Lisabona – descopera contrastul intre vechi si modern intr-o destinatie de vis pentru orice turist!

Lisabona – descopera contrastul intre vechi si modern intr-o destinatie de vis pentru orice turist!

Lisabona, capitala Portugaliei, este plina de comori istorice dar are, in acelasi timp, un farmec modern. Se poate spune ca este un echilibru perfect intre vechi si nou, fiind un oras cu o istorie de peste 2700 de ani.

Lisabona este al doilea cel mai vechi oras dupa Atena si este plin de viata, de culoare si de personalitate. Si daca acestea nu sunt suficiente motive sa o vizitezi, vremea blanda pe tot parcursul anului, plajele fermecatoare si bucataria fascinanta sunt alte lucruri care merita mentionate. Incearca o experienta inedita si bucura-te de un sejur de neuitat in capitala portugheza!

Plaja in Lisabona

Lisabona- plaje si statiuni renumite pentru frumusete si atmosfera

Coasta Lisabonei ofera plaje frumoase iar unele dintre ele poarta chiar Steagul Albastru al Uniunii Europene pentru excelenta. De-a lungul liniei de cale ferata, care leaga Lisabona de Cascais, se afla cateva plaje superbe, cum ar fi Carcavelos si Tamaris, in Estoril. In centrul orasului Cascais se afla Praia da Conceição și Praia da Rainha. Cele mai lungi intinderi de nisip sunt in sudul orasului, in Costa da Caparica. De la golfuletele ascunse pana la zonele de surf de pe malul Atlanticului, iata care sunt cele mai bune plaje pentru o vacanta in Coasta Lisabonei:

Plaja in Lisabona pentru sporturi nautice 

La nord de Cascais se afla Praia do Guincho, care este una dintre cele mai bune plaje din Lisabona pentru surfing. Aceasta gazduieste numeroase competitii nationale si internationale de windsurfing si kitesurfing. In Praia do Guincho se afla si un centru de inchiriere de echipamente pentru sporturi nautice, un bar unde te poti relaxa servind o bautura delicioasa si locuri de cazare pentru surferi.

Plaja Lisabona

Plaje in Lisabona recunoscute pentru frumusetea lor naturala

In sudul Lisabonei se afla un loc de o frumusete aparte, cu zone impadurite si plaje cu golfulete de nisip alb. Destinatia poarta denumirea de Parque Natural da Arrabida si ofera turistilor o retea de trasee de drumetii cu peisaje spectaculoase. Linia de coasta este la fel de atragatoare, Praia dos Galapinhos fiind una dintre cele mai bune plaje din Lisabona. In apropiere se afla si o alta plaja mai putin cunoscuta numita Praia dos Galapos, care este un loc excelent atat pentru relaxare, cat si pentru snorkelling.

Cele mai bune plaje pentru gurmanzi 

La nord de capitala se afla Sintra, un loc renumit pentru plajele sale, dar si pentru mancarea delicioasa. Cele mai bune alegeri culinare le vei face in Praia da Adraga, un golf foarte putin aglomerat, unde poti savura fructe de mare proaspete, bucurandu-te in acelasi timp de vederea catre ocean. Destinatia este extrem de frumoasa, cu dealuri acoperite de padure, unde se pot vedea castele vechi, si golfuri de nisip printre stancile spectaculoase.

Cea mai buna plaja pentru sport 

Ce mai lunga intindere de nisip de pe coasta Estoril este Praia de Carcavelos, o zona plina de viata si o locatie excelenta pentru sportivii pasionati de volei sau de fotbal. Plaja se afla la distanta mica fata de oras, motiv pentru care este una dintre cele mai aglomerate din Lisabona.

Cea mai buna plaja pentru sport

Plaja in Lisabona pentru familii 

Praia da Figueirinha este una dintre cele mai bune plaje pentru familii cu copii, avand ape mici si calme si nisip fin. Aceasta locatie este excelenta pentru distractia celor mici datorita marii putin adanci si limpezi, in care copiii se pot balaci linistiti. Parintii pot savura bauturi racoritoare la cafeneaua de pe plaja.

Plaja in Lisabona pentru familii

Coasta Lisabonei este o intindere mare de plaje aurii, faleze, golfulete ascunse, restaurante si parcuri naturale. In timp ce Costa da Caparica este refugiul localnicilor, Cascais, Estoril si Sintra sunt destinatii turistice foarte cautate pentru o escapada perfecta. Iata care sunt cele mai cautate statiuni de pe Coasta Lisabonei:

  • Estoril – este o statiune superba, cu multe baruri, restaurante si parcuri inconjurate de palmieri. Plaja Praia do Tamaris este un loc excelent pentru inot si atrage anual o multime de turisti din toate partile lumii.
  • Cascais – este o statiune bogata in cultura si se mandreste cu conace frumoase, galerii si muzee. Este mai animata decat Estoril, avand plaje ideale pentru turistii pasionati de surfing.
  • Costa da Caparica – este locul in care locuitorii din Lisabona vin la plaja in timpul liber. Cu cat te indrepti mai mult spre sud, cu atat vei gasi mai multa liniste.
  • Sintra – se afla la nord de Lisabona si a fost mult timp un loc de refugiu pentru regalitatea portugheza. Centrul este plin de conace si palate si ofera privelisti incredibile.
  • Serra da Arrábida – una dintre cele mai spectaculoase plaje de aici este Praia dos Galapinhos, cu ape calme si nisip moale. In apropiere se afla micul sat portuar, Portinho da Arrábida.
Vacanta in Lisabona

Vacanta in Lisabona – sfaturi si recomandari pentru o experienta memorabila in capitala Portugaliei

Lisabona ofera un echilibru intre istoric si modern, combinand diferite stiluri de viata, tendinte si culturi. Capitala portugheza isi incanta vizitatorii la tot pasul prin frumusetea si arhitectura unica recunoscuta la nivel international. Repere precum Castelul Medieval Sfantul Gheorghe, Catedrala Medievala, Turnul Belem sunt doar cateva dintre atractiile turistice ale Lisabonei, alaturi de gastronomia puternic influentata de apropierea ei de mare.

Cea mai frumoasa perioada pentru o vizita in Lisabona, Portugalia

Lisabona este o destinatie excelenta pe tot parcursul anului, avand o multime de zile insorite  de care te poti bucura. Iulie si august sunt cele mai calde luni, dar sunt si cele mai aglomerate. Lunile mai, iunie si septembrie sunt perfecte pentru o vacanta linistita, cand este destul de cald si turistii sunt in numar mai mic.

Daca vrei sa te bucuri de atmosfera romantica, cand copacii infloresc, si sa explorezi orasul pe jos, primavara este sezonul ideal. Tine cont de faptul ca in preajma sarbatorilor de Paste  vin o multime de turisti in Lisabona, fiind o perioada destul de aglomerata. Toamna are si ea farmecul ei, sfarsitul lunii septembrie fiind momentul ideal pentru pentru a merge la plaja sau la festivaluri de film. Sezonul de varf din vara este plin de evenimente in aer liber, inclusiv petreceri cu muzica live la restaurantele de tip taverna. Pe de alta parte, este mai aglomerat si preturile sunt mai ridicate decat in restul anului.

Top 10 atractii in Lisabona – obiective si lucruri de facut in capitala portugheza

Lisabona este o destinatie turistica impresionanta datorita culturii si a patrimoniului orasului. Capitala portugheza se mandreste cu o multitudine de monumente istorice, muzee si alte locuri fabuloase pe care le poti integra in itinerariul tau. Daca vrei sa te bucuri din plin de farmecul ei, exploreaz-o intr-un ritm usor, asa cum o fac si localnicii. In topul atractiilor din Lisabona se afla urmatoarele obiective:

Castelo de São Jorge

Castelul Sfantul Gheorghe se afla pe coroana unui deal care domina capitala portugheza. Acesta impresioneaza prin zidurile sale uriase, muzeul captivant si prin situl arheologic, care ofera o experienta plina de satisfactii pentru orice vizitator. Castelul ofera o panorama frumoasa a orasului, a raului Tagus si a Oceanului Atlantic. Intr-unul dintre turnuri exista chiar si un periscop, care dezvaluie privitorilor o vedere de 360 de grade a orasului.

Mosteiro dos Jerónimos

Manastirea Jerónimos din secolul al XVI-lea este un reper al Portugaliei, avand o importanta culturala si istorica foarte mare. Din acest motiv, aceasta a primit si distinctia de sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Manastirea a fost construita pentru a onora calatoria lui Vasco da Gama in India, fiind atat o emblema a bogatiei din Epoca Descoperirilor, cat si un lacas de cult. In mare parte, aceasta constructie a fost finantata din comertul cu mirodenii aduse de Vasco da Gama. Mormantul acestuia se afla chiar la intrarea in biserica Sfanta Maria.

Mosteiro dos Jerónimos

Oceanario de Lisboa

Oceanario de Lisboa este un acvariu modern si este unul dintre cele mai mari din lume. Daca petreci o vacanta la Lisabona impreuna cu copiii, nu trebuie sa ratezi acest obiectiv. Acvariul gazduieste o gama foarte variata de pesti si animale marine, inclusiv zeci de specii diferite de pasari. Aici poti explora, de asemenea, ecosisteme precum Habitatul Antarcticii, care prezinta pinguini si vidre de mare.

Muzeul Calouste Gulbenkian

Muzeul Calouste Gulbenkian este unul dintre cele mai renumite din Europa si este amplasat intr-un parc impresionant si plin de verdeata. Muzeul este numit dupa magnatul armean al petrolului, Calouste Sarkis Gulbenkian, care a lasat Portugaliei drept mostenire colectia sa de arta. Muzeul contine numeroase piese din diferite perioade ale istoriei, fiind nevoie de o jumatate de zi pentru a parcurge toate galeriile expozitiei.

Turnul istoric Torre de Belém

Turnul de Belém este un reper istoric emblematic al Lisabonei si un simbol al Epocii Descoperirilor. Pe langa fatada minunata impodobita cu motive maritime, turnul ofera si o panorama frumoasa daca urci pe scara in spirala pana la terasa turnului de la ultimul etaj.

Turnul istoric Torre de Belém

Excursie la Sintra 

Oriunde te-ai afla in Lisabona, poti face o excursie de o zi in Sintra. Destinatia are o multime de locuri de vazut, toate cu un farmec aparte. Casele colorate, cafenelele si restaurantele traditionale, palatele regale si strazile pietruite, toate compun o imagine pitoreasca.

Sintra

Podul Vasco da Gama 

Constructia podului a fost finalizata in 1998, scopul ei fiind decongestionarea traficului din Lisabona. Podul a fost numit dupa cel mai faimos explorator portughez si se intinde pe aproape 17 km peste raul Tagus. Aceasta opera de inginerie moderna atrage prin arhitectura uluitoare.

Podul Vasco da Gama

Statuia Cristo Rei 

Statuia Cristo Rei a fost construita pentru exprimarea recunostintei fata de Dumnezeu, care a permis Portugaliei sa scape de ororile care au avut loc in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Acest monument masiv este inspirat din statuia lui Hristos din Brazilia. Este prevazuta si cu un lift interior care duce catre o platforma cu o vedere panoramica asupra Lisabonei.

Statuia Cristo Rei

Liftul Santa Justa 

O alta atractie care ofera o priveliste minunata asupra Lisabonei este liftul Santa Justa din centrul orasului. Turnul duce vizitatorii pe o platforma de unde se poate ajunge la ruinele manastirii Carmo. De asemenea, exista posibilitatea de a urca pana la varful structurii liftului pentru a admira privelistea asupra cartierului Baixa.

Alfama 

Alfama este cel mai vechi cartier al Lisabonei istorice, fiind plin de repere arhitecturale, de strazi serpuitoare si de restaurante. Piata este o alta atractie importanta iar poarta maura a Lisabonei ofera o priveliste ampla asupra Almafa si asupra raului Tagus.

Alfama
Unde mancam in Lisabona

Unde mancam in Lisabona?

Lisabona este un oras minunat pentru a gusta o varietate de mancaruri si specialitati locale. Desi intreaga regiune este incarcata de istorie si traditie, bucataria este intr-o continua inovatie. Gastronomia din capitala portugheza a cunoscut o ascensiune fulminanta pe masura ce o multime de bucatari de renume mondial si-au deschis restaurante aici. Prin urmare, in Lisabona poti incerca atat mancaruri traditionale, cat si preparate mai noi si avangardiste. Felurile de mancare din capitala portugheza tind sa se concentreze foarte mult pe peste si fructe de mare dar stilul de gatit este distinct de cel al altor tari. Marele avantaj este ca vei gasi localuri cu fructe de mare pentru orice buget – de la standuri stradale pana la restaurante luxoase.

Daca vrei sa gusti din deliciile culinare ale Lisabonei, exista o multime de restaurante locale care au cate ceva de oferit. In istoricul cartier Alfama vei gasi numeroase localuri cu delicatese portugheze sau cu fructe de mare conservate, pe care le poti lua si la pachet. Nu ai cum sa pleci din Lisabona pana nu incerci cateva din preparatele cu fructe de mare, cum ar fi crevetii in sos de usturoi sau homarul.

In acest oras minunat vei gasi o multime de restaurante cochete, micute si confortabile, care servesc feluri de mancare excelente. Preparatele portugheze sunt simple, gustoase si pregatite impecabil. Asa ca, in timp ce explorezi orasul, opreste-te la unul dintre acestea si bucura-te de o experienta culinara autentica.

Prin urmare, Lisabona este una dintre destinatiile turistice de top din Europa si merita vizitata in aproape orice perioada a anului. Cu strazile sale pietruite, plajele superbe, siturile de patrimoniu listate de UNESCO si vremea blanda, acest oras te va seduce prin frumusetea sa.

Te-ar putea interesa și...