Cappadocia, Turcia – Obiectivele sale turistice si FAQ despre aceasta regiune istorica!

Cappadocia, Turcia – Obiectivele sale turistice si FAQ despre aceasta regiune istorica!

Cauti o noua destinatie in care sa pleci departe de agitatia cotidiana? Vrei sa vizitezi un loc aparte? Incarca-ti bateriile intr-un circuit exceptional in Cappadocia, o regiune speciala din Turcia, unde privelistile si traditiile se imbina perfect!

Descopera activitatile pe care localnicii le-au transmis din generatie in generatie si invata cateva mestesuguri noi pentru a-ti imbunatati abilitatile. Viziteaza cat mai multe atractii turistice si nu ezita sa te programezi pentru o plimbare cu balonul cu aer cald peste intreaga zona stancoasa!

Cappadocia - Goreme, plimbare cu balonul

Informatii generale despre Cappadocia

Cappadocia se afla in Turcia si este o regiune istorica situata in partea Anatoliei Centrale. Aceasta zona se regaseste si sub numele de “Kapadokya”, fiind regasita pentru prima data in istoria scrisa in inscriptiile de la sfarsitul secolului al VI-lea inainte de Hristos. Conform textelor, ea apartinea in trecut Imperiului Persan care o denumea “Katpatuka”. In timpul cat a fost sub dominarea Imperiului Persan, regiunea a fost impartita in doua – cea centrala care si-a pastrat denumirea si cea marginasa care a fost denumita Pont. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, Cappadocia a fost reintregita si ca Regat, devenind un stat independent de orice guvernare sau stapanire externa. Intregul teritoriu era impartit in districtite, capitala, Cazareea, aflandu-se pe platoul anatolian central Cilicia care astazi se numeste Çukurova.

De-a lungul istoriei, Cappadocia a fost recunoscuta pentru cresterea cailor si peisajele muntoase incredibile. Turismul a fost dezvoltat treptat in aceasta zona, el axandu-se mult pe ruinele istorice si frumusetea autentica a regiunii. Formatiunile deosebite si pesterile create natural au fost mereu puncte centrale din cadrul pelerinajelor bizantine. Daca vrei sa descoperi toate frumusetile zonei, rezerva chiar acum un Circuit Cappadocia de la Karpaten, asigurandu-ti o vacanta de neuitat la cele mai mici preturi dintre pachetele tursitice disponibile!

Pentru persoanele care vor sa invete lucruri noi si isi doresc experiente inedite in afara excursiilor clasice, alegand un Circuit de la Karpaten vei putea sa degusti vinuri de cea mai inalta calitate din cramele locale, dar si sa iti descoperi noi pasiuni, precum olaritul sau tesutul traditional.

Cele mai importante obiective turistice din Cappadocia, Turcia

Cappadocia este o destinatie perfecta pentru o vacanta in Turcia, in mod special pentru persoanele care vor sa descopere o cultura aparte, care vor sa sa viziteze orase subterane ale unei provincii ce are asupra sa influente Romane si Bizantine. Exista foarte multe puncte turistice care se pot vedea in excursii incluse in cadrul unui Circuit dedicat Cappadociei organizat de Karpaten, principalele puncte si atractii turistice, fiind:

Orasul Goreme si Muzeul in aer liber Goreme

Unul dintre cele mai importante orase din Cappadocia este Goreme, el avand o istorie cu totul deosebita. Numele sau a fost ales cu grija de crestinii care isi gaseau in zona refugiu din calea musulmanilor, putand fi tradus prin “Nu ne puteti vedea aici”. Orasul gazduieste majoritatea turistilor care viziteaza regiunea, deoarece aici se afla nenumarate hoteluri si restaurante, magazine, dar si agentiile care se ocupa cu excursii in imprejurimile sale, precum cea cu balonul cu aer cald.

Dimensiunile orasului nu sunt mari, insa majoritatea turistilor spun ca este nevoie de minim 3 zile pentru a te putea bucura de toate frumusetile sale in tihna, fara a rata nicio oportunitate.

Muzeul ce poarta acelasi nume este in aer liber si a fost inclus pe lista Patrimoniului UNSECO. Acesta este un loc cu totul aparte, gazduind in interioriul sau numeroase biserici si manastiri facute chiar in stanca ce delimiteaza zona de restul civilizatiei. Una dintre cele mai impresionante realizari este Biserica Intunecata, ea avand o taxa de intrare de 10 lire turcesti. In interiorul sau se regasesc fresce si morminte.

Goreme - Cappadocia

Muzeul Goreme este un punct turistic pe care este recomandat sa il vezi pentru ca el nu este deosebit doar prin arhitectura monahala pe care o detine, ci si prin istoria locului care marcheaza complexa si sangeroasa istoria a crestinilor de pe teritoriul Anatoliei.

Darinkuyu – Orasul subteran

Cappadocia, precum poti sa descoperi si tu intr-un Circuit de la Karpaten, este recunoscuta pentru orasul subteran care se afla sub lumea moderna care s-a dezvoltat in orasul de suprafata. Darinkuyu a fost descoperit in anul 1963 atunci cand un localnic facea obisnuita curatenie in casa. In toata regiunea, majoritatea locuintelor au ramas facute din piatra, sculptate fiind in stanci. In total au fost gasite opt etaje ale orasului subteran, fiecare dintre acesta avand un rol anume (ex.: dormitoare, crame, bucatarii), putand gazdui peste 20.000 de persoane.

Odata ajuns in Cappadocia trebuie sa iti rezervi o excursie cu ghid in acest oras subteran pentru a afla intreaga sa istorie tumultoasa, dar si pentru a invata ceva nou din inventivitatea stramosilor de pe aceste meleaguri.

Darinkuyu – Orasul subteran

Avanos – Atelier si magazin de ceramica

Una dintre activitatile principale care se fac in aceasta zona este olaritul. Unul dintre aspectele care diferentiaza obiectele este stilul de realizare, fara a se neglija aspectul final. Produsele sunt de diferite forme si marimi, acestea fiind create din namolul rosu care se gaseste depus pe malul Raului Rosu. El este oficial cel mai lung rau din intreaga tara, despartind orasul Avanos de restul Cappadociei. Pentru persoanele care vor sa invete ceva nou, magazinele din zona tin ocazional cursuri de olarit, unde fiecare pasionat poate experimenta acest mestesug.

De asemenea, pe lista obiectivelor turistice din Cappadocia, Turcia, se mai pot include:

  • Uchisar;
  • Devrent – Valea Imaginatiei;
  • Valea Porumbeilor;
  • Valea Iubirii;
  • Valea Calugarilor / Pasabag / Monks Valley;
  • Nar – Lacul Vulcanic;
  • Canionul Ihlara.

Daca vrei sa vezi imagini incredibile din aceasta destinatie de vis, iata cateva video-uri ce iti vor face introducerea vizuala cu furmusetea Cappadociei:

FAQ despre Cappadocia, Turcia

Unde este Cappadocia situata?

Cappadocia este o destinatie cu totul deosebita, care se afla in Turcia, in zona mediana a Anatoliei. Ea este o regiune istorica tip platou, aflandu-se la peste 1000 de metri altitudine. Intreaga zona este brazdata cu varfuri vulcanice si zone muntoase. Granitele sale fata de inconjurimi nu sunt foarte bine delimitate, in mod special pentru ca este delimitata natural de Muntii Taurus in Sud, fara a se uita Fluviul Eufrat in partea sa de Est.

Care este clima din Cappadocia? Cand este ideal sa calatoresti aici?

Conform climei din Cappadocia, sezonul ideal in care sa pleci in vacanta este Aprilie – Octombrie (inclusiv), in restul lunilor, din Noiembrie si pana in Martie, temperaturile fiind destul de scazute, iar precipitatiile foarte crescute. Temperatura maxima care se inregistreaza de-a lungul anului este de aproximativ 35 de grade Celsius, in luna Iunie; cea mai scazuta temperatura este atinsa in luna Decembrie, cu o medie de aproximativ 7 grade Celsius.

Lunile Iulie si Septembrie sunt considerate a fi lunile perfecte pentru a se vizita aceasta destinatie, deoarece termometrul se mentine aproape constant la 25-26 de grade Celsius, permitand orice excursie fara nicio problema.

Ce moneda se foloseste in Cappadocia, Turcia?

Turcia este una dintre putinele tari la nivel mondial unde platile nu se pot face direct in euro, ci doar in singura moneda nationala acceptata – lira turceasca (YTL / TRY). Ea este, de asemenea, moneda oficiala a Republicii Turcesti din partea de Nord a Ciprului.

Inainte de a pleca in Turcia este ideal sa fie facut schimbul valutar in tara, deoarece este mult mai scump acolo, in mod special la receptiile hotelurilor sau la casele de schimb valutar stradale. Totodata, este recomandat ca platile sa fie cash, mai ales la restaurante, datorita calitatii tehnice slabe a POS-urilor pe care ei le au.

De la 1 Ianuarie 2005 lira turceasca a fost revalorizata, fiind taiate ultimele 6 zerouri.

Care este diferenta de fus orar intre Romania si Cappadocia, Turcia?

Diferenta de fus orar intre Romania si Turcia este infima, de doar 2 minute in plus. Spre exemplu, daca in Romania este ora 09’02, in Turcia, respectiv Cappadocia, ora este 09’00.

Care este distanta dintre Cappadoccia si Bucuresti? Dar intre ea si principalele orase ale Turciei?

In functie de ruta pe care doresti sa calatoresti cu masina, exista cateva mici diferente de kilometraj. Iata care sunt distantele minime si maxime pe care le poti parcurge cu automobilul personal:

  • Bucuresti – Cappadocia
    • Minim – 1.409 km
    • Maxim – 1.648 km
  • Istanbul  – Cappadocia
    • Minim – 739 km
    • Maxim – 778 km
  • Antalya – Cappadocia
    • Minim – 542 km
    • Maxim – 658 km
  • Ankara – Cappadocia
    • Minim – 288 km
    • Maxim – 308 km
  • Izmir – Cappadocia
    • Minim – 774 km
    • Maxim – 835 km

Cappadocia este o destinatie superba, plina de atractii turistice si activitati care pot face orice escapada in orasul istoric o aventura de neuitat. Profita de ofertele de la Karpaten si rezerva-ti timp pentru a-ti mai taia de pe lista “Must Visit” o locatie!

Sursa foto: shutterstock.com, Sursa video: youtube.com
Acest articol a fost despre:
Te-ar putea interesa și...