urmatoarea vacanta?

Sursa foto: unsplash.com
Acest articol a fost despre:
Te-ar putea interesa și...