Munții Alpi – Mai mult decât o caracterizare generală! Ce secrete ascund stâncile lor?

Munții Alpi – Mai mult decât o caracterizare generală! Ce secrete ascund stâncile lor?

Munții Alpi sunt, cu siguranță, una dintre comorile cu care Europa se mândrește. Deși nu vorbim despre pietre prețioase, stâncile acestora au fascinat de veacuri oamenii. Grandoarea acestor munți i-a făcut pe mulți să rămână fără glas în fața lor, i-a determinat pe alții să le cucerească cel mai înalt vârf, în timp ce iubitorii de adrenalină s-au aventurat cu schiurile sau placa pe crestele lor.

Care sunt lucrurile despre munții Alpi pe care orice om ar trebui să le știe? Care sunt curiozitățile pe care majoritatea nu le cunosc? Le vei afla pe toate în cele ce urmează.

Mont Blanc - Cel mai înalt vârf din Alpi – cucerit încă din secolul XVIII

Cel mai înalt vârf din Alpi – cucerit încă din secolul XVIII

Grandoarea munților Alpi este multidimensională. Aceștia impresionează atât prin înălțimea lor, cât și prin lungimea lanțului montan, desfășurat pe teritoriul mai multor țări. Franța însă, are privilegiul de a fi casa celui mai mai înalt vârf al Alpilor, vârful Mont Blanc, ce atinge altitudinea de 4810 m.

Deși nu cel mai înalt vârf din Europa, acesta a reușit să atragă alpiniști încă din anii 1700. La vremea aceea constituind o adevărată provocare pentru apliniștii care nu beneficiau de echipamentele care sunt disponibile azi, a fost totuși „vizitat” prima oară de către Jaques Balmat și Michel Packard, în anul 1786.

În zilele noastre, în sezonul călduros, aproximativ 200 de alpiniști voioși și curajoși urcă în fiecare an pentru a adăuga vârful Mont Blanc în palmaresul lor.

Unde se află munții Alpi?

Unde se află munții Alpi?

Era și păcat ca o singură țară să dețină toată frumusețea și bogăția acestor munți. Din fericire, aceștia se întind pe teritoriul a 8 țări: Franța, Elveția, Monaco, ItaliaLiechtensteinAustriaGermania și Slovenia. Astfel, te poți bucura de peisajul superb pe care aceștia îl oferă din oricare dintre aceste țări.

Munții Alpi: modul de formare este la fel de spectaculos ca rezultatul

Munții Alpi: modul de formare este la fel de spectaculos ca rezultatul

Este lesne de presupus că niște munți atât de spectaculoși nu s-au putut forma altfel decât printr-un proces la fel de uimitor. Alpii s-au format prin coliziunea a două mari plăci tectonice. Astfel a fost împins la suprafață pământ vechi de zeci de milioane de ani, formând unele dintre cele mai înalte vârfuri din Europa. De fapt, Munții Alpi au peste 120 de vârfuri la o altitudine ce depășește 4000 de metri.

Turism în Munții Alpi – De ce sunt o destinație atât de impresionantă?

Pe lângă peisajul încântător pe care îl oferă, munții Alpi sunt preferați de iubitorii de munte, amatori ai sporturilor de iarnă, precum și de cei care își doresc o vacanță specială. Printre activitățile de care vă puteți bucura în această destinație se numără:

Schi – Munții Alpi oferă o multitudine de pârtii de schi, pentru orice nivel de performanță. Turiștii pot alege între cea mai mare zonă de schi din lume situată în Franța (Les 3 Vallees), sau zona pitorească situată în Elveția (Grindelwald) sau Austria (Alberg).

Schi in Muntii Alpi
Zbor cu parapanta

Zbor cu parapanta – Zborul cu parapanta este una dintre cele mai bune metode de a te bucura de priveliștea pe care ți-o oferă acești munți și împrejurimile.

Cu trenul prin Alpi

Cu trenul prin Alpi – Și Alpii au „Mocănița” lor, care te poate plimba pe lângă faimosul munte Mont Blanc, unde poți descoperi gara din Europa aflată la cea mai mare altitudine. Este o experiență fascinantă.
Descoperă lacurile alpine – Pe lângă vârfurile impresionante, Alpii se laudă și cu câteva lacuri excepționale. Există multe lacuri cu așezări minunate pe lângă ele, ce așteaptă să fie explorate. Acestea sunt destinația ideală atunci când vrei să te răcorești în lunile de vară. Cele mai populare sunt: Lacul Como, Lacul Garda sau Lacul Bled.

Descoperă lacurile alpine
Informații mai puțin cunoscute despre Munții Alpi

Informații mai puțin cunoscute despre Munții Alpi

Acum, că am trecut de aspectele generale pe care este normal să ni le amintim din când în când, este timpul să trecem în revistă și câteva aspecte cu care ne vom putea impresiona prietenii:

  • Munții Alpi au un impact enorm asupra climei Europei, ocupând 11% din suprafața continentului.
  • 13 000 de specii de plante au fost identificate în regiunile alpine.
  • Peste 30 000 de specii de animale își duc traiul în zona alpină.
  • Cristalele se găsesc peste tot în munții Alpi. Cuarțul, ametistul și cinabrul sunt cele mai întâlnite.
  • Alpii sunt casa a 14 milioane de oameni. Numărul turiștilor anuali este însă mult mai mare: peste 120 de milioane de persoane vizitează aceste zone montane.
  • În 1991, arheologii au descoperit în Alpi o mumie a unui bărbat ce a fost numit Otzi.

Dacă nu este deja pe lista ta de destinații turistice, îți recomandăm să treci imediat Alpii pe aceasta. Indiferent că alegi o destinație precisă, sau îi incluzi într-un circuit turistic, nu vei regreta alegerea făcută. Munții Alpi nu au dezamăgit niciodată și sunt o destinație ideală, atât iarna, cât și vara. Vacanță plăcută!

Te-ar putea interesa și...