🌍 Conditii de calatorie in Singapore
Ultima actualizare: 10-09-2024 11:35:18
CONDITII DE CALATORIE PENTRU INTRAREA IN SINGAPORE
Toți călătorii trebuie să completeze declarația SGAC cu până la 3 zile înainte de sosire https://eservices.ica.gov.sg/sgarrivalcard/
După confirmarea primirii declarației și aprobare, va fi eliberat un Visit Pass (e-Pass) care indică perioada de ședere acordată călătorilor străini cu permis de vizită pe termen scurt, care va fi trimis pe adresa de e-mail indicată în declarație. De asemenea, pașapoartele nu vor mai fi ștampilate.
CONDIȚII DE INTRARE
Cetăţenilor români care intră pe teritoriul Republicii Singapore pentru turism, vizită, afaceri, activităţi sportive, li se permite intrarea pe teritoriul acestui stat fără viză pentru o perioadă de 90 de zile în decurs de 6 luni.
Paşaportul trebuie să fie valabil cel puţin 6 luni la data ieşirii din Republica Singapore.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
NU mai este obligatorie purtarea măștilor în spații interioare, cu excepția locurilor în care serviciile esențiale sunt efectuate în zone închise și aglomerate și care sunt frecvent utilizate de persoane vulnerabile, după cum urmează:
Unități de îngrijire medicală, case de îngrijire rezidențială (inclusiv case de asistență socială și adăpostite pentru bătrâni, precum și case pentru adulți cu dizabilități) și ambulanțe.
Transport public: Acesta acoperă MRT/LRT și autobuzele publice, precum și facilitățile de transport public interioare (de exemplu, zonele de îmbarcare din nodurile de autobuz și platformele MRT). Purtarea măștii în mijloacele de transport private, precum și în autobuzele școlare, serviciile private de autobuz și taxiurile, este opțională.
Coordonatele Ambasadei României în Singapore:
Adresă: King’s Centre #03 – 04/05, 390 Havelock Road, Singapore, 169662
Telefon call-center (informații consulare pentru cetățeni români): +65 67355025
Telefon de urgență: +65 90668971
Telefonul de urgență este destinat exclusiv situațiilor speciale cu care se confruntă cetăţenii români (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar), inclusiv pentru raportarea unor asemenea situații de către autoritățile singaporeze. La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare.
La numărul de telefon 0040/21.431.2059 se oferă informații și se preiau solicitări de asistență consulară în contextul epidemiei COVID-19. Acesta este un număr de telefon mobil de România cu tarif normal.
Adresă de e-mail: singapore.consul@mae.ro
E-mail call-center(informații consulare pentru cetățeni români): contact@informatiiconsulare.ro
CONDITII DE CALATORIE PENTRU INTRAREA IN INDONEZIA
Intrarea pe teritoriul Indoneziei se face în conformitate cu Circulara 22 din 2022 cu privire la călătoriile internaționale, emisă de către Autoritatea Națională Anti-COVID-19, Circulară 24 emisă de către Autoritatea Națională Anti-COVID-19 privind călătoriile în interiorul țării, ale căror prevederi se aplică începând cu data de 25 august 2022, precum și Scrisoarea Circulară a Direcției Generale de Imigrări IMI-0700.GR.01.01, cu aplicare din 15 septembrie 2022.
CONDIȚII DE INTRARE
Cetățenii români care călătoresc în Indonezia în scop turistic pot obține viză la sosire (cost: 500 000 IDR, aproximativ 35 USD), în punctele de intrare, valabilă 30 zile și care poate fi reînnoită, cu îndeplinirea următoarelor condiții:
- deținerea unui pașaport valabil minimum 6 luni la momentul intrării în Indonezia (nu sunt acceptate pasapoatele temporare);
- deținerea unui bilet de călătorie dus-întors;
- dovada plății taxei de viză la intrarea în țară;
- dovada rezervării și plății cazării pentru minim patru zile.
Începând cu 14.02.2024, turiștii români care doresc să călătorească în Bali trebuie să achite o taxă de 150.000 de rupiah, cu ajutorul aplicației lovebali.baliprov.go.id, sau accesând site-ul https://lovebali.baliprov.go.id
Accesul cetățenilor străini cărora li se permite intrarea în Indonezia se va face numai cu aplicarea strictă a măsurilor sanitare, în următoarele condiții:
- Porturi de intrare pe cale aeriană: Aeroporturile Soekarno Hatta Jakarta, Juanda, Java de Est; Ngurah Rai, Bali; Hang Nadim, Riau; Raja Haji Fisabililah, Riau; Sam Ratulangi, Sulawesi, Zainuddin Abdul Madjid, West Nusa Tenggara, Kualanamu, Sumatra de Nord, Sultan Hasanuddin, Sulawesi de Sud și Yogyakarta, Regiunea Specială Yogyakarta, Sultan Iskandar Muda, Aceh; Minangkabau, Sumatra de Vest; Sultan Mahmud Badarrudin II, Sumatra de Sud; Adisumarmo, Java Centrală; Syamsuddin Noor, Kalimantanul de Sud; Sultan Aji Muhammad Sulaiman, Sepinggan, Kalimantanul de Est (acestea din urmă destinate pentru cetățenii străini care participă la procesiunile Hajj și vor fi deschise în perioada 4 iunie - 15 august 2022 - lista aeroporturilor este actualizată constant).
- Porturi de intrare maritime: Toate porturile de intrare maritime sunt deschise.
- Porturi de intrare terestre: Aruk și Entikong, Kalimantan și Motaain, East Nusa Tenggara; Nanga Badau, Kalimantanul de Vest; Motamasin, NUsa Tenggara de Est, Wini, Nusa Tenggara de Est, Skouw, Papua și Sota, Papua - lista punctelor de trecere a frontierei este actualizată constant.
- Instalarea aplicației PeduliLindungi și completarea aplicației International e-Hac (prin PeduliLindungi);
- La sosirea în Indonezia, călătorii străini vor fi supuși unor controale pentru determinarea unor eventuale simptome specifice COVID-19 și a temperaturii corporale, fiind aplicabile următoarele măsuri:
- dacă persoanele în cauză nu prezintă simptome specifice COVID-19 și temperatura corporală nu depășește 37,5 grade, nu este necesară efectuarea unui test PCR;
- în caz contrar, este necesară efectuarea unui test tip PCR pentru COVID-19.
Pentru intrarea pe teritoriul Indoneziei NU mai este necesară prezentarea certificatelor de vaccinare. Portul măștilor sanitare în spațiile publice este opțional, fiind recomandat persoanelor care prezintă simptome de răceală.
Siguranţă şi criminalitate
Republica Indonezia are o politică extrem de dură în privinţa combaterii traficului de droguri. Conform legislaţiei locale, pedeapsa cu moartea se aplică automat, indiferent de naţionalitatea persoanelor implicate în traficul de droguri.
Tipurile de infracţiuni frecvente sunt: furturile din locuinţe, furturile de maşini, agresiunile, infracțiuni informatice legate de fraudarea cărţilor de credit.
Se recomandă evitarea deplasărilor pe jos, în zonele aglomerate, unde se înregistrează frecvent furturi operate de motociclişti aflaţi în viteză, în special în Bali şi în alte zone, frecventate de turişti străini.
Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:
Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte o ţinută şi un comportament decent în public.
Uşile si geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise.
Pentru călătorii în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi. Urmaţi sfaturile conducătorului de grup şi ale forţelor de ordine.
Consumul băuturilor alcoolice este tolerat numai în marile hoteluri şi restaurantele din oraşele mari.
În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni vă recomandăm să nu opuneţi rezistenţă faţă de infractor deoarece acesta poate fi înarmat. Se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei precum şi a Ambasadei României în Indonezia.
În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României în Indonezia.
Jocurile de noroc sunt strict interzise în Indonezia. Evitaţi să vă implicaţi în astfel de activităţi, existând riscul arestării.
Demonstraţiile de stradă sunt frecvente. Majoritatea sunt paşnice, dar există riscul apariției unor acţiuni violente.
Indonezia este o ţară predispusă la activităţi seismice intense şi la erupţii vulcanice.
Reglementări vamale
Sumele admise la intrarea în / ieşirea din Indonezia trebuie să nu depăşească 5000 USD, în numerar cash.
Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante, chiar şi în cantităţi foarte mici sunt interzise şi aspru pedepsite de lege (de la sentinţe cu închisoarea de peste 10 ani, până la pedeapsa cu moartea).
În special în Bali, poliţia indoneziană poate efectua descinderi în localurile publice frecventate de străini şi unde există suspiciuni că sunt folosite droguri. Dacă sunteţi client al localului respectiv, este posibil să fiţi obligat să efectuaţi un test de urină sau sânge, pentru a se verifica dacă aţi consumat sau nu droguri.
Este interzisă introducerea de arme pe teritoriul Indoneziei.
Coordonatele Ambasadei României în Indonezia:
Cancelaria
Program: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Adresa: 42A, Jl. Teuku Cik Ditiro, Menteng, Jakarta Pusat 10310
Telefon:
+62 21 390 04 89
+62 21 310 62 40
Fax: +62 21 310 62 41
E-mail: jakarta@mae.ro
Adresă de e-mail utilizată de Ambasadă NUMAI pentru legătura cu autoritățile locale din țara de reședință. La această adresă de e-mail NU se furnizează informații consulare.
Secţia Consulară
Adresa: 42A, Jl Teuku Cik Ditiro, Menteng, Jakarta Pusat 10310
Site WEB SIMISC (cereri online pentru servicii consulare):
https://www.econsulat.ro/
Telefon call-center (informații consulare pentru cetățeni români): +62 21 315 43 62
Telefon de urgență: +62 (0) 811 1216 283
Exclusiv pentru cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar). La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare.
Telefoane utile:
• 111 sau 112 (telefon pentru urgenţe la poliţie)
• 118 sau 119 (telefon ambulanţe şi salvare)
• 113 (incendii)
• Poliţia pentru turişti în Bali 0361 7540599 sau 0361 224111
Observatii generale:
- Companiile aeriene care opereaza zborurile din pachetul de servicii turistice pot aduce modificari pana la momentul plecarii si dupa momentul plecarii. In cazul unor modificari, agentia organizatoare va informa turistii.
- Pasagerii sunt rugati ca inainte de predarea bagajelor la ghiseu sa-si asigure personal inchiderea (incuierea) acestora.
- Eventualele lipsuri/furturi de obiecte personale din bagaje se vor reclama pe loc la ghiseul specializat din aeroport.
- Agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu.
- Daca atunci cand ajungeti la destinatie observati ca aveti probleme in gasirea bagajului depus la biroul de check-in la imbarcare, va rugam nu parasiti aeroportul, inainte de a depune o sesizare la biroul de reclamatii existent la terminal.
Informatii cazare:
- Clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita de oficialitatile locale.
- Distributia si tipul camerelor la hoteluri se va face de catre receptiile acestora.
- Problemele legate de amplasarea, aspectul camerei sau orice cerinta speciala a turistului se va rezolva direct la receptia hotelului in functie de disponibilitati.
- Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (seif, minibar, internet etc.). La receptia hotelurilor se achita taxele de oras ( acolo unde se percep), individual.
Moneda nationala
Singapore: Moneda oficiala este dolarul singaporez – SGD (1 USD = aprox 1.38 SGD)
Indonezia: Moneda oficiala este rupia indoneziana – IDR. (1 USD = aprox 15.644 IDR)
Majoritatea hotelurilor si restaurantelor mari accepta cartile de credit principale (Visa, Mastercard, Maestro, etc).
Puteti schimba relativ facil euro sau dolari la majoritatea caselor de schimb valutar sau banci. Va recomandam sa aveti la dumneavoastra USD pentru schimburile valutare, fiind o valuta cunoscuta de majoritatea localnicilor.
In piete si bazaruri platile se fac in moneda locala. La magazine de souveniruri unde costurile sunt mici (magneti, mici amintiri, etc), recomandam sa se evite platile cu bancnote mari, deoarece vanzatorii nu pot oferi intotdeauna rest pentru sume mari.
Bacsisul
- Bacsisul pentru orice serviciu este o practica frecventa.
- Bacsisul pentru ghizii si soferii locali este de 5 USD/zi
LISTA BAGAJE
- Documentele de calatorie: pasaport, vouchere, bilete de avion, asigurarea de calatorie (daca este cazul).
- Copii ale principalelor pagini din pasaport.
- Aparat foto si carduri de memorie / filme foto, baterii reincarcabile de schimb, incarcator pentru acumulator si telefon.
- Medicamente de urgenta si medicatia dumneavoastra curenta in cazul in care aveti diferite afectiuni pentru care urmati un tratament permanent.
- Palarie si ochelari de soare, creme cu factor de protectie cel putin 30, impotriva razelor solare (inclusiv un balsam pentru buze).
- Rucsac mic sau o gentuta incapatoare in care sa luati si o sticla de apa pentru excursiile de o zi.
- Servetele nazale/ hartie igienica. Uneori nu veti gasi hartie igientica la toaletele publice.
- Haine confortabile, largi, usoare si comode, din fibre 100%
- Esarfa pentru femei - pentru a va acoperi umerii sau capul cand intrati intr-un lacas religios.
- Incaltaminte confortabila pentru mersul pe jos in timpul vizitelor. Sandalele sunt utile cand vizitati lacasele de cult, deoarece se pot da jos foarte usor
- Spray impotriva tantarilor. Va recomandam Autan tropical fiind potrivit pentru aceasta destinatie.
- Nota referitoare la continutul bagajului de mana (valabil pentru orice calatorie cu avionul): sa NU contina nici un fel de pulverizatori, (spray-uri,parfumuri,deodorante),apa/sucuri/ lichide in recipiente mai mari de 100ml, obiecte ascutite (pile metalice sau/si unghiere, bricege, cutite, foarfeci de orice fel, arme etc) pt ca vor fi imediat confiscate inainte de imbarcare. Fac exceptie: medicametele pe care trebuie sa le luati in timpul zborului.
PRIZE & ELECTRICITATE
Curentul electric furnizat este de 220 V. In majoritatea hotelurilor, prizele sunt cu 3 pini plati. Insa din ce in ce mai multe hoteluri au prizele adaptate pentru aparatura electrica europeana (cu 2 pini rotunzi).
La receptia hotelurilor puteti gasi adaptoare, insa sunt destul de limitate. Astfel ca va recomandam sa aveti cu dumneavoastra adaptor de priza (tip englezesc).
Securitate:
- Va recomandam sa lasati obiectele de valoare si documentele de calatorie in locuri special amenajate.
- Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie sa se desparta de grup si trebuie sa urmeze sfaturile conducatorului grupului.
- Respectati obiceiurile si traditiile locale si manifestati intelegere si acceptare fata de acestea.
- In cazul in care doriti sa calatoriti cu taxiul, va recomandam sa folositi numai firmele autorizate in domeniu si numai in baza unei comenzi telefonice.
TELEFONIE
Telefoanele: se pot cumpara cartele locale (cu mentiunea ca doriti sa sunati in Romania/ Europa) de la diversele chioscuri din zonele turistice.
Recomandam instalarea aplicatiilor Whatsapp si / sau Viber cu care puteti vorbi si trimite mesaje gratuit, oriunde in lume, in incintele cu internet wi-fi (hotel si alte obiective turistice).
Inainte de deplasare va recomandam sa va activati roaming-ul la telefoanele mobile.
Pentru a apela un numar de telefon din Romania se formeaza mai intai codul national +40 urmat de numarul de telefon dorit (+407XXXXXXXX)
Vacanta frumoasa!