Hoinărind prin Grecia! Descoperă una dintre cele mai iubite destinații de vacanță

Hoinărind prin Grecia! Descoperă una dintre cele mai iubite destinații de vacanță

Se apropie cu pași repezi zilele pline de soare, căldură, iar gândurile noastre încep să zboare către plaje cu nisip fin, nuanțele de albastru ale mării, cerul fără nori, adierea lină a brizei, mirosul fructelor de mare și nu în ultimul rând către acele zile fără griji din concediu. Sunt sigură că acum vă aduceți aminte de ultima vacanță în Grecia și din acest motiv, vreau să vă invit într-o călătorie imaginară în care să vizităm și să explorăm cele mai frumoase insule grecești. Să pornim!

Localizarea celor mai importante insule grecești

Grecia este apreciată atât pentru partea continentală, fermecătoare prin peisajele naturale, istoria captivantă și energia oamenilor, însă insulele sunt un adevărat mister, fiecare fiind unică, magică și captivantă. Haideți să descoperim principalele grupuri de insule grecești:

Arhipelagul Cicladelor

Acesta este recunoscut drept cel mai frumos grup de insule grecești, majoritatea pozelor și cărților poștale fiind realizate aici. Zona se remarcă prin tradiționalele case strălucitor de albe, răsfirate pe versanții insulelor și a cupolelor albastre ale bisericilor. Aici regăsim și unele dintre cele mai vizitate insule: Santorini, Mykonos sau Paros – apreciată în special de surferi.

Insulele Dodecaneze

Chiar dacă în traducere ar însemna „12 insule”, nu vă lăsați păcăliți, numărul lor fiind mult mai mare. Acestea sunt cel mai sudic grup de insule grecești și sunt apreciate în special pentru peisajele viu colorate din timpul primăverii, dar și pentru temperaturile calde din perioada toamnei, aici fiind cel mai lung sezon estival din Grecia. Printre insule se numără: Rhodos, Kos, Patmos sau Kalimnos, insule pescarilor de bureți.

Insulele Ionice

Situate pe partea de Vest a Greciei continentale, în apropiere de Italia, insulele Ionice s-au bucurat de notorietate încă din perioada romanilor. Astăzi, ele se remarcă prin întinderile vaste de vegetație, fiind cele mai verzi insule grecești, prin plajele și stațiunile cochete și liniștite, dar și prin preparatele culinare inedite. Printre insule se numără: Corfu, Kefalonia, Zakynthos, Paxi și multe altele.

Creta

Insula Creta este cea mai mare insulă a Greciei, dar și una dintre cele mai sudice. Creta este una dintre cele mai iubite destinații de vacanță fiind ideală pentru pasionații de istorie, cultură, dar și pentru cei ce sunt în căutarea aventurii și a ieșirilor în aer liber.

Descoperă farmecul principalelor insule grecești

Rhodos

Rhodos este situată în apropiere de coasta Turciei, fiind una dintre cele mai dezvoltate insule grecești, din punct de vedere turistic. Aceasta este ideală pentru cei ce doresc să descopere preparate culinare delicioase, având un număr impresionant de restaurante, baruri, taverne, dar și resorturi. Orașul Rhodos este un mixt între nou și vechi, centrul istoric al orașului fiind inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1988. Un alt punct important al insulei este orașul Lindos, fermecător prin străduțele înguste, cu case albe și flori colorate, iar plaja este ideală pentru o zi relaxantă. Zborul pe ruta București – Rhodos are o durată de aproximativ 1 oră și 35 de minute, fiind o destinație ideală pentru cei ce preferă zborurile scurte.

Kos

Insula Kos este a doua insulă ca mărime, după Rhodos și este recunoscută pentru numeroasele livezi roditoare, dealurile acoperite cu viță-de-vie și crângurile de măslini, dar și pentru nenumăratele plaje și barurile animate. Dacă alegeți să explorați zona rurală, vă recomandăm să încercați „dopio krasi” – vinul de țară local de un roșu aprins, cu un buchet intens, fructat.Cei ce aleg această insulă, trebuie să știe că zborul pe ruta București – Kos are o durată de aproximativ 2 ore.

Grecia Kos

Corfu

Legenda insulei Corfu este legată de fiica zeului râurilor Asopos, care pentru a o proteja de Poseidon a trimis-o pe această insulă și a numit-o Kerkyra, după numele fetei: Corcyra. Astăzi orașul Corfu este considerat un oraș cosmopolit în comparație cu celelalte orașe insulare, iar acest lucru se datorează influențelor bizantine, venețiene, franceze și chiar britanice. Insula este casa a numeroase plaje fermecătoare, de o frumusețe aparte, dar și numeroase atracții și obiective turistice precum: Palatul Achilleion, Castelul Gardiki, mănăstirea Moni Theotokou și nu numai. Dacă doriți să vizitați insula, puteți opta pentru zborul charter din București, a cărui durată este de doar 1 oră și 35 de minute.

Kefalonia

Chiar dacă Corfu este cea mai vizitată și cunoscută insulă dintre Ionice, Kefalonia este centrul administrativ al acestora, dar și cea mai mare insulă ca și suprafață. Această se remarcă prin peisaje pitorești, plaje încadrate de versanți abrupți și ape turcoaz, dar și numeroase atracții turistice. Ajunși pe această insulă trebuie să încercați delicioase miere de albine, dar și gemurile de gutui sau pralinele cu migdale. De asemenea, Kefalonia este casa țestoaselor caretta caretta, care se cuibărește pe plajele nisipoase ale insulei.În cazul în care v-am stârnit curiozitatea puteți ajunge din București în doar două ore cu avionul.

Zakynthos

Insula Zakynthos este situată la sud de Kefalonia, fiind conectate prin numeroase curse cu feribotul. Zante așa cum mai este numită insula Zakynthos, este recunoscută în întreaga lume pentru plaja Navagio cu celebra epavă, dar și pentru plajele cu nisip fin. Cei ce aleg să exploreze această insulă pot vizita zilnic o nouă plajă, să ia parte la petreceri până în zori, să exploreze peșterile subacvatice, dar și să admire simpaticele țestoase caretta caretta.Cei ce aleg această destinație, pot ajunge aici cu zbor direct din București, în doar 1 oră și 35 de minute.

Grecia Zakynthos

Creta

Așa cum am menționat anterior, insula Creta este cea mai mare insulă grecească și se remarcă prin diversitatea peisajelor, prin istoria fascinantă, dar și prin varietatea activităților pe care le poți face atunci când alegi această destinație. Heraklion, unul dintre principalele orașe ale insulei adăpostește și cel mai important vestigiu istoric al insulei: Palatul Regal Minoic de la Knossos – locuit pentru prima oară în anul 6000 î. Hr. Pe partea de vest a insulei se află orașul Chania – un port cosmopolit, cu numeroase terase, piețe aglomerate și peisaje de o frumusețe aparte. Zona aceasta este recunoscută pentru plajele sălbatice, liniștite. Pe coasta de sud a insulei se află și singura plajă oficială dedicată nudismului, plaja Filaki. Zborul cu ruta București – Heraklion are o durată de doar 1 oră și 50 de minute.

Santorini

Insula Santorini sau Thira este o insulă cu adevărat unică și impresionantă și nu doar prin relief ci și prin arhitectură, dar și energia pe care o transmite. Santorini este una dintre cele mai vizitate insule grecești, alături de cei ce aleg să se relaxeze aici, zilnic numeroase vase de croazieră se opresc în portul Skala pentru a permite turiștilor să exploreze insula pentru o zi. Insula este recunoscută pentru locațiile instagramabile, precum apusul din satul Oia sau străduțele labirintice colorate în alb și nu detalii albastre, dar și pentru numeroasele petreceri de noapte.Zborul din București către insula distracției are o durată de 2 ore.

Mykonos
Pe durata sezonului estival, insula Mykonos este un pol al distracției și al petrecerilor până în zori. Dacă dorești să explorezi insula în liniște și să te bucuri de peisajele fermecătoare, primăvara și toamna sunt anotimpurile ideale. Insula se face remarcată și prin numeroasele plaje cu nisip fin, iar dacă dorești să petreci un sejur aici, vă recomandăm stațiunile Ornos și Platya Gialos. Dacă doriți să vizitați insula, puteți opta pentru zborul charter din București, a cărui durată este de doar 2 ore.

De ce să alegi Grecia?

Gastronomie

Fructe de mare proaspete aromatizate cu usturoi, ulei de măsline și pătrunjel, caracatiță sau pește la grătar, gyros, tzatziki, salate cu legume de sezon, prăjituri cu miere aurie sau plăcinte cu brânză feta sunt doar o parte dintre delicatesele cu care ne înfruptăm atunci când vizităm Grecia. Preparatele grecești se fac remarcate prin combinația de culori, texturi și arome, un rezultat al vastei istorii și a numeroaselor popoare care au vizitat această regiune.

Diversitatea plajelor

Grecia și insulele grecești se bucură de întreaga paletă a plajelor: plaje cu nisip fin, plaje cu nisip și pietriș, plaje cu nisip alb în Zakynthos, plaje vulcanice în Santorini, plaje sălbatice și lista poate continua. Indiferent de gusturile și preferințele tale, în Grecia vei găsi plaja ideală pentru tine și cei dragi.

Destinație accesibilă

Ținutul elen poate satisface dorințele oricărui turist și la prețuri reduse. Indiferent de bugetul alocat vacanței, în Grecia vei găsi ceva potrivit ție. Poți alege dintr-o gamă variată de unități de cazare, de la campinguri, moteluri, hoteluri, case de vacanță până la resorturi de lux și vile sau locuri de luat masa, de la taverne până la restaurante gourmet, iar în ceea ce primesc activitățile vei putea practica sporturi nautice, drumeții, ieșiri pe mare și nu numai.

Varietatea activităților

Așa cum am menționat și anterior, Grecia continentală și insulele grecești sunt unice, fiecare având ceva inedit de oferit, iar acest lucru se observă și în varietatea activităților pe care le poți face. Poți lua parte la drumeții pentru a explora zona montană și satele, poți învăța meșteșuguri străvechi, poți face snorkeling, diving, poți să explorezi peșteri subacvatice, poți face surf sau kite-surfing, poți să te plimbi cu bicicleta sau să te dai cu parapanta, iar lista poate continua.

Tradiții

Este cunoscut faptuă că în Grecia, tradițiile și obiceiurile transmise din generație în generație sunt un lucru sacru. Familia, comunitatea și religia stau la baza fiecărui grec, astfel atunci când alegi să vizitezi această țară este bine să te documentezi despre posibilele evenimente religioase din perioada în care vei vizita țara. Poporul grec este recunoscut și pentru ospitalitatea sa, astfel nu fi surprins dacă prin drumețiile tale vei fi servit cu fructe, apă sau chiar invitat la masă de către localnici.

Bine de știut!

Atunci când alegi o țară străină este bine să înveți un minim de cuvinte, chiar dacă nu le vei pronunța corect de fiecare dată, localnicii vor fi impresionați de cunoștințele tale și vei reuși să te conectezi mai ușor cu ei. Pentru o vizită în Grecia este necesar să cunoști, următoarele expresii:

Kali mera! – Bună dimineața!
Kali spera! – Bună seara!
Kali nichta! – Noapte bună!
Parakalo! – Te rog!
Efharisto! – Mulțumesc!
Signomi! – Scuzați-mă!
Kala – bun
Ne – da
Ohi – nu

Grecia este destinația ideală pentru a vă crea amintiri și momente de neuitat. Fiecare insulă și locație este unică, făcându-te să îți dorești mereu să descoperi mai mult și mai mult, astfel Grecia ar putea fi considerată o destinație nouă de fiecare dată când alegi să o vizitezi.

Sursa foto: shutterstock.com
Acest articol a fost despre:
Te-ar putea interesa și...