Vremea in Antalya – tip de clima, temperatura marii pe parcursul anului + perioade potrivite pentru o vacanta fantastica

Vremea in Antalya – tip de clima, temperatura marii pe parcursul anului + perioade potrivite pentru o vacanta fantastica

La capitolul turism, Antalya ocupa un loc excelent in topul celor mai vizitate locatii, fiind principala provincie turistica a Turciei ce inregistreaza anual un numar impresionant de vizitatori. In mod evident, principalul factor pentru care milioane de turisti din toata lumea opteaza pentru aceasta destinatie de vacanta este vremea din Antalya, insa frumusetea naturala a a locului, bucataria traditionala si locurile istorice reprezinta alte motive grozave pentru care oricine ar trebuie sa ia in considerare aceasta vacanta.

Vrei sa planifici o vacanta in Antalya sau te gandesti serios la aceasta optiune? Atunci, este necesar sa detii cat mai multe informatii despre vremea in Antalya, astfel incat sa te bucuri impreuna cu cei dragi de cateva zile relaxante, asa cum a-ti visat. Citeste acest articol pentru a descoperi ce tip de climat exista in aceasta regiune a Turciei, care sunt temperaturile din Antalya inregistrate in fiecare luna din an si, mai mult decat atat, pentru a afla care este cea mai potrivita perioada din an pentru a calatori.

Vremea in Antalya: ce tip de climat exista in aceasta provincie turistica a Turciei?

Planificarea unei vacante nu este o misiune deloc usoara, intrucat exista numeroase aspecte care trebuie luate in calcul, astfel incat toti cei implicati sa fie satisfacuti pe perioada sederii lor. In cazul de fata, pentru ca zilele petrecute in Antalya sa fie pe masura asteparilor, este necesar ca, pe langa o documentare serioasa in ceea ce priveste cazarea ideala, zborul potrivit si lista de activitati ce se pot realiza aici, sa se cunoasca informatii despre clima din locatia respectiva, in vederea unei pregatiri corespunzatoare.

Clima Turcia Antalya: caracteristici si alte informatii valoroase

Antalya, o regiune situata in sud-vestul Turciei, are o clima mediteraneana. Deci, asta inseamna ca verile sunt calde si uscate, iar iernile blande si racoroase, lipsite de ninsoare. Totodata, acest tip de clima este cunoscut pentru particularitatile urmatoare:

  • Temperaturi placute;
  • Vant puternic;
  • Precipitatii intense si bruste.

Toate caracteristiciile enumerate anterior joaca un rol crucial in ceea ce priveste dezvoltarea vegetatiei, cum ar fi varietatea de copaci si plante de pe Muntii Taurus, printre care se numara maslinii, pinii si dafinii. In plus, conditiile climatice au o influenta majora si asupra faunei salbatice, iar cateva dintre speciile de animale care traiesc aici sunt caprioarele, caprele de munte, mistretii, iepurii, jderii, iar lista poate continua.

Vremea in Antalya: care este cea mai potrivita perioada a anului pentru vacanta?

Avand in vedere informatiile mentionate anterior referitoare la vremea din Antalya, mai precis despre tipul de clima prezenta aici si caracteristiciile ei, este necesar ca, in continuare, sa se mentioneze care este momentul ideal pentru a descoperi comorile acestei zone, in functie de preferintele, nevoile si dorintele fiecarui tip de turist in parte.

Concret, in randurile de mai jos se va vorbi pe larg despre acest subiect, astfel incat cei care urmeaza sa planifice o vacanta in Antalya, cu ajutorul unei echipe formate din profesionisti in domeniul, asa cum este cea de la agentia de turism Karpaten.ro, sa decida cand este in regula pentru ei sa planifice o vacanta pentru a fi una de exceptie.

Cand sa mergi in Antalya?

Fiindca fiecare persoana este diferita si are propria definitie a vacantei perfecte, nu exista o perioada recomandata de a vizita Antalya care sa fie valabila pentru toata lumea. Insa, un lucru este clar: cel mai bun moment pentru ca turistii iubitori de soare si plaja sa viziteze aceasta provincie turistica este intre iunie si septembrie. Astfel, daca doresti sa te relaxezi pe una dintre plajele faimoase din zona, pe un sezlong la piscina hotelului unde esti cazat sau sa mergi in unul dintre parcurile de distractii din zona, cum ar fi Aqua Atlantis ori Park Aqua,  nimic nu te opreste! In plus, astfel, vei putea sa explorezi imprejurimile, fara riscul de a fi impiedicat de temperaturi scazute, ci doar, poate, de niste precipitatii neprevazute. Insa, chiar si asa, in acest context, o umbrela in rucsac poate fi solutia pe care o cauti, la fel si petrecerea timpului  cu prietenii ori rudele in incinta statiunii.

Vremea in Antalya care este cea mai potrivita perioada a anului pentru vacanta - Vremea Antalya. Plaja cu umbrele

In schimb, sezonul rece este cel mai putin preferat de calatori pentru a se aventura in aceasta zona a Turciei. Cu toate ca temperaturile nu sunt la fel de mici ca in alte colturi ale Europei, din pacate, vremea nu este favorabila intrarii in mare sau relaxarii la plaja, piscina sau la unul dintre parcurile de distractii unde voia buna este nelipsita. Insa, acest lucru este, in acelasi timp, si un avantaj, intrucat plajele vor fi mult mai libere, iar cozile la restaurante sau cafenele nu vor fi la fel de mari ca in timpul sezonului estival.

Totusi, aceasta perioada poate fi cea mai buna varianta pentru unii calatori, mai precis pentru cei care doresc sa se bucure de tot ceea ce ofera hotelurile in regim All Inclusive sau Ultra All Inclusive, catalogate, o mare parte dintre ele, la 4 ori 5 stele, din statiunile de top ale Antalyei. La urma urmelor, „Riviera turceasca” este renumita si pentru cazarile exceptionale, unde clientii vor avea parte de experiente uimitoare, indiferent de anotimp.

Cum sa te imbraci adecvat in Antalya in functie de perioada de vacanta selectata?

Indiferent daca doresti sa vizitezi Antalya in sezonul cald sau in sezonul rece, este esential sa stii ce articole vestimentare trebuie neaparat sa iti pui in bagaje, astfel incat sa nu ratezi nicio sansa care-ti va aparea in cale. Asadar, iata care sunt cele mai importante elemente vestimentare care nu trebuie sa iti lipseasca din garderoba creata special pentru aceasta vacanta:

  • Sezonul cald: costum de baie, pantaloni scurti, tricouri, fuste, rochii.
  • Sezonul rece: geaca, pantaloni lungi, bluze cu maneca lunga.

Acestea fiind spuse, nu mai pierde timpul si rezerva acum o vacanta intr-o zona deosebita a Turciei, Regiunea Antalya, pentru a-i surprinde pe cei cei care iti fac viata mai frumoasa! Uneori, visele devin realitate, iar acum este mai usor ca oricand sa calatoresti intr-un loc paradisiac, unde, cu siguranta, vei vrea sa te intorci in viitorul apropiat.

Temperaturi in Antalya in fiecare luna din an + temperatura marii pe parcursul anului

Nu esti 100% sigur care este cea mai potrivita perioada din an, pentru tine si restul grupului, pentru a calatori in Antalya? Atunci, niste informatii suplimentare te pot ajuta sa te decizi, in cele din urma, cand este momentul cel mai bun pentru a calatori intr-o destinatie de vacanta unica in lume: Antalya. Drept care, in randurile de mai jos sunt notate lunile anului si redate cu aproximare temperaturile medii aferente, alaturi de alte informatii utile in vederea luarii unei decizii finale.

  • Vremea din Antalya in ianuarie: temperatura medie este de 10 grade Celsius (media zilnica maxima este de 14 grade Celsius, iar cea minima de 5 grade Celsius);
  • Vremea din Antalya in februarie: temperatura medie este de 12 grade Celsius;
  • Vremea din Antalya in martie: temperatura medie este de 14 grade Celsius;
  • Vremea din Antalya in aprilie: temperatura medie este de 17 grade Celsius;
  • Vremea din Antalya in mai: temperatura medie este de 21 grade Celsius;
  • Vremea din Antalya in iunie: temperatura medie este de 25 grade Celsius;
  • Vremea din Antalya in iulie: temperatura medie este de 30 grade Celsius (media zilnica maxima este de 35 grade Celsius si cea minima de 25 grade Celsius);
  • Vremea din Antalya in august: temperatura medie este de 29 grade Celsius;
  • Vremea din Antalya in septembrie: temperatura medie este de 26 grade Celsius;
  • Vremea din Antalya in octombrie: temperatura medie este de 22 grade Celsius;
  • Vremea din Antalya in noiembrie: temperatura medie este de 16 grade Celsius;
  • Vremea din Antalya in decembrie: temperatura medie este de 12 grade Celsius.

Asadar, dupa cum se poate observa din randurile de mai sus, cea mai calduroasa luna din an este iulie, fiind, de asemenea, si cea mai uscata perioada din an, iar cea mai rece si, totodata, cea mai umeda, este ianuarie. Insa, oricum, un lucru este clar: in Antalya, pasionatii de calatorii se pot bucura de mai bine de 300 de zile pe an de zile insorite, perfecte pentru a explora imprejurimile, cum ar fi cascadele Manavgat, Duden si Kursunlu ori pentru a se relaxa la una dintre superbele statiuni ale regiunii, printre care se numara Alanya, Lara-Kundu si Kemer. Aceste conditii climatice propice nu sunt posibile in toate zonele Europei, ceea ce reprezinta un plus, la fel si avantajele de care se pot bucura turistii alegand aceasta destinatie, de la facilitatile din statiunea pentru care s-a optat, la activitati relaxante desfasurate la plaje sau in alte zone alte acestei regiuni minunate.

Temperaturi in Antalya in fiecare luna din an + temperatura marii pe parcursul anului - Vremea Antalya. Stanca langa mare

Temperatura marii in Antalya

In mod ideal, iubitorii de sporturi nautice, precum inot ori snorkeling sau, pur si simplu, de a se relaxa in apa sclipitoare a marii ar trebui sa stie ca cel mai bun interval de timp pentru a face ceea ce le place este acesta: incepand din iunie si pana in octombrie. De ce? Fiindca, astfel, in luniile respective va veti putea bucura de temperaturi ale marii in medie de 23 grade Celsius (cea mai calda temperatura a apei este de aproximativ 28 grade Celsius, in luna august). De asemenea, este recomandat sa se evite accesul in apa in sezonul rece, in special in luna februarie, cand temperatura medie a apei este de aproximativ 16 grade Celsius.

Acestea fiind spuse, fie ca preferi cum este vremea in Antalya iarna, fie vara, alegand una dintre vacantele si sejururile din Turcia vei avea parte de o vacanta pe cinste, asa cum meriti, pentru a crea amintiri de neuitat cu cei dragi. Mai mult decat atat, daca vei rezerva vacanta mult dorita prin intermediul echipei agentiei de turism Karpaten.ro, te vei asigura ca totul va iesi asa cum iti doresti pana in ultima clipa petrecuta aici.

In concluzie, Antalya, cunoscuta si sub denumirea de „Riviera turceasca”, este o provincie turistica foarte cunoscuta in intreaga lume din sud-vestul Turciei, renumita in special datorita faptului ca soarele straluceste chiar mai mult de 300 de zile pe an. Totusi, pentru a organiza vacanta perfecta pentru tine si restul persoanelor cu care vei calatori, este esential sa cunosti Antalya ce clima are, pentru a lua cele mai bune decizii. Asadar, ia in considerare informatiile din acest articol si alege perioada in care doresti sa vizitezi aceasta regiune cu mare atentie, astfel incat sa fie cea mai potrivita pentru tine si cei dragi. In plus, sa nu uiti sa te pregatesti corespunzator, in functie de datele selectate!

Surse foto: unsplash.com, pixabay.com
Acest articol a fost despre:
Te-ar putea interesa și...