Rhodos: descopera o lume intreaga,
la malul marii

Rhodos: descopera o lume intreaga, la malul marii

Cu o istorie bogata, plaje uimitoare si o arhitectura medievala impresionanta, insula Rhodos atrage sute de mii de turisti in fiecare an, pe cei mai multi in sezonul cald, cand se pot bucura de plajele splendide, cu nisip fin, langa valurile linistite ale marii. 

Chiar si in afara sezonului estival, Rhodos ramane o destinatie deosebita, ce ofera multe experiente unice, fiind ideala in orice moment al anului.

Rhodos, o insula fermecatoare din Marea Egee

In sud-estul Marii Egee, se intinde superba insula greceasca Rhodos, cunoscuta in intreaga lume pentru frumusetea sa naturala, ce ii atrage pe iubitorii Greciei sa o viziteze si reviziteze in fiecare an. Rhodos nu inseamna doar nisip, mare si soare, ci si un loc plin de cultura si istorie, cu o arhitectura superba si o gastronomie delicioasa.

Rhodos este o destinatie ideala si pentru calatoriile cu prietenii, pentru ca are avantajul de a putea raspunde dorintelor fiecaruia dintre voi: mare pentru unii, arhitectura pentru altii, gastronomie, muzica sau istorie si asa mai departe.

Rhodos: de vizitat neaparat

In realizarea listei cu obiective si atractii turistice, vei constata ca ai atat de multe oportunitati, incat timpul nu iti ajunge si trebuie sa alegi doar o parte. Asigura-te ca nu le ratezi pe cele mai importante dintre ele:

  • Fortareata medievala a orasului Rhodos, sit al patrimoniului mondial UNESCO si rezultatul unei istorii bogate. De-a lungul timpului, insula Rhodos a fost locuita de mai multe popoare, inclusiv greci, romani si turci, iar acest fapt a lasat urme puternice in arhitectura si cultura insulei. Este una dintre cele mai bine conservate cetati medievale din Europa si vei vedea ziduri de aparare, turnuri, porti, palate, moschei si biserici.
  • Acropola din Lindos. O alta importanta atractie istorica, acropola din Lindos gazduieste ruine antice, inclusiv templul zeitei Athena Lindia, construit in secolul al III-lea i.Hr. Poti ajunge la Acropola din Lindos urcand pe o carare pietruita din orasul vechi Lindos sau cu o caruta trasa de magari.
  • Valea Fluturilor este o frumoasa oaza naturala, unde traiesc mii de fluturi, precum si pasari si alte specii de animale. Panaxia quadripunctaria, o specie de fluturi de munte care traiesc in foarte putine locuri din intreaga lume, se aduna intr-un numar impresionant in timpul sezonului de imperechere, formand un adevarat spectacol pentru vizitatori, ceea ce a dat si numele vaii.
  • Plaja Tsambika. Aceasta este una dintre cele mai frumoase si populare plaje din Rhodos, cu nisip fin, apa cristalina si vederi spectaculoase asupra Marii Egee. La baza muntelui Tsambika exista o capela, de unde plaja isi trage numele, unde se spune ca se poate cere ajutorul Sfintei Fecioare Tsambika.
  • Kalithea Springs. Aceste bai termale naturale sunt situate intr-un cadru natural pitoresc si ofera o experienta unica de relaxare si vindecare. Este si o locatie populara pentru organizarea de nunti si evenimente speciale, datorita atmosferei romantice, cu aer istoric.
  • Satul traditional Asklipio: Acest sat traditional grecesc este situat in partea de sud-est a insulei si ofera o priveliste unica asupra muntelui Ataviros. Aici sunt o multime de cladiri traditionale, o biserica bizantina si o piata pitoreasca, cu cele mai gustoase alimente.
Rhodos - Urmatoarea ta destinatie

Rhodos, Grecia – urmatoarea ta destinatie

Insula Rhodos este o destinatie deosebit de atractiva datorita unei combinatii unice de atractii turistice, la care contribuie si vremea insorita de pe aproape tot parcursul anului. Rhodos are si o oferta bogata de restaurante, taverne si baruri, care servesc preparate delicioase din bucataria greceasca, precum si alte specialitati internationale.

Rhodos: vreme pe tot parcursul anului

Rodos: vremea si planificarea calatoriei in extra-sezon

Intrucat sezonul turistic din Rhodos, Grecia, incepe in mai si se incheie prin septembrie, extra-sezonul cuprinde, in primul si in primul rand, lunile de iarna, iar apoi o parte din primavara si finalul toamnei.

Ca dezavantaj, plajele si sporturile acvatice sunt mai limitate, din cauza temperaturilor. Atractiile turistice, insa, cum ar fi siturile istorice ori muzeele, ar trebui sa fie deschise si, mai mult decat atat, mult mai putin aglomerate. Depinde de tine, de ce iti doresti: sporturi acvatice si plaja, sau arhitectura, gastronomie si cultura, in general?

Calatoriile in extra-sezon sunt atractive, de regula, datorita preturilor mai reduse, fiind modalitati excelente de a calatori cu un buget mic. In ceea ce priveste insula Rhodos, un alt motiv ar putea fi temperaturile mai scazute (14-20°C in octombrie si martie, cu o crestere spre 20-25°C in aprilie), daca vara nu este un anotimp pe care il indragesti.

Informatii utile pentru calatorie

Rhodos: informatii utile pentru calatorie

Ca inainte de a pleca in orice calatorie, este important sa te documentezi si inainte de a pleca in vacanta in Rhodos cu privire la principalele aspecte, cele care iti vor influenta cel mai mult experienta.

  1. Moneda. In Grecia se foloseste Euro, iar hotelurile, restaurantele si magazinele accepta plata cu cardul. Cu toate acestea, nu strica niciodata sa ai si ceva cash, pentru orice eventualitate.
  2. Limba. In Rhodos se vorbeste greaca, insa, fiind o insula atat de importanta din punct de vedere turistic, vei gasi destul de multi vorbitori de limba engleza, cu care sa poti comunica.
  3. Clima. Insula Rhodos are o clima mediteraneana, ceea ce inseamna ca verile sunt uscate si calde, iar iernile blande si umede.
  4. Transport. Poti ajunge pe insula cu avionul (Aeroportul International se afla la 15 km de oras), cu feribotul (de pe alte insule grecesti si chiar din Turcia), cu masina (folosind si feribotul) sau cu autocarul.

Mai departe, pentru obiective turistice, cazare, gastronomie si harti turistice, poti consulta sursele clasice.

Si perspectiva culinara a Rhodosului este o incantare. Pe langa faptul ca poti cumpara produse locale de cea mai buna calitate, precum maslinele si uleiul de masline, si poti degusta vinuri produse pe insula, mancarurile grecesti sunt de neratat in calatoria ta. Te poti bucura de bucataria traditionala, cu preparate precum:

  • Meze: un aperitiv traditional, alcatuit cu diverse preparate si gustari. Poate fi pregatit in diverse moduri, dar ingredientele si preparatele ce se regasesc in mod obisnuit in cadrul lui sunt maslinele Kalamata, branza feta, humusul, saganaki (branza prajita), sosul tzatziki, spanakopita (o placinta cu spanac si branza feta), legumele in otet si nelipsita pita.
  • Pita: o paine plata, greceasca, folosita fie in diverse preparate, fie alaturi de ele.
  • Moussaka: straturi de legume (vinete, cartofi, sos de rosii), carne de miel sau vita si o cantitate generoasa de sos bechamel, coapte impreuna pana cand sosul se rumeneste frumos.
  • Gyros: carne de pui sau de porc, taiata subtire si prajita pe o roata verticala, servita in pita (lipie sau wrap), cu sos tzatziki (sau de usturoi), rosii si ceapa. Poate ai incercat acest preparat traditional in localuri cu specific grecesc, insa gustul autohton este incomparabil mai bun.
  • Fasolada: fara carne, doar legume proaspete (fasole, in primul rand), ulei de masline si ierburi aromatice, aceasta supa iti va ramane sigur in amintiri.
  • Baklava: originea desertului este motiv de disputa, unii spunand ca este traditional turcesc, iar altii, grecesc. Oricare ar fi adevarul, foile subtiri, umplute cu nuci si imbracate intr-un sirop dulce, sunt un adevarat deliciu.

Nu uita sa incerci si vinurile locale (Muscat de Rhodos, Roditis, Mandilaria), pentru ca insula este renumita si pentru ele, industria viticola fiind printre cele mai dezvoltate.

Poate cea mai interesanta parte la bucataria din Rhodos sunt influentele: desi au la baza bucataria greceasca, mancarurile din Rhodos, datorita istoriei, sunt marcate de influentele turcesti si italiene.

Varietatea pare nesfarsita, insa fructele de mare si legumele proaspete raman ingredientele esentiale, asa ca asigura-te ca te bucuri din plin de ele!

Plaje fabuloase de pe insula Rhodos

Rhodos – plaje fabuloase de pe insula

Cand vine vorba despre Rhodos, parerile sunt unanime: trebuie sa ajungi acolo cel putin o data in viata, iar motivatia principala o constituie plajele.

Iata care sunt 4 dintre cele mai populare plaje de pe insula:

  1. Elli. Popularitatea si preferinta pentru ea deriva, probabil, din accesibilitate, pentru ca se afla in apropierea portului, este bine amenajata si ofera diverse facilitati. In plus, vei gasi in proximitatea ei doua atractii turistice de neratat: Cazinoul si Parcul Rodini.
  2. Lindos. Una dintre cele mai frumoase de pe insula si ideala pentru scufundari sau windsurfing. In orasul vechi de la baza dealului se gasesc strazi inguste si case traditionale albe si mai poti explora si vizita multe magazine de suveniruri, restaurante si baruri. Tot aici se afla si Templul Atenei Lindia, un templu vechi construit in secolul al IV-lea i.Hr. si considerat unul dintre cele mai importante monumente antice de pe insula.
  3. Tsambika. Este ideala pentru relaxare, fiind mai linistita, iar privelistea oferita de muntii ce o inconjoara este spectaculoasa. Plaja poarta numele unei manastiri ortodoxe, ce se afla pe un deal din apropiere, de pe care se poate admira privelistea panoramica.
  4. Faliraki. Unii o considera „cea mai buna”: poate pentru intrarea lina in mare, care o face ideala pentru vacantele impreuna cu copiii, poate pentru amenajarea impecabila si varietatea facilitatilor. Cert este ca reprezinta o alegere excelenta din toate punctele de vedere.
Obiective Rhodos

Rhodos: harta turistica, un instrument util

Pentru orientare, hartile sunt absolut necesare. Iti poti procura o harta turistica pentru Rodos fie din librarii, fie din magazine de turism, sau poti opta pentru variantele online, daca le preferi.

Sunt utile, pentru ca au informatii relevante si iti ofera o imagine completa a insulei, pe baza careia iti vei putea face un program de vizitare. Avantajul major este ca nu vei rata obiectivele turistice principale si iti va fi mai usor sa ceri si sa intelegi indicatiile de la localnici, in caz de nevoie.

In aeroportul Rhodos exista harti gratuite si probabil ca iti poate oferi si hotelul un astfel de instrument, care poate contine inclusiv recomandari de restaurante, cafenele si altele asemenea, toate destinata sa iti faca experienta cat mai placuta si mai lipsita de griji.

Rhodos: obiective turistice din orasele apropiate 

Daca timpul iti permite si vrei sa te bucuri de si mai multe atractii pe care insula ti le poate oferi, atunci te poti deplasa cativa kilometri, fie la est, fie la sud. Vei ajunge in sate fermecatoare si statiuni spectaculoase.

  • Asklipio este un sat micut, aflat la circa 60 de kilometri de Rhodos, unde vei putea vizita:
  • Biserica Sfântul Ioan Teologul, o biserică bizantină veche, din secolul al XI-lea, cu o istorie impresionantă și considerată printre cele mai importante biserici medievale din Rhodos.
  • Castelul Asklipio, ce datează din secolul al XV-lea si a fost construit pentru a proteja satul de invaziile piratilor. Este un monument al arhitecturii medievale si un loc linistit si pitoresc, cu o atmosfera greceasca traditionala.
  • Faliraki (14 km de Rhodos) este o statiune ideala pentru distractie si aventura, avand cel mai mare parc de distractii din Grecia. Poti practica aici sporturi acvatice precum jet-ski, windsurfing sau scufundari si vei gasi, de asemenea, o viata de noapte vibranta, cu multe baruri si cluburi ce oferă muzica si divertisment pana in zorii zilei.
  • Kalithea (10 km de Rodos) – este cunoscuta mai ales pentru frumusetea plajelor, considerate printre cele mai bune din Grecia, ceea ce le face perfecte pentru scufundari de suprafata si snorkeling. In plus, este o statiune cu o istorie bogata, ce ofera inclusiv o baie termala construita in 1920 si renovata recent.
  • Lardos, aflata tot la circa 10 km de Rhodos, are foarte multe magazine, in care vei gasi de toate, de la suveniruri, pana la haine, ceea ce o face statiunea ideala pentru o sesiune de cumparaturi in Grecia. Exista aici si diverse cafenele si taverne, precum si o piata locala bogata, cu produse proaspete, autohtone.
  • Theologos – este un sat traditional aflat la aproximativ 20 de kilometri de Rhodos, ce nu putea lipsi de pe lista, intrucat este renumit pentru ceramica si covoarele traditionale. Te poti plimba pe stradutele inguste, pentru a admira centrul istoric, poti vizita Gradina de fluturi sau poti face windsurfing, pentru ca intensitatea vantului il face locul ideal pentru acest sport.

Asadar, pe insula Rhodos din Grecia localnicii te vor intampina cu bratele deschise si iti vor oferi ospitalitatea lor traditional greceasca, facandu-te sa te simti ca acasa. Valurile marii sunt dintre cele mai frumoase, zilele dintre cele mai insorite si, b

Surse foto: pexels.com, unsplash.com.
Acest articol a fost despre:
Te-ar putea interesa și...